Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας Kalamata olive land festival, από 17-19 Απριλίου, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite στην Καλαμάτα. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στον τόπο που παράγεται και που θα πρέπει και να τυποποιείται, καθώς και την πασίγνωστη διεθνώς, ΠΟΠ ελιά Καλαμών.
Για τους επαγγελματίες του τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς, το Φεστιβάλ επιδιώκει να καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκομένων σχετικά με:
τις εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής,
των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών,
της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του λαδιού και της ελιάς
τις νέες τάