«Φιλοξενούμενος» δηλώνει ένας στους τρεις φορολογούμενους

EFORIAΠε­πει­σμέ­νο το ΥΠΟΙΚ ό­τι η ε­κτε­τα­μέ­νη φι­λο­ξε­νί­α υ­πο­κρύ­πτει πε­ρι­πτώ­σεις ε­κτε­τα­μέ­νης φο­ρο­δι­α­φυ­γής. Σε σύ­νο­λο 5,5 ε­κατ. δη­λώ­σε­ων 2013, πε­ρί­που 1,85 ε­κατ. φο­ρο­λο­γού­με­νοι, συμ­πλή­ρω­σαν τον κω­δι­κό της φι­λο­ξε­νί­ας. Έρ­χον­ται έ­λεγ­χοι.

Εί­μα­στε έ­θνος φι­λό­ξε­νο και… φι­λο­ξε­νού­με­νο, του­λά­χι­στον στα χαρ­τιά.

Η ε­πε­ξερ­γα­σί­α των πε­ρυ­σι­νών φο­ρο­λο­γι­κών δη­λώ­σε­ων που έ­γι­νε α­πό το υ­πουρ­γεί­ο Οι­κο­νο­μι­κών προ­κει­μέ­νου να κα­θο­ρι­στούν οι δι­και­ού­χοι του «κοι­νω­νι­κού με­ρί­σμα­τος» έ­φε­ρε στο φως εν­τυ­πω­σια­κά ευ­ρή­μα­τα: Του­λά­χι­στον ο έ­νας στους τρεις δη­λώ­νει «φι­λο­ξε­νού­με­νος».

Σύμ­φω­να με την Κα­θη­με­ρι­νή.σε σύ­νο­λο πε­ρί­που 5,5 ε­κα­τομ­μυ­ρί­ων φο­ρο­λο­γι­κών δη­λώ­σε­ων που κα­τα­τέ­θη­καν το 2013, πε­ρί­που 1,85 ε­κα­τομ­μύ­ρια φο­ρο­λο­γού­με­νοι, συμ­πλή­ρω­σαν τον κω­δι­κό της φι­λο­ξε­νί­ας, α­να­γρά­φον­τας και τον ΑΦΜ του προ­σώ­που –φυ­σι­κού ή νο­μι­κού– που τους φι­λο­ξε­νεί. Στε­λέ­χη του υ­πουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών εί­ναι πε­πει­σμέ­να ό­τι η ε­κτε­τα­μέ­νη φι­λο­ξε­νί­α υ­πο­κρύ­πτει πε­ρι­πτώ­σεις ε­κτε­τα­μέ­νης φο­ρο­δι­α­φυ­γής. Ε­τσι, προ­α­ναγ­γέλ­λον­ται έ­λεγ­χοι, οι ο­ποί­οι θα στη­ρι­χθούν στα στα­τι­στι­κά ευ­ρή­μα­τα προ­κει­μέ­νου να φέ­ρουν στο φως πε­ρι­πτώ­σεις α­πό­κρυ­ψης ει­σο­δη­μά­των κυ­ρί­ως α­πό ε­νοί­κια ή δό­λιας υ­πο­βο­λής αί­τη­σης με στό­χο την εί­σπρα­ξη του «με­ρί­σμα­τος».

Προ­φα­νώς, η με­γά­λη πλει­ο­ψη­φί­α των πε­ρι­πτώ­σε­ων, αν­τα­πο­κρί­νε­ται στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και φα­νε­ρώ­νει τις συ­νέ­πει­ες της κρί­σης: χι­λιά­δες ά­νερ­γοι η­λι­κί­ας α­κό­μη και ά­νω των 30-40 ε­τών ε­ξα­κο­λου­θούν να ζουν με τους γο­νείς τους α­δυ­να­τών­τας να συν­τη­ρή­σουν το δι­κό τους σπί­τι. Χι­λιά­δες η­λι­κι­ω­μέ­νοι ζουν με συγ­γε­νι­κά τους πρό­σω­πα προ­κει­μέ­νου να α­πο­λαμ­βά­νουν τη φρον­τί­δα τους. Χι­λιά­δες φοι­τη­τές φι­λο­ξε­νούν­ται σε σπί­τια συγ­γε­νι­κών προ­σώ­πων στην ε­παρ­χί­α αν­τί να ε­νοι­κιά­ζουν δι­κό τους δι­α­μέ­ρι­σμα.

Ω­στό­σο, τα στοι­χεί­α του Taxis, φέρ­νουν στο φως και άλ­λες πε­ρι­πτώ­σεις οι ο­ποί­ες δεν δι­και­ο­λο­γούν­ται με βά­ση την κοι­νή λο­γι­κή και γι’ αυ­τό θα πα­ρα­πεμ­φθούν για πε­ραι­τέ­ρω έ­λεγ­χο. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα, τα δύ­ο φυ­σι­κά πρό­σω­πα ελ­λη­νι­κής κα­τα­γω­γής που εμ­φα­νί­ζον­ται να φι­λο­ξε­νούν α­πό… 60 ά­το­μα ο κα­θέ­νας ή ο αλ­λο­δα­πός ο­νό­μα­τι Χου­σε­ΐν στο α­κί­νη­το του ο­ποί­ου δι­α­μέ­νουν 50 ά­το­μα. Πε­ρί­που 55 φο­ρο­λο­γού­με­νοι –ό­λοι φυ­σι­κά πρό­σω­πα- εμ­φα­νί­ζον­ται να φι­λο­ξε­νούν α­πό 10 ά­το­μα ο κα­θέ­νας.

Ποι­ος εί­ναι -φο­ρο­λο­γι­κά- ο λό­γος για τον ο­ποί­ο θέ­λει κά­ποι­ος να εμ­φα­νί­ζε­ται ως φι­λο­ξε­νού­με­νος;

Πρώ­τον η α­πο­φυ­γή των τεκ­μη­ρί­ων δι­α­βί­ω­σης. Ο­ποι­ος συμ­πλη­ρώ­νει τον κω­δι­κό 092, 094 ή 096 του εν­τύ­που Ε1, δεν βα­ρύ­νε­ται με το τεκ­μή­ριο της κύ­ριας κα­τοι­κί­ας.

Δεύ­τε­ρον, η α­πο­φυ­γή φό­ρου α­πό ει­σο­δή­μα­τα ε­νοι­κί­ων. Με τη δή­λω­ση, δη­λώ­νε­ται το γε­γο­νός της φι­λο­ξε­νί­ας, ο ΑΦΜ του α­τό­μου που φι­λο­ξε­νεί, η ε­πι­φά­νεια του α­κι­νή­του στο ο­ποί­ο γί­νε­ται η φι­λο­ξε­νί­α και οι μή­νες της φι­λο­ξε­νί­ας. Δεν υ­πάρ­χει ό­μως η δι­εύ­θυν­ση. Α­ρα, έ­νας ε­νοι­κια­στής που θα εμ­φα­νι­στεί ως φι­λο­ξε­νού­με­νος του ι­δι­ο­κτή­τη, θα τον α­παλ­λά­ξει και α­πό τον φό­ρο ει­σο­δή­μα­τος α­πό α­κί­νη­τα (υ­πο­λο­γί­ζε­ται πλέ­ον με συν­τε­λε­στή 11% ή 33%) και α­πό την προ­κα­τα­βο­λή φό­ρου (55% ε­πί του φό­ρου ει­σο­δή­μα­τος).

Τρί­τον, η α­πο­φυ­γή φό­ρου ει­σο­δή­μα­τος. Πί­σω α­πό τους α­ριθ­μούς μπο­ρεί να κρύ­βον­ται και πα­ρά­νο­μοι οί­κοι ευ­γη­ρί­ας, οι ο­ποί­οι εμ­φα­νί­ζουν τους πε­λά­τες η­λι­κι­ω­μέ­νους ως φι­λο­ξε­νού­με­νους.

Η α­νάγ­κη κα­τα­γρα­φής των φι­λο­ξε­νού­με­νων προ­έ­κυ­ψε προ­κει­μέ­νου να κα­τα­βλη­θεί αρ­χι­κά το ε­πί­δο­μα πε­τρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης και ε­σχά­τως το «κοι­νω­νι­κό μέ­ρι­σμα». Ει­δι­κά για το τε­λευ­ταί­ο, α­πο­φα­σί­στη­κε ό­σοι εμ­φα­νί­ζον­ται ως φι­λο­ξε­νού­με­νοι να μην έ­χουν δι­καί­ω­μα υ­πο­βο­λής αι­τή­μα­τος για το ε­πί­δο­μα. Ε­πί­σης, για να κρι­θεί αν κά­ποι­ος πλη­ροί τα ει­σο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια ή ό­χι, προ­κει­μέ­νου να λά­βει το μέ­ρι­σμα των 500 ευ­ρώ, συ­νυ­πο­λο­γί­ζον­ται τα πραγ­μα­τι­κά ή τεκ­μαρ­τά ει­σο­δή­μα­τα ό­χι μό­νο του ι­δί­ου, της συ­ζύ­γου του και των προ­στα­τευ­ό­με­νων με­λών του, αλ­λά και των α­τό­μων που εμ­φα­νί­ζον­ται να φι­λο­ξε­νεί. Με την προ­σθή­κη αυ­τής της δι­πλής ρή­τρας, πε­ρι­ο­ρί­στη­κε δρα­μα­τι­κά ο α­ριθ­μός των δι­και­ού­χων του με­ρί­σμα­τος κά­τι που φαί­νε­ται και α­πό το πλή­θος των αι­τή­σε­ων που α­πορ­ρί­πτον­ται.

