«Έρχεστε σήμερα πάλι να δώσετε τον υπέρ πάντων αγώνα για να μην αλλάξει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας – λέτε – από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού, λες και είναι κάτι φοβερό αυτό! Μας κατηγορείτε εμάς για ιδεοληψία, όταν εσείς ιδεοληπτικά βλέπετε αυτήν την αλλαγή σαν το κύριο πρόβλημα. Ας τελειώνουμε με τα ανύπαρκτα διλήμματα, η αποτελεσματικότητα και ο δημόσιος χαρακτήρας ενός φορέα δεν κρίνεται από τον χαρακτηρισμό του, αν είναι ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, και συνέχισε, λέγοντας: «Θυμηθείτε τον ΕΟΔΥ. Άλλαξε ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΟΔΥ; Μήπως μειώθηκε η αποτελεσματικότητά του με τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ; Το αντίθετο. Πέτυχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα!».
Όπως ανέφερε ο Μεσσήνιος βουλευτής, με την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, η ΕΚΑΠΥ αποκτά τον κομβικό χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει από την αρχή της θεσμοθέτησής της. Αποκτά όλα εκείνα τα εργαλεία και την ευελιξία που χρειάζεται για να μπορεί να εξυπηρετήσει με ταχύτητα, διαφάνεια και οικονομία κλίμακας τον κοινωνικά κρίσιμο τομέα των προμηθειών υλικών για τα νοσοκομεία όλης της χώρας, για να σταματήσει επιτέλους το γαϊτανάκι των απευθείας αναθέσεων και της εκ των υστέρων νομοθετικής νομιμοποίησης αυτών των δαπανών.
«Είσαστε πρόθυμοι στο ΣΥΡΙΖΑ να μας θυμίσετε ότι εσείς θεσπίσατε την ΕΚΑΠΥ, δεν έχετε καμία προθυμία όμως να παραδεχθείτε ότι δημιουργήσατε έναν φορέα τόσο δυσλειτουργικό και αργό που χρειάζεται 4 με 5 χρόνια για να καταλήξει στη συμβασιοποίηση μιας προμήθειας στον τομέα της υγείας, έναν φορέα που τελικά οδήγησε σε αύξηση των απευθείας αναθέσεων στις προμήθειες από πλευράς νοσοκομείων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υλικού μέσα στο απαραίτητο χρονικό διάστημα.».
Ο Μίλτος Χρυσομάλλης αναφέρθηκε και στο δικαίωμα πρόσβασης των ανασφάλιστων στο φάρμακο, το οποίο δόθηκε πρώτη φορά με Υπουργική Απόφαση το 2014. Η νομοθέτηση της επαναφοράς της συνταγογράφησης των ανασφαλίστων μόνο στις δημόσιες δομές με φυσική παρουσία, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου δεν θίγει το δικαίωμα τους, γίνεται για να ελεγχθεί ο πολλαπλασιασμός της δαπάνης που επήλθε με τη συνταγογράφηση και από ιδιώτες γιατρούς. «Πλέον σταματά η υπέρμετρη επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ με συνταγογραφήσεις σε ανθρώπους που δεν τις δικαιούνται εις βάρος των πολιτών, ένα σωστό μέτρο Υπουργέ, αλλά θα ήταν και πιο δίκαιο αν οι ανασφάλιστοι είχαν ακριβώς την ίδια συμμετοχή με τους ασφαλισμένους. Θα ήταν πιο δίκαιο για όλους και σας καλώ να το εξετάσετε, γιατί έτσι θα πάψει το κίνητρο να ψάχνουμε ΑΜΚΑ ανασφάλιστων για να γράψουμε φάρμακα.».
Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των πολιτών από 60 ετών και άνω, ο Μίλτος Χρυσομάλλης παρατήρησε πως κανείς δεν είναι χαρούμενος για το μέτρο αυτό, το οποίο όμως καθίσταται επιβεβλημένο όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία. «Καμία υποχρεωτικότητα δεν μας κάνει χαρούμενους, ειδικά, αν θέλετε, εμάς που δεν έχουμε αυτήν τη λογική του ολοκληρωτισμού είτε από τα πολύ δεξιά είτε από τα πολύ αριστερά. Όμως, με το ποσοστό εμβολιασμού στο 70% και το σύστημα υγείας να δέχεται ισχυρές πιέσεις ο εμβολιασμός πρέπει να αυξηθεί στοχευμένα και αυτό πάμε να πετύχουμε με το συγκεκριμένο μέτρο.».
Κλείνοντας, απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση ο Μίλτος Χρυσομάλλης ζήτησε να στηρίξουν ειδικά την τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων, των ατόμων με αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων για τον Δεκέμβριο. «Δεν το έχετε κάνει ούτε μια φορά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να δείξετε ότι ψηφίζετε ένα οικονομικό μέτρο που θα ανακουφίσει τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας. Εμείς συνεχίζουμε να πράττουμε με υπευθυνότητα για το σύνολο της κοινωνίας και εσείς θα κριθείτε για την αντιπολίτευση που κάνετε.».