Φορολογική «επιδρομή» σε 230.000 επιχειρήσεις

EFORIA4Πά­νω α­πό 3,8 δισ. ευ­ρώ θα κλη­θούν να κα­τα­βάλ­λουν σε φό­ρους μι­κρές και με­γά­λες ε­πι­χει­ρή­σεις. Αύ­ξη­ση ά­νω του 120% στους φό­ρους σε σχέ­ση με το 2013.

Δεν εί­ναι μό­νο τα φυ­σι­κά πρό­σω­πα που κα­λούν­ται να ση­κώ­σουν φέ­τος στους ώ­μους τους την ε­κτέ­λε­ση του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Ε­ξί­σου ση­μαν­τι­κή εί­ναι η φο­ρο­λο­γι­κή ε­πι­βά­ρυν­ση και για τις ε­πι­χει­ρή­σεις, τό­σο τις «με­γά­λες» Α­Ε και τις Ε­ΠΕ ό­σο κα τις μι­κρο­με­σαί­ες ε­ται­ρεί­ες (ο­μόρ­ρυθ­μες και ε­τε­ρόρ­ρυθ­μες ε­ται­ρεί­ες).

Τα στοι­χεί­α για την ε­κτέ­λε­ση του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού το πρώ­το ε­ξά­μη­νο του 2014, δεί­χνουν ό­τι οι ε­πι­χει­ρή­σεις –συ­νο­λι­κά 230.000 στον α­ριθ­μό- συ­νέ­βα­λαν στα έ­σο­δα με 1,072 δισ. ευ­ρώ

Τα στοι­χεί­α για την ε­κτέ­λε­ση του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού κα­τά το πρώ­το ε­ξά­μη­νο του 2014, δεί­χνουν ό­τι οι ε­πι­χει­ρή­σεις –συ­νο­λι­κά 230.000 στον α­ριθ­μό- συ­νέ­βα­λαν στα έ­σο­δα με 1,072 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ ό­ταν ο στό­χος για το ε­ξά­μη­νο ή­ταν 902 ε­κατ. ευ­ρώ. Μέ­χρι το τέ­λος του 2014, προ­βλέ­πε­ται να ει­σπρα­χθούν πά­νω α­πό 3,8 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ, ό­ταν ο­λό­κλη­ρο το 2013 το δη­μό­σιο μά­ζε­ψε α­πό τις ε­ται­ρεί­ες μό­λις 1,68 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ.

Οι ε­πό­με­νοι μή­νες μέ­χρι το τέ­λος του έ­τους θα εί­ναι γε­μά­τοι α­πό φό­ρους για τις ε­ται­ρεί­ες. Το συ­νο­λι­κό πο­σό των 3,8 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευ­ρώ πρέ­πει να κα­τα­βλη­θεί σε ο­κτώ μη­νια­ίες δό­σεις. Προς το πα­ρόν έ­χουν δο­θεί μό­νο δύ­ο δό­σεις και εκ­κρε­μούν άλ­λες έ­ξι.

Α­πό πού προ­κύ­πτει η αύ­ξη­ση της ε­πι­βά­ρυν­σης σε σχέ­ση με το 2013;

  1. Αυ­ξή­θη­κε ο συν­τε­λε­στής φο­ρο­λό­γη­σης των Α­Ε και των Ε­ΠΕ α­πό το 20% που ή­ταν το 2013 στο 26%
  2. Αυ­ξή­θη­κε ο συν­τε­λε­στής φο­ρο­λό­γη­σης των Ο­μόρ­ρυθ­μων ε­ται­ρει­ών και των Ε­Ε α­πό το 20% που ή­ταν το 2013 ε­πί­σης στο 26% για το τμή­μα των κερ­δών μέ­χρι τις 50.000 ευ­ρώ ή και στο 33% για το τμή­μα των κερ­δών ά­νω των 50.000 ευ­ρώ.
  3. Κα­ταρ­γή­θη­κε η ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κή α­μοι­βή και πλέ­ον το σύ­νο­λο των κερ­δών των πε­ρισ­σό­τε­ρων α­πό 150.000 μι­κρο­με­σαί­ων ε­πι­χει­ρή­σε­ων φο­ρο­λο­γούν­ται στο ό­νο­μα της ε­ται­ρεί­ας με υ­ψη­λό­τε­ρο συν­τε­λε­στή σε σχέ­ση με πέ­ρυ­σι.
  4. Ε­πει­δή έ­χουν αυ­ξη­θεί οι φο­ρο­λο­γι­κοί συν­τε­λε­στές και κα­τά συ­νέ­πεια ο φό­ρος, εί­ναι με­γα­λύ­τε­ρη και η προ­κα­τα­βο­λή του φό­ρου για την ε­πό­με­νη χρο­νιά.

Τα στοι­χεί­α που δη­μο­σί­ευ­σε χθες το υ­πουρ­γεί­ο Οι­κο­νο­μι­κών δεί­χνουν ό­τι υ­πήρ­ξε υ­πέρ­βα­ση στό­χου και ό­σον α­φο­ρά στον φό­ρο ει­σο­δή­μα­τος των φυ­σι­κών προ­σώ­πων. Ο στό­χος που έ­χει τε­θεί για εί­σπρα­ξη του­λά­χι­στον 7,4 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευ­ρώ, φαί­νε­ται ό­τι θα ε­πι­τευ­χθεί κα­θώς έ­χουν ή­δη ει­σπρα­χθεί κον­τά στα τρί­α δι­σε­κα­στομ­μύ­ρια ευ­ρώ χω­ρίς α­κό­μη να έ­χει ξε­κι­νή­σει η πλη­ρω­μή των εκ­κα­θα­ρι­στι­κών για τον φό­ρο ει­σο­δή­μα­τος του 2013. Αυ­τό ό­μως που προ­κα­λεί α­νη­συ­χί­ες, εί­ναι η συ­νε­χι­ζό­με­νη μεί­ω­ση των έμ­με­σων φό­ρων που δεί­χνει και μεί­ω­ση κα­τα­νά­λω­σης και δι­ά­θε­ση για φο­ρο­δι­α­φυ­γή. Στους έμ­με­σους, φό­ρους, η υ­στέ­ρη­ση έ­ναν­τι των στό­χων, έ­χει ή­δη φτά­σει στα 353 ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ.

thetoc.gr