Υπεγράφησαν οι πρώτες Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες στο Δήμο Καλαμάτας

Η Καλαμάτα, πρώτη από όλες τις Ελληνικές πόλεις, ως μέλος της πρωτοβουλίας Intelligent Cities Challenge (ICC), χρησιμοποιεί τις Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες (ΤΠΣ) ως στρατηγική προσέγγιση διακυβέρνησης για την επιτάχυνση της δράσης για την αειφορία σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.  Υπενθυμίζεται ότι η Καλαμάτας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030, διαθέτει εγκεκριμένο Κλιματικό Συμβόλαιο, στο οποίο περιγράφονται δράσεις και έργα που η Καλαμάτα υλοποιεί ή σχεδιάζει να υλοποιήσει προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες επιτρέπουν στις πόλεις να ευθυγραμμίσουν τις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων και της κοινότητας προς την κατεύθυνση των στόχων βιωσιμότητας. Οι εν λόγω πρωτοβουλίες συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική ανθεκτικότητα και ενισχύουν την ελκυστικότητα της Καλαμάτας ως βιώσιμης πόλης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

462560915 586669410548317 1476128618931155743 n

Οι επιτυχημένες Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες (ΤΠΣ) βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατηγικών τοπικών φορέων της πόλης, όπως ο Δήμος, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Φορείς και Σωματεία της πόλης, συλλογικότητες και πρόσωπα συνολικά της Καλαμάτας.

Αυτό απαιτεί ανοικτή επικοινωνία και κοινούς στόχους μεταξύ της δημοτικής αρχής, των τοπικών επιχειρήσεων, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Με τη δημιουργία ενός διαφανούς διαλόγου, η πόλη μπορεί να διασφαλίσει ότι κάθε ενδιαφερόμενος κατανοεί το ρόλο του στην επίτευξη των κοινών στόχων της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Οι τακτικές συναντήσεις, τα εργαστήρια και οι κοινές διαδικασίες λήψης αποφάσεων διευκολύνουν αυτή τη συνεργασία, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους φορείς να μοιράζονται γνώσεις, να ευθυγραμμίζουν τις στρατηγικές και να συνεισφέρουν αποτελεσματικά τους πόρους. Μια τέτοια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς όχι μόνο ενισχύει τις σχέσεις, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι ακούγονται όλες οι φωνές, προωθώντας την αίσθηση της κοινής ευθύνης και της ιδιοκτησίας στα έργα Τοπικών Πράσινων Συμφωνιών.

total

ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Σήμερα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Βασίλης Παπαευσταθίου και μελών της ομάδας εργασίας του Δήμου, Βασίλη Διονυσόπουλου (project manager) και Σταύρου Στούπα (Local expert για τα Green Deal) στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Intelligent Cities Challenge, προέβη στην υπογραφή των πρώτων Τοπικών Πράσινων Συμφωνιών του Δήμου Καλαμάτας με τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, την ΠΑΕ Καλαμάτα και το Σύλλογο Φροντιστηρίων Μ.Ε. Μεσσηνίας & PALSO Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας.

462559210 896925769249698 5197321854607168443 n

Στην πρώτη ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ο Δήμος Καλαμάτας υπέγραψε συμφωνία με την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) για την προμήθεια ενός (1) και αν κριθεί απαραίτητο και άλλων τριών (3) διαφημιστικών σταθμών παροχής νερού τύπου “meetpat” εξωτερικού χώρου, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να παρέχουν νερό με αισθητήρες σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί παροχής νερού, που έχουν την δυνατότητα να δεχτούν διαφημιστικά μηνύματα αλλά και να καταμετρούν τις ποσότητες νερού που θα διαθέτουν στο κοινό, και θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ο Δήμος Καλαμάτας με την σειρά του θα προμηθεύεται κάθε χρόνο τουλάχιστον πεντακόσια (500) μπουκάλια χωρητικότητας 500ml το καθένα προκειμένου να τα παρέχει δωρεάν στους πολίτες, έτσι ώστε να μπορούν να τα επαναχρησιμοποιούν και να τα γεμίζουν με νερό βρύσης από τους συγκεκριμένους σταθμούς. Όλοι οι σταθεροί διαφημιστικοί σταθμοί παροχής νερού “meetpat” εξωτερικού χώρου παρέχονται με έξυπνο μετρητή νερού IoT (internet of things). Παράλληλα, υπάρχει πλατφόρμα διαχείρισης του σταθμού (meetpat application), κάτι που επιτρέπει να καταγράφεται η χρήση κάθε σταθμού ή να λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο δεδομένα (όταν συνδεόμαστε) με πρακτικά δεδομένα για την παρακολούθηση της απόδοσης και την παρακολούθηση της χρήσης τους, π.χ. πόσα αντίστοιχα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού εξοικονομήσαμε από την χρήση ή/και πόσο μειώσαμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO₂).

Ο στόχος είναι να υπάρξουν περισσότερα σημεία ελεύθερης παροχής καθαρού νερού βρύσης για χρήση απ’ όλους τους πολίτες. Η χρήση του συστήματος W.A.T.E.R. επιτρέπει στους πολίτες και τους τουρίστες να γεμίζουν τα μπουκάλια τους με πόσιμο νερό σε διάφορα σημεία της πόλης, και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης. Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των ενεργειών του Δήμου Καλαμάτας και της ΔΕΥΑΚ αφορά την:

  • Συμβολή στη μείωση περίπου 10 εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών ετησίως.
  • Μείωση κατά 828 τόνους CO₂ ετησίως, μέσω της μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων και της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών.
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς η πρόσβαση σε καθαρό και δωρεάν πόσιμο νερό γίνεται πιο προσιτή.
  • Ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της πόλης, με τους τουρίστες να εκτιμούν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα της πόλης.
  • Συστράτευση στις δράσεις για το κλίμα, μέρος της μεγάλης αποστολής που έχει ο Δήμος Καλαμάτας για το 2030

462561016 1399529868148836 7121032099224421579 n

Στην δεύτερη ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ο Δήμος Καλαμάτας υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την ΠΑΕ Καλαμάτα για την προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ΠΑΕ Καλαμάτα γνωστή και ως “Μαύρη Θύελλα“, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης της Καλαμάτας, με μακρά ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό. Στόχος της ΠΑΕ Καλαμάτα είναι να πάντα να πρωταγωνιστεί, να αναπτύξει το ταλέντο των νέων αθλητών της περιοχής και να συνεχίσει να προσφέρει ψυχαγωγία στους υποστηρικτές της, προάγοντας το αθλητικό πνεύμα και την τοπική περηφάνια, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Με την συμφωνία η ΠΑΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  αφιερώνει την τρίτη φανέλα της ομάδας στον στόχο της ομάδας για ένα βιώσιμο μέλλον. Στην φανέλα θα υπάρχουν τα σχετικά logos του Δήμου Καλαμάτας, της πιστοποίησης του Κλιματικού της Συμβολαίου για μια Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη για το 2030 και των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Ειδικότερα ,αυτή η φανέλα ο σχεδιασμός και το χρώμα της που παραπέμπει στην «Ζωή στο νερό/Στόχος 14» έχει τυπωμένα πάνω της ,τα σχετικά logos του Δήμου Καλαμάτας και της πιστοποίησης του Κλιματικού της Συμβολαίου για μια Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη για το 2030  αλλά και τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μία από τις πολλές που από κοινού ο Δήμος Καλαμάτας και η ΠΑΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ έχουν θέσει στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την προώθηση της επίτευξης των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φιλάθλων μας για μία κλιματικά ουδέτερη ,έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη πόλη για το 2030.

462559100 1645070826223926 4879824717624506876 n

Τέλος, με την τρίτη ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ο Δήμος Καλαμάτας προχωρά στην προμήθεια επαναφορτιζόμενων προσωποποιημένων καρτών με προφορτισμένα εισιτήρια του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας σε προνομιακή τιμή που θα τα προσφέρει δωρεάν στον Σύλλογο Φροντιστηρίων Μ.Ε. Μεσσηνίας & PALSO Μεσσηνίας όπου με την σειρά τους οι συγκεκριμένοι σύλλογοι θα τα μοιράσουν στα μέλη τους προκειμένου να διοχετευτούν στους μαθητές των ελληνικών και ξενόγλωσσων φροντιστηρίων τους.

Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, και συγκεκριμένα των λεωφορείων από τους μαθητές, θα έχει πολλαπλούς θετικούς αντίκτυπους στην πόλη της Καλαμάτας όπως:

  • Μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης: Όταν οι μαθητές χρησιμοποιούν τα λεωφορεία αντί για ιδιωτικά αυτοκίνητα, μειώνονται τα οχήματα στους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ταχύτερη ροή της κυκλοφορίας.
  • Περιβαλλοντικά οφέλη: Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τα λεωφορεία, συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ένα λεωφορείο μπορεί να αντικαταστήσει πολλά αυτοκίνητα, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2 και τη ρύπανση.
  • Εξοικονόμηση πόρων: Η χρήση λεωφορείων είναι οικονομικά πιο αποδοτική για τις οικογένειες και μειώνει το κόστος καυσίμων και συντήρησης των οχημάτων. Επίσης, μειώνονται οι ανάγκες για περισσότερες θέσεις στάθμευσης.
  • Αύξηση της ασφάλειας: Τα σχολικά λεωφορεία και τα λεωφορεία δημόσιας μεταφοράς είναι συνήθως πιο ασφαλή από τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων για μεταφορά μαθητών, καθώς μειώνουν τις πιθανότητες ατυχημάτων κοντά σε σχολικές ζώνες.
  • Προαγωγή της ανεξαρτησίας των μαθητών: Η χρήση των λεωφορείων δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν ανεξαρτησία και υπευθυνότητα, καθώς μαθαίνουν να κινούνται μέσα στην πόλη με ασφάλεια.
  • Κοινωνικός αντίκτυπος: Η χρήση των λεωφορείων προάγει την αλληλεπίδραση και την κοινωνικοποίηση των μαθητών. Ενισχύεται το αίσθημα κοινότητας, καθώς οι μαθητές μοιράζονται τη διαδρομή με τους συνομήλικούς τους.

462566921 2052527555180895 4395179722001424541 n

Ο Δήμος Καλαμάτας συνεχίζει να κινείται σταθερά προς το μέλλον, πρωτοπορώντας σε θέματα κλιματικής ουδετερότητας, στοχεύοντας να κάνει κοινωνό το σύνολο φορέων και δημοτών της πόλης στο δρόμο προς την επίτευξη των στόχων της Αποστολής.