ΥΠΕΚΑ: Μοχλός ανάπτυξης και διασφάλισης της προστασίας του περιβάλλοντος η «Περιβαλλοντική Διαύγεια»

nantia9Την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) παρουσίασε σήμερα σε ημερίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και η Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι Υπουργείων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των παραγωγικών φορέων της χώρας, παρουσιάστηκαν  τα αποτελέσματα της ριζικής μεταρρύθμισης που εισήγε το νέο θεσμικό πλαίσιο (ν. 4014/2011) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, που αλλάζει το επενδυτικό τοπίο της χώρας, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλού επιπέδου προστασία του περιβάλλοντος, με την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

Η μεγαλύτερη τομή του ν.4014 είναι η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, ενός από τα πιο σύγχρονα online συστήματα της Ευρώπης. Το ΗΠΜ, που τίθεται σε λειτουργία από τις αρχές του έτους, θα διασφαλίζει εύκολη και ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για την πορεία αξιολόγησης της μελέτης, λειτουργώντας ως «Περιβαλλοντική Διαύγεια». Μέσω του ΗΠΜ θα υλοποιούνται πλέον ηλεκτρονικά όλες οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και θα καταγράφονται οι «περιβαλλοντικές επιδόσεις» κάθε έργου, δημιουργώντας την Περιβαλλοντική του Ταυτότητα που θα το συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και εντυπωσιακά: δεκάδες χιλιάδες έργα και δραστηριότητες απαλλάσσονται από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι οποίες μειώθηκαν σε 1.500 το χρόνο, έναντι των 21.000 που είχαμε μέχρι το 2011. Σημαντικά είναι τα οφέλη για την εθνική οικονομία: εξοικονομούμε 85 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων €50 εκ. στον ιδιωτικό τομέα και €35 εκ. στο δημόσιο.

Με αυτές τις καινοτόμες μεταρρυθμίσεις δημιουργήσαμε το πιο σύγχρονο περιβαλλοντικό αδειοδοτικό καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της Γενικής Γραμματέως ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου:

 

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω κι εγώ με την σειρά μου στην σημερινή μας ημερίδα, ημερίδα που την θεωρώ πολύ σημαντική.

Πάντοτε οι μεταρρυθμίσεις συνοδεύονται πριν τη θεσμοθέτησή τους από εκτίμηση του αποτελέσματος τους, τη γνωστή σε όλους μας αιτιολογική έκθεση, αλλά σπάνια από έκθεση των συνεπειών και του τρόπου εφαρμογής τους.

Είμαι περήφανη που είμαι σήμερα ανάμεσά σας και παρουσιάζουμε τις θετικές συνέπειες και τον τρόπο εφαρμογής του νόμου 4014/2011 για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των έργων και δραστηριοτήτων. Νοιώθω ακόμη πιο περήφανη που από σήμερα όλοι μας θα μπορούμε να δούμε στην πράξη τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου.

Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν, κάποιες πολιτικές υπέρ του περιβάλλοντος ήταν αναπτυξιακά ουδέτερες ή αρνητικές και αντίστοιχα κάποιες αναπτυξιακές πολιτικές συχνά εμφανίζονταν χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον.

Οι εμπειρίες αυτές από τη μια μεριά και η κρίση από την άλλη, μας έκαναν να αντιληφθούμε ότι η εποχή επιτάσσει τη μετακίνηση από την αντίθεση «περιβάλλον ή ανάπτυξη» στη σύνθεση «περιβάλλον και ανάπτυξη».

Το ΥΠΕΚΑ έχει ενσωματώσει πλήρως αυτό το μήνυμα των καιρών στη σημερινή πολιτική του, και αυτό το αποδεικνύει στην πράξη.

Ξέρουμε όλοι μας πλέον ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση στη χώρα μας αποτελούσε μέχρι πρόσφατα
την πλέον χρονοβόρα διαδικασία για την αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, χωρίς να προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον στην πράξη.

Ο τρόπος αδειοδότησης εστίαζε στη δημιουργία περίπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών, με πληθώρα γνωμοδοτήσεων και υπογραφών, προκειμένου να διαχέεται η ευθύνη και με σκοπό την τυπική μόνο «εξασφάλιση» της προστασίας του περιβάλλοντος, πριν ακόμα λειτουργήσουν τα εξεταζόμενα έργα και δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό παραβλέπονταν οι έλεγχοι κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας των έργων – έλεγχοι οι οποίοι είναι αυτοί που πραγματικά εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, απαιτούσαμε περιβαλλοντική αδειοδότηση σε πολύ περισσότερα έργα και δραστηριότητες απ’ ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα ήταν η περιβαλλοντική αδειοδότηση να αποτελεί βασικό εμπόδιο σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή δραστηριότητα με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την ύφεση και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με το νόμο 4014 έγινε μια μεγάλη τομή, που τα αποτελέσματα της είναι πλέον μετρήσιμα και ορατά.

Στόχοι της μεταρρύθμισης ήταν η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η συστηματικοποίηση και ενδυνάμωση των ελέγχων και εν τέλει η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος.

Πρόσφατα τόσο εμείς, όσο και ο ΣΕΒ, καταγράψαμε σε σχετικές εκθέσεις τις συνέπειες των ρυθμίσεων του νέου νόμου και είμαστε ικανοποιημένοι από τα πορίσματα και συμπεράσματα των εκθέσεων αυτών.

Δεν θα σας κουράσω αναφερόμενη στα πορίσματα αυτά, δεδομένου ότι με βάση και το πρόγραμμα που ακολουθεί θα υπάρξουν αναλυτικές παρουσιάσεις των δυο αυτών εκθέσεων και των πορισμάτων τους.

Θα τονίσω όμως και εγώ τη σπουδαιότητα και σημασία της λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, στο οποίο και ο Υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά.  Ένα διαδικτυακό σύστημα που διασφαλίζει όχι μόνο την απλοποίηση και επιτάχυνση, αλλά και την πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών. Μία πλατφόρμα από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης, που αποτελεί ριζική τομή στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Οι προσπάθειες του Υπουργείου μας θα συνεχιστούν όχι μόνο για να ολοκληρωθούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει ο 4014 αλλά και για να παρακολουθήσουμε  την εφαρμογή του και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο και να επεμβαίνουμε με τον κατάλληλο κάθε φορά τρόπο.

Στις προσπάθειες αυτές, σας θέλουμε συμμέτοχους και αρωγούς, διότι μόνο έτσι θα επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό μας, που υποστηρίζει με θέρμη κάθε προσπάθεια για πλήρη υλοποίηση και εφαρμογή του 4014 καθώς και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου για τη σκληρή δουλειά και αυταπάρνησή τους προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Καθηγητή και τέως Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, κο Άρη Αλεξόπουλο, χωρίς τις εξαιρετικές ιδέες και πρωτοβουλίες του οποίου δεν θα είχαμε φτάσει τόσο σύντομα εδώ.

Τέλος ευχαριστώ και όλους εσάς για την ανταπόκριση και συμμετοχή σας στη σημερινή ημερίδα.»