Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου σ’ ένα κλίμα παρασκηνιακών και όχι μόνο συγκρούσεων. Το νομοσχέδιο μαζί με το άρθρο 3 υπερψηφίστηκε με 147 ψήφους σε 285.
Επί της αρχής του ν/σ ψήφισαν “ναι” 171 και “όχι” 114 βουλευτές, ενώ “παρών” ουδείς.
Ανάβοντας νέες φωτιές στην σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος από την Βραζιλία με επιστολική του ψήφο ψήφισε “ναι” επί της αρχής στο νομοσχέδιο, “παρών” στα άρθρα 1-7 και καταψήφισε το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου απ΄την ηλικία των 15.
Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν “όχι” εκτός από την έκπληξη του Κώστας Ζουράρις, ο οποίος είπε “ναι” σε όλα.
Απόντες ήταν οι Μ. Μπόλαρης, Ο. Παπαστρατής, Γ. Μιχελογιαννάκης.
Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σ’ όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ζητώντας να αποτελέσει βάση νομοθέτησης η πρόταση που κατέθεσε χθες το κόμμα, η οποία προβλέπει μεταξύ των άλλων προβλέπει μεταξύ άλλων το δικαίωμα διόρθωσης φύλου μόνο για άτομα άνω των 18 ετών υπό προϋποθέσεις.
Αρνητική ψήφο έδωσαν και οι ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων, ενώ το ΠΑΣΟΚ δήλωσε “παρών”.
Αναλυτικά οι ψήφοι στα άρθρα του νομοσχεδίου:
Επί του άρθρου 1 “ναι” ψήφισαν 165 βουλευτές, “όχι” 119 και “παρών” ένας βουλευτές.Το άρθρο 1 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Στο άρθρο 2 ψήφισαν “ναι” 165 βουλευτές, “όχι” 119 βουλευτές ενώ “παρών” δήλωσε ένας βουλευτής. Επομένως, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Στο άρθρο τρία ψήφισαν “ναι” 148 βουλευτές ενώ καταψήφισαν 124 βουλευτές και 14 δήλωσαν “παρών”. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Το άρθρο 4 ψήφισαν θετικά 165 βουλευτές, το καταψήφισαν 119 και ένας βουλευτής δήλωσε “παρών”. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Στο άρθρο 5 ψήφισαν “ναι” 165 βουλευτές, “όχι” 119 και ένας βουλευτή δήλωσε “παρών”. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Στο άρθρο 6 ψήφισαν “ναι” 165 βουλευτές, “όχι” 119 και ένας βουλευτή δήλωσε “παρών”. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Στο άρθρο 7 ψήφισαν “ναι” 165 βουλευτές, “όχι” 119 και ένας βουλευτή δήλωσε “παρών”. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
«Πόλεμος» Τσίπρα- Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο
Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου αναγνώρισης της ταυτότητας του φύλου και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου, ξέσπασε “πόλεμος” μεταξύ Τσίπρα- Μητσοτάκη. «Δεν θέλω να αναφερθώ – γιατί αναφέρθηκα χθες– στην ουσία της κριτικής μου προς τη ΝΔ και τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτική κυβίστηση», ήταν το πρώτο εμπρηστικό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνέχεια ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε στην αντεπίθεση και ένας καυτός διάλογος έλαβε χώρα μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.
Σε έντονη λογομαχία εξελίχθηκαν οι τοποθετήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών μέσα στην Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου προσφέροντας “άρτο και θέαμα” χάνοντας όμως την ουσία της συζήτησης.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την επίθεση του Αλέξη Τσίπρα προς το πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη σχετικά με το παράδειγμα για τους εξωγήινους στον Υμηττό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπίστηκε το παράδειγμα που είχε δώσει νωρίτερα και επέμενε στη θέση του για την αναγκαιότητα της ιατρικής γνωμάτευσης στους πολίτες που επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν το φύλο στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Ο ίδιος, μάλιστα, γι’ ακόμη μια φορά χρησιμοποίησε το “χαρτί” της απουσίας του Πάνου Καμμένου απ’ τη Βουλή.
Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός τόνισε ξανά το «ατυχές παράδειγμα» που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ έκανε λόγο για μια συζήτηση με βαθιά υποκριτική διάσταση.