Υπόμνημα κατάθεσε στο Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ο επικεφαλής του συνδυασμού της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Συγκεκριμένα με το υπόμνημα αυτό ο κ. Αντωνόπουλος επισημαίνει στην δημοτική αρχή ότι στο πρόγραμμα του υπάρχουν προτάσεις για το δήμο Καλαμάτας. Πολλές εξ αυτών χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας και είναι σε προτεραιότητα. Μεταξύ αυτών έχουν προκύψει και τρέχοντα ζητήματα όπως αυτά που σχετίζονται με την πυροπροστασία, την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου, τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας (κουνοποκτονία, συνθήκες λειτουργίας κοιμητηρίου Καλαμάτας, κυκλοφοριακό).
Ακολουθεί το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Αντωνόπουλος:
«Ο συνδυασμός μας έχει καταθέσει στο πρόγραμμα του προτάσεις για το δήμο Καλαμάτας. Πολλές εξ αυτών χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας και είναι σε προτεραιότητα. Μεταξύ αυτών έχουν προκύψει και τρέχοντα ζητήματα όπως αυτά που σχετίζονται με την πυροπροστασία, την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου, τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας (κουνοποκτονία, συνθήκες λειτουργίας κοιμητηρίου Καλαμάτας, κυκλοφοριακό). Αναφέρουμε λοιπόν ότι την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, θα πρέπει να βρίσκονται όλες οι δεξαμενές του δήμου γεμάτες με νερό. Μεγάλη σημασία έχουν και οι πρόσφατες κατασκευασμένες λιμνοδεξαμενές. Συγκεκριμένα παραμένει εκτός λειτουργίας η λιμνοδεξαμενή της Πολιανής. Πότε πρόκειται να επαναπληρωθεί πόσα χρήματα έχουν δοθεί από το δήμο Καλαμάτας και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει, καθότι η σημασία της είναι μεγάλη για την πυπροσταστασία της περιοχής.
Σε ποια εξέλιξη βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά του δήμου μας, σε συνάρτηση και με το νέο περιμετρικό και αν έχει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και τεχνικές προϋποθέσεις η μελέτη της ΔΕΥΑΚ για το Νέδοντα προκειμένου να προστατευθεί η πόλη μας.
Τι σχεδιάζει ο δήμος για το κεντρικό κοιμητήριο της Καλαμάτας καθότι οι σημερινές επεμβάσεις σε ιστορικά μνημεία και τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί σε οικογενειακούς τάφους, δεν έχουν αγγίξει το θέμα της υπερπλήρωσης του χώρου. Για την κατάσταση που επικρατεί στο κοιμητήριο Καλαμάτας, που παραμένει το ίδιο τα τελευταία 50 χρόνια σε μια πόλη που διπλασίασε τον πληθυσμό της θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και σχεδιασμός για τη νέα θέση του, με ταχύς διαδικασίες που θα πρέπει να εντάξουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα. Οι συνθήκες υγιεινής και λειτουργίας βρίσκονται εκτός της κείμενης νομοθεσίας και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις εντός της θερινής περιόδου λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
Τι σχεδιάζει ο δήμος για την κουνουποκτονία σε συνεργασία με τους άλλους φορείς καθότι στο περσυνό καθυστερημένο πρόγραμμα δαπανήθηκε ένα πολύ μικρό ποσό, με αποτέλεσμα η Καλαμάτα να γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και να κινδυνεύει η δημόσια υγεία.
Αν ο δήμος σχεδιάζει την Ίδρυση και λειτουργία δημοτικού κυνοκομείου στα βόρεια της πόλης. Η λειτουργία του θα μπορεί να γίνεται από ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. σε συνεργασία με το φιλοζωικό όμιλο και τους κτηνιάτρους.
Ποια η εξέλιξη των προτάσεων που κατέθεσε ο δήμος στο πρόγραμμα LEADER
Τι πρόκειται να πράξει ο δήμος για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, τη ασφαλή λειτουργία στις παιδικές χαρές και την ανασυγκρότηση των χώρων άθλησης, καθότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία από τους γονείς, τους αθλούμενους δημότες και τα αθλητικά σωματεία.
Πρόταση για άμεση διάνοιξη της οδού Αριστομένους με συγκεκριμένο εύρος για την ασφαλή λειτουργία του πάρκου, όπως υιοθετήθηκε πρόσφατα από τη δημοτική αρχή.
Ποιες οι ενέργειες του δήμου για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της μελέτης του οδικού άξονα Καλαμάτας – Κιτριές, που εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια και θα φέρει ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόταση για επανασχεδιασμό της διάθεσης της λυμματολάσπης και τη λειτουργία του βιολογικού Καλαμάτας ύστερα από την απένταξη του έργου. Πρόταση για τη λειτουργία συστήματος αποχέτευσης και δημιουργία βιολογικών στις μεγάλες ενότητες των Δ. Ε. Αρις, Αρφαρά και Θουρία καθώς και Λαιίκων.
Επαναξιολόγηση του τρόπου διάθεσης και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του δήμου, αποκατάσταση των χωματερών, και δημιουργία βάσης δεδομένων με κίνητρα για τους δημότες και τις επιχειρήσεις.
Πρόταση διοργάνωσης του 1o Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας στον τόπο μας με συμμετοχή εκθετών από όλη την Ελλάδα και διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας και ποιότητας σε συνεργασία με το ΤΕΙ, το Επιμελητήριο, την Π. Ε. Μεσσηνίας, όπως αυτό έχει ήδη κατατεθεί στους παραπάνω φορείς και έχει ήδη γίνει η σχετική διαβούλευση. Αναμένονται τεράστια οφέλη για την τοπική οικονομία.
Πρόταση να περιληφθούν και τα γεωργικά υλικά συσκευασίας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου Καλαμάτας.
Μελέτες και σχεδιασμός για της ζώνες επικινδυνότητας από φυσικές καταστροφές για την πρόληψη φαινομένων όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές. Αναβάθμιση της λειτουργίας της πολιτικής προστασίας.
Πως αναμένεται να προστατευθεί η ζώνη Πηδήματος από την υπεράντληση αλλά και από την περιβαλλοντική υποβάθμιση επειδή ακόμα και σήμερα δεν λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός, υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές και βιομηχανικά απόβλητα στην ζώνη επιρροής του υδρομαστευτικού έργου, το οποίο είναι τεράστιας σημασίας καθότι υδρεύει πάνω από 150.000 κατοίκους, της ευρύτερης περιοχής.
Πότε αναμένεται η επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη μας. Η ασφάλεια πεζών και τροχοφόρων, η σπατάλη χρόνου, η ρύπανση του περιβάλλοντος δημιουργούν μια αρνητική εικόνα για την πόλη μας κυρίως σε περιόδους αιχμής.»