Χρ. Σπίρτζης: Στοίχημα της κυβέρνησης να ξεφύγουν οι ιδιωτικοποιήσεις από το μοντέλο Σαμαρά

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, στην εφημερίδα «Αγορά», τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βγάλει την χώρα από την κρίση μέσα από επενδύσεις δημοσίου συμφέροντος, σε αντίθεση με το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ρίζωσε την κρίση στην Ελλάδα.

spritzisΠαράλληλα, άσκησε κριτική στη δομή αλλά και στην λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού:

Τις τελευταίες ημέρες, έχει ανοίξει ξανά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση επιθυμεί την ολοκλήρωση του σχεδίου που έχει υπογράψει; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι προσπαθείτε να τις μπλοκάρετε…

Η κυβέρνηση έχει έναν στόχο: να βγάλει τον ελληνικό λαό από την περιπέτεια που τον έβαλε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα μνημόνια, την επιτήρηση, τη φτώχεια και τα κοινωνικά αδιέξοδα. Αυτό περνά ως σήμερα μέσα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας που περιλαμβάνει συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές να ξεφύγουν από το γνωστό μοντέλο του ΤΑΙΠΕΔ της κυβέρνησης Σαμαρά, δηλαδή πουλάμε όσο όσο, με ανυπαρξία έγκυρων εκτιμήσεων της πραγματικής αξίας, χωρίς σοβαρή βραχυπρόθεσμη αναπτυξιακή δέσμευση των ιδιωτών και χωρίς σχέδιο για την ένταξη τους στο ευρύτερο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης.

Αυτή είναι και η διαφορά μας από τη ΝΔ και τους συνοδοιπόρους της, τους δήθεν μεταρρυθμιστές. Η αλλαγή σελίδας δεν θα έρθει από επενδύσεις των ιδιωτών ή τουλάχιστον μόνο από επενδύσεις ιδιωτών.

Αυτός ο λαϊκίστικος νεοφιλελεύθερος δογματισμός δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ με επιτυχία, σε κανένα κράτος, σε καμία ιστορική στιγμή. Στο μόνο που έχει συμβάλει είναι η μεταβίβαση δημόσιου πλούτου σε λίγους, η συνέχιση της φτώχειας και η ανακύκλωση της ύφεσης.

Εμείς πιστεύουμε σε δημόσιες επενδύσεις που συμπαρασύρουν τον ιδιωτικό τομέα σε παραγωγική λογική. Πιστεύουμε στη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Θεωρείτε ότι στην περίπτωση του Ελληνικού διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον;

Το ερώτημα σας το χαρακτηρίζω ρητορικό… και πλέον πρέπει να απευθυνθεί σε θεσμούς που έχουν την αρμοδιότητα να απαντήσουν στην ερώτηση.

Έγινε από εμάς προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των υποχρεώσεων του αναδόχου, των κοινωνικών ωφελειών, των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων και των υποδομών και πιστεύω ότι ήταν απολύτως επιτυχής.

Θα διατυπώσω, όμως, δύο ερωτήματα που δείχνουν γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές και να τελειώσει επιτέλους ο εφιάλτης:

Πρώτον, πώς βλέπετε την εμμονή των θεσμών να ολοκληρωθεί εντός δέκα ημερών μία πρώτη συμφωνία για το Ελληνικό με τον μοναδικό προσφέροντα και το ίδιο τίμημα, ως συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας της κυβέρνησης Σαμαρά;

Και δεύτερον, σε ποιές ενέργειες έχει προχωρήσει ο ανάδοχος από την ημέρα που υλοποιήθηκε αυτή η απαίτηση των θεσμών;

Αν απαντήσετε θα γίνουν όλα κατανοητά…

Στο παρελθόν έχετε ασκήσει κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτιμάτε πως η διοίκηση του υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του;

Εκτιμώ ότι το ΤΑΙΠΕΔ δομήθηκε έτσι. Δεν είναι θέμα διοίκησης ή μόνο διοίκησης, αλλά θέμα δομής, στελεχιακού δυναμικού και θεσμικού πλαισίου λειτουργίας.

Όταν τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ είναι τραπεζικά στελέχη που θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, είναι προφανές ότι θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζικών ιδρυμάτων που υπηρέτησαν και θα υπηρετήσουν στο μέλλον. Πιθανά και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Όταν η κατεύθυνση του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο πουλάω και συμμετέχουν οι θεσμοί σημαίνει ότι όποιο εμπόδιο αντιμετωπίσουν στην αποστολή που έχουν το παρουσιάζουν ως προαπαιτούμενο στην επόμενη αξιολόγηση.

Όταν για κάθε πράξη και ενέργεια αναζητείται το ακαταδίωκτο για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, δεν χρειάζονται άλλες συζητήσεις…

– Υπάρχει πιθανότητα οι τηλεοπτικές άδειες να είναι περισσότερες από τέσσερις;

Να συμπληρώσω την ερώτηση; Οι τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου ψηφιακής εκπομπής; Όχι. Αυτήν τη στιγμή, με τα συγκεκριμένα δεδομένα στην οικονομία δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται αυτή η συζήτηση.

– Μπορεί η κυβέρνηση να ανατρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία μετά τις περικοπές στις συντάξεις και τις φορολογικές επιβαρύνσεις;

Η κοινωνία, ο ελληνικός λαός, οι πολίτες που υποφέρουν, γνωρίζουν.

Γνωρίζουν ποιος τους νοιάζεται, ποιος θα τους βγάλει από τα κοινωνικά αδιέξοδα, ποιοί μας οδήγησαν εδώ και τι προτείνουν σήμερα.

Γνωρίζουν, και το έχουν ζήσει, ότι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη είναι να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή ο μηδενισμός των συντάξεων για τους πιο αδύνατους.

Γνωρίζουν, και το έχουν ζήσει, ότι η πρόταση για μείωση των φόρων στις εταιρείες συνεπάγεται πολύ μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων για τους πολλούς.

Γνωρίζουν, και το έχουν ζήσει, ότι οι περικοπές εξόδων του κράτους θα μεταφραστούν σε περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους.

Γνωρίζουν. και το έχουν ζήσει, ότι, όταν η ΝΔ και η «νέα» κεντροαριστερά μιλούν για μεταρρυθμίσεις, μιλούν για την οριστική παράδοση της χώρας και του τραπεζικού συστήματος στους δανειστές, για τον ανθελληνισμό των επιχειρήσεων, για την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων.

Γνωρίζουν ότι, αν επικρατήσουν οι απόψεις της ΝΔ και της «νέας» κεντροαριστεράς, τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια αποικία χρέους.

Γνωρίζουν, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν θα αφήσουμε ποτέ να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός.

Οι εξελίξεις στη διεθνή κοινότητα, η κρίση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, η εξέλιξη της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ και κυρίως η παραδοχή των λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε να προχωρήσουμε στην οριστική μείωση ή αναδιάταξη του χρέους, στην οριστική λύση του προβλήματος.

liberal.gr