Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των επαγγελματιών στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης, που κάνουν λόγο για “λουκέτα” και απολύσεις, εάν πραγματοποιηθούν τα σενάρια της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, όπως ζητούν οι δανειστές.
Εάν εφαρμοστεί η πρόταση αυτή, από την 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ στον τουρισμό θα εκτιναχθεί από το 6,5% στο 23%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, από την ελληνική οικονομία θα χαθούν περίπου 11 δισ. ευρώ, το 2016 θα επισκεφτούν τη χώρα μας περίπου 5 – 6 εκατομμύρια τουρίστες λιγότεροι και 300.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν. Την ώρα που οι δανειστές θέλουν να επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην Ελλάδα, οι αντίστοιχοι φόροι που πληρώνουν οι ανταγωνίστριες χώρες, είναι: Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία 10%, Τουρκία 8%, Κύπρος 9%, Κροατία 13% και Πορτογαλία 6% στα ξενοδοχεία και 23% στην εστίαση.
Για εντελώς παρανοϊκή απαίτηση, κάνει λόγο ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος ΣΕΤΕ. “Θέλουν να καταστρέψουν τον ελληνικό τουρισμό και να τον πάρουν κάποιες άλλες χώρες. Και παράλληλα να καταστραφεί πλήρως η ελληνική οικονομία. Δεν έχει καμία λογική. Το 13% θεωρήσαμε πως είναι η “πλάτη που μπήκε”, μπορούσαμε να το δεχτούμε. Το 23% είναι η υπογραφή θανατικής καταδίκης”, τόνισε χαρακτηριστικά. Πεπεισμένος για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στον τουρισμό, εμφανίζεται και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Ιονίων Νήσων, Σπύρος Γαλιατσάτος. “Εάν εκεί που του λες 20 ευρώ όλα μαζί, του πεις 25 ή 30, θα σηκωθεί και θα φύγει”, σημειώνει.
Σε δυσχερέστερη θέση αναμένεται να βρεθούν τα νησιά του Αιγαίου, καθώς ο συντελεστής του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία θα πενταπλασιαστεί, αφού από το 5%, που είναι σήμερα θα φτάσει το 23% και παράλληλα θα καταργηθεί και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, που ισχύει τώρα. “Νομίζω πως ισχύει μία φράση που ακούμε συχνά σε έναν άλλο χώρο. Το “ξαφνικός θάνατος”. Εάν την Τετάρτη το πρωί οι ελληνικές νησιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργήσουν με ΦΠΑ 23% δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν ούτε και οι τελευταίες, ελάχιστες επιχειρήσεις απ’ αυτές που έχουν μείνει όρθιες και υγιείς”, επισημαίνει ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Αντιδρούν και οι απασχολούμενοι στην εστίαση
Τον φόβο τους για την επόμενη ημέρα εκφράζουν και οι απασχολούμενοι στον τομέα της εστίασης, καθώς είναι πολύ πιθανόν ο ΦΠΑ να επανέλθει στο 23% από το 13% που ισχύει σήμερα. “Όσοι καταφέραμε και επιβιώσαμε πριν από δύο χρόνια που είχε πάει πάλι το ΦΠΑ στο 23% πιστεύω πως αν εφαρμοστεί ξανά σήμερα θα είναι το τελειωτικό μας”, τονίζει ο επιχειρηματίας Βασίλης Καραπάνος.
Το 2011, ο ΦΠΑ στην εστίαση αυξήθηκε στο 23%, μετά από επιμονή των δανειστών, δεν απέδωσε ωστόσο τα προβλεπόμενα έσοδα και το καλοκαίρι του 2013, επανήλθε στο 13%. Σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης, η τρόικα εκτιμούσε ότι από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% θα υπήρχε απώλεια ύψους 250 εκατ. ευρώ το έτος και τελικά περιορίστηκε στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ο τζίρος ανέβηκε κατά 9% και οι τιμές υποχώρησαν κατά 5,2%, ενώ υπολογίζεται ότι άνοιξαν 400 νέες επιχειρήσεις.
Οι επιχειρηματίες εκτιμούν πως ενδεχόμενη νέα άνοδος 10 μονάδων στον ΦΠΑ, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή γι’ αυτούς. “Κλείνουν τουλάχιστον 10.000 επιχειρήσεις και χάνονται 50.000 θέσεις εργασίας”, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαδάς. Ταυτόχρονα, τονίζουν πως δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τόσο μεγάλη αύξηση φόρου, με αποτέλεσμα αυτή να μετακυλιστεί στους καταναλωτές και ότι θα οργιάσει η φοροδιαφυγή.
megatv.com