Τσακαλώτος: Να μην απορροφούνται μόνο από τους μισθούς οι κραδασμοί στην οικονομία της ευρωζώνης

Την άποψη ότι οι κραδασμοί στην οικονομία της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να απορροφούνται μόνο από τους μισθούς και ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία που θα τονώσουν τη ζήτηση και τις εξαγωγές, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στην επιτροπή προϋπολογισμού και οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ικανότητας της ευρωζώνης.

tsakalotos10Στη συζήτηση συμμετείχαν συνολικά επτά υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν, ο Ιταλός Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμένια, ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμίρ και ο Μαλτέζος Έντβαρτ Σικουλίνα.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά να αποκτήσει δικό της προϋπολογισμό. Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο είναι ο διεθνής ρόλος του ευρώ , υπό την έννοια ότι η ευρωζώνη, ως μεγάλη οικονομία, έχει ευθύνη για την παγκόσμια ζήτηση και θα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι κραδασμοί της οικονομίας δεν πρέπει να απορροφούνται μόνο από τους μισθούς και γι αυτό θα πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα οικονομικά εργαλεία. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει επεκτατική πολιτική παράλληλα με τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας και εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωζώνη είναι μια νομισματική ένωση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς. Όπως είπε, όταν η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκιά της δεν ευνοούνται χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Το ερώτημα είναι, είπε ο Ευ. Τσακαλώτος, αν υπάρχει κοινό συμφέρον να αναπτυχθούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης, να δοθούν λεφτά από τις πλούσιες χώρες στις φτωχές, ώστε να δημιουργηθεί ζήτηση και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Από την πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να ενισχυθεί η δημοσιονομική ικανότητα της ευρωζώνης θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ξεκινήσει η διαδικασία της οικονομικής σύγκλισης, μετά τις αποκλίσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και μετά να γίνουν βήματα για τη σύγκλιση των πολιτικών.

Σχετικά με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού Ταμείου ανεργίας στην ευρωζώνη ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι είναι «ενδιαφέρουσα ιδέα» που θα μπορούσε να εξεταστεί σταδιακά, ωστόσο πρόσθεσε ότι πριν περάσουμε σε ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης ανεργίας χρειάζεται οικονομική και θεσμική σύγκλιση.

Εξάλλου, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία διακυβέρνησης της ευρωζώνης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται επιμερισμός και μετριασμός των κινδύνων, προτείνοντας αυτό που έγινε με την τραπεζική ένωση να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς όπως στην απασχόληση και στην ανεργία.

«Είμαι υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουμε τη μακρόχρονη χαμηλή ανάπτυξη, αλλά αυτό είναι μόνο ένα τμήμα της λύσης», είπε ο Π. Κ. Πάντοαν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πολιτικούς για να εισαγάγουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα οικονομικά εργαλεία που θα τονώνουν τη ζήτηση.

Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει καμία επαπειλούμενη τραπεζική κρίση στη χώρα του, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά τόνισε ότι τα νούμερα που ακούγονται και κυκλοφορούν είναι «βλακείες».

athina984.gr