Δύ­ο εί­ναι τα βα­σι­κά «ευ­ρή­μα­τα» α­πό τις φο­ρο­λο­γι­κές δη­λώ­σεις που ο­δή­γη­σαν στην εν­σω­μά­τω­ση της ρή­τρας πε­ρί φι­λο­ξε­νί­ας:

1. 1.850.000 φο­ρο­λο­γού­με­νοι δή­λω­σαν ό­τι φι­λο­ξε­νή­θη­καν για κά­ποι­ο χρο­νι­κό δι­ά­στη­μα κα­τά τη διά­ρκεια του 2012.

2. Εκ των ο­ποί­ων οι 1.750.000 φο­ρο­λο­γού­με­νοι δη­λώ­νουν μά­λι­στα ό­τι φι­λο­ξε­νή­θη­καν α­πό έ­να φυ­σι­κό πρό­σω­πο για 12 μή­νες κα­τά τη διά­ρκεια του 2012.

Αρ­μό­δια στε­λέ­χη του υ­πουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών α­να­γνω­ρί­ζουν ό­τι ο πο­λύ με­γά­λος α­ριθ­μός των φι­λο­ξε­νού­με­νων ο­φεί­λε­ται και σε λαν­θα­σμέ­νη συμ­πλή­ρω­ση των φο­ρο­λο­γι­κών δη­λώ­σε­ων α­πό την πλευ­ρά των φο­ρο­λο­γου­μέ­νων.

Για να μην κο­πούν α­δί­κως «φι­λο­ξε­νού­με­νοι» α­πό το δι­καί­ω­μα δι­εκ­δί­κη­σης του με­ρί­σμα­τος, το υ­πουρ­γεί­ο έ­δω­σε τη δυ­να­τό­τη­τα στους φο­ρο­λο­γού­με­νους να δη­λώ­σουν στην η­λε­κτρο­νι­κή ε­φαρ­μο­γή την τω­ρι­νή κα­τά­στα­ση και ό­χι αυ­τή που α­πο­τυ­πώ­θη­κε στη φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση του 2013. Ω­στό­σο, ό­σοι δη­λώ­σουν κά­τι δι­α­φο­ρε­τι­κό α­πό αυ­τό που εμ­φα­νί­ζε­ται στις πε­ρυ­σι­νές δη­λώ­σεις, θα μπουν αυ­το­μά­τως σε δείγ­μα ε­λέγ­χου. Συγ­κε­κρι­μέ­να θα ε­λεγ­χθούν:

1. Ο­σοι εμ­φα­νί­στη­καν στη φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση του 2013 να φι­λο­ξε­νούν­ται και στην η­λε­κτρο­νι­κή ε­φαρ­μο­γή του με­ρί­σμα­τος ή τη φο­ρο­λο­γι­κή δή­λω­ση του 2014 να μη φι­λο­ξε­νούν­ται πλέ­ον.

2. Ο­σοι «ε­ξα­φά­νι­σαν» φι­λο­ξε­νού­με­νους α­πό την ε­φαρ­μο­γή του με­ρί­σμα­τος.

3. Ο­σοι με­τέ­τρε­ψαν τη «φι­λο­ξε­νί­α» σε «δω­ρε­άν πα­ρα­χώ­ρη­ση».

Στη δι­α­δι­κα­σί­α των ε­λέγ­χων, ε­κτός α­πό το υ­πουρ­γεί­ο Οι­κο­νο­μι­κών, θα εμ­πλα­κεί και ο ΟΓΑ ο ο­ποί­ος, ό­πως α­να­φέ­ρε­ται και στην α­πό­φα­ση του με­ρί­σμα­τος, έ­χει το δι­καί­ω­μα να κα­λέ­σει τους φο­ρο­λο­γού­με­νους που θα δι­εκ­δι­κή­σουν το μέ­ρι­σμα για να προ­σκο­μί­σουν δι­και­ο­λο­γη­τι­κά. Οι έ­λεγ­χοι θα εί­ναι δειγ­μα­το­λη­πτι­κοί και θα βα­σι­στούν σε «κρι­τή­ρια κιν­δύ­νου». Αρ­μό­διος για την έκ­δο­ση της α­πό­φα­σης που θα κα­θο­ρί­ζει τα κρι­τή­ρια θα εί­ναι ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας Δη­μο­σί­ων Ε­σό­δων Χά­ρης Θε­ο­χά­ρης, ε­νώ η συγ­κε­κρι­μέ­νη α­πό­φα­ση δεν θα δο­θεί στη δη­μο­σι­ό­τη­τα για να προ­στα­τευ­τεί η μυ­στι­κό­τη­τα των ε­λέγ­χων.

euro2day.gr