Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Νέο τριπλό χτύπημα στην κυβέρνηση

tsipras03Αντιμέτωπη με νέο τριπλό ισχυρό «χτύπημα» θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες η κυβερνητική συνοχή καθώς το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων, το οποίο από αύριο ανοίγει την ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα – κουαρτέτο αναμένεται να «δυναμιτίσει» τις εσωκομματικές ισορροπίες, αφού θα εξαντλήσει τις αντοχές της κοινωνίας.

Οι επικείμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, το νέο μισθολόγιο, αλλά και η νέα φορολογική αφαίμαξη που ετοιμάζεται με το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, θα αποσταθεροποιήσουν περισσότερο την κυβερνητική συμμαχία που πνέει τα λοίσθια, ύστερα και από τις απώλειες που κατέγραψε στην πρόσφατη ψηφοφορία του νόμου «σκούπα» από τη Βουλή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τώρα θυμήθηκε την εθνική συνεννόηση και συναίνεση, την οποία όμως ουδέποτε παρείχε ο ίδιος σε κρίσιμες περιόδους που πέρασε η οικονομία και η χώρα, στο πρόσφατο παρελθόν της κρίσης.

Ακόμη και τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας έσπευσε να ζητήσει, προκειμένου να πειστούν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής ότι σε δύσκολες στιγμές απαιτείται εθνικό σχέδιο για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, που απαιτείται για να βρει η χώρα επιτέλους ασφαλές «λιμάνι».

Προφανώς και το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει ότι το «μοιραίο» είναι πολύ κοντά και γι αυτό επιχειρεί να ανοίξει «δρόμο» για ευρύτερες συμμαχίες, που θα διατηρήσουν όμως την κυβέρνηση στην καρέκλα της εξουσίας.

Νέες περικοπές στις συντάξεις

Το σίγουρο είναι ότι η «βόμβα» έχει ήδη ενεργοποιηθεί, αφού οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό φέρνουν νέες περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ και μόνο για το 2016, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπει νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις και στα όρια συνταξιοδότησης.

Και μπορεί η τρόικα-κουαρτέτο να έκανε το «χατίρι» στην κυβέρνηση να αποσυνδέσει το Ασφαλιστικό από το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων που πρέπει να ψηφιστεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου, όμως δεν το αποσυνδέει από την αξιολόγηση και τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν για το Ασφαλιστικό θα πρέπει να «κλειδώσουν» το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αφού σε διαφορετική περίπτωση ούτε η αξιολόγηση θα κλείσει, ούτε η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει στην οποία «ποντάρει» τα πάντα η κυβέρνηση, με την ελπίδα να διασωθεί.

Στο όριο της φτώχειας οι εισαγωγικοί μισθοί στο δημόσιο

Η κυβερνητική ενότητα και συνοχή όμως θα δοκιμαστεί νωρίτερα, αφού πολύ σύντομα, βάσει των επιταγών του Μνημονίου, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει στο δημόσιο και θα μειώνει περαιτέρω τις αποδοχές, ειδικά τους εισαγωγικούς μισθούς στα όρια της φτώχειας.

Μεγάλο «αγκάθι» φυσικά παραμένουν και τα ειδικά μισθολόγια, που αφορούν τους ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, την ώρα μάλιστα που πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012.

Οι μεγάλοι «χαμένοι» πάντως του νέου μισθολογίου θα είναι οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας αφού θα δουν τις αποδοχές τους να παγώνουν για τα επόμενα χρόνια λόγω της διατήρησης της προσωπικής διαφοράς.

Με το νέο νόμο εξάλλου που ετοιμάζεται για το μισθολόγιο στο δημόσιο θα πραγματοποιηθεί επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, αφού θα αποσυνδεθεί το μισθολόγιο από το βαθμολόγιο.

Νέος γύρος φορολογικών επιβαρύνσεων

Μεγάλος όμως είναι και ο «σκόπελος» του φορολογικού, αφού σε αυτό πρέπει να περιληφθεί η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, καθώς και η νέα «κεραμίδα» στους ιδιοκτήτες ακινήτων με την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων που θα πρέπει να αποφέρουν στα δημόσια ταμεία επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το liberal.gr, το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο, αλλά και στη σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

Επίσης στο Μνημόνιο προβλέπεται και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, απόφαση που εκκρεμεί ακόμη ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από την τελευταία πρόταση που προέβλεπε ότι για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής να αυξηθεί στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%).

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν φυσικά η αύξηση της φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους που θα έρθει μέσω της νέας κλίμακας που σχεδιάζεται και θα περιλαμβάνει αφορολόγητο όριο στα όρια της φτώχειας, αλλά και συντελεστές από 5% έως και 50%, πλήττοντας αποκλειστικά τους «έχοντες» εισοδήματα μεταξύ 25.000 και 30.000 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις μάλιστα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αν ληφθεί υπόψη ότι ήδη η κυβέρνηση προωθεί και την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των περίπου 716 φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει και «κοστίζουν» στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, στο «στόχαστρο» μπαίνουν και με βάση το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2016, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, οι 123 φοροαπαλλαγές που έχουν ακόμη απομείνει στα νοικοκυριά, όπως οι ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, η έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, αλλά και η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου, που «κοστίζουν» 275,29 εκατ. ευρώ, αλλά και οι 109 απαλλαγές των επιχειρήσεων που έχουν κόστος 13,75 εκατ. ευρώ.

liberal.gr