Να ισορροπήσει ανάμεσα στα «θέλω» της Ιεραρχίας και του κυβερνητικού του εταίρου με την αρχική συμφωνία επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει δώσει εντολή στον Κώστα Γαβρόγλου να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με την εκκλησία. Όλα δείχνουν πως στα 15 σημεία που είχαν καταλήξει σε πρώτη φάση ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πρωθυπουργό θα υπάρξει συμβιβασμός από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να επέλθει ηρεμία στις τάξεις των κληρικών.
Αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των ιερέων, που θα αποσυνδεθεί από την ενιαία αρχή πληρωμών, απλώς αναζητείται η νομική φόρμουλα που θα προκαλέσει τις λιγότερες δυνατές τριβές. Η «εξίσωση» δεν είναι εύκολη, αφού οι 73 Ιεράρχες που αντιδρούν δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω, ωστόσο είναι προφανές ότι και από την πλευρά του κ. Ιερωνύμου και από τον κ. Γαβρόγλου επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ένας παράγοντας που δεν βοηθάει τον διάλογο είναι και οι αλλαγές στο άρθρο 3 της Συνταγματικής αναθεώρησης για τους διακριτούς ρόλους κράτους – εκκλησίας, που επίσης δυσαρεστούν την Ιεραρχία.
Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος τόνισε πως θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο η μισθοδοσία, τα συνταξιοδοτικά και τα θέματα περίθαλψης σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων».
Ο όρος «άμεσα» σχετικά με τη νομοθέτηση του νέου πλαισίου που θα οριοθετεί τις σχέσεις στο νέο καθεστώς δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του Μαξίμου, που δεν βάζει κανένα χρονικό περιορισμό στις διαβουλεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Δεν είναι τυχαίο πως στη «μάχη», προκειμένου να βρεθεί λύση, μπήκε χθες και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την εκκλησία όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Σε συνάντηση που είχε με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας διαβεβαίωσε πως «τα δύο αιτήματά τους, δηλαδή η εγγύηση εκ μέρους του κράτους της μισθοδοσίας και η μονιμότητα, είναι δίκαια αιτήματα, τα οποία διασφαλίζουν την ηρεμία στην εκκλησία. Με καλή θέληση, λοιπόν, όλων των πλευρών, πιστεύω ότι πρέπει, με αυτά τα δύο δεδομένα, να επιλυθεί η οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει σήμερα».
Είναι προφανές πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται στο πλευρό τον ιερέων. Από τη στιγμή, όμως, που ο διάλογος είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να μην ολοκληρωθεί σύντομα δεν έχει κανέναν λόγο να προκαλέσει πρόβλημα στη συγκυβέρνηση δυναμιτίζοντας το κλίμα. Σε αυτό το πνεύμα, άλλωστε, έχουν κινηθεί έως τώρα και οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.
Οι επαφές του Κώστα Γαβρόγλου θα ενταθούν το επόμενο διάστημα ακόμα και με Μητροπολίτες, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της εκκλησίας της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Αντιπροσωπεία Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης για να ενημερωθεί για τις θέσεις της πολιτείας που αφορούν την Συνταγματική αναθεώρηση, την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσία του κλήρου.
Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε χθες η πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία δήλωσε πως «μπορούμε να συμπορευτούμε με διακριτούς ρόλους σεβόμενοι ο ένας τον ρόλο του άλλου».
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει βγάλει ήδη από την κορυφή της επικαιρότητας το εκκλησιαστικό, που προκάλεσε τριγμούς, δίνοντας έμφαση στο πεδίο της οικονομίας ενόψει και του προϋπολογισμού. Στο Μαξίμου ευελπιστούν πως οι «ζυμώσεις» θα οδηγήσουν σε ένα σχέδιο νόμου, που δεν θα προκαλέσει ρήγμα στην πλειοψηφία και θα βρεθούν και άλλες δυνάμεις να το στηρίξουν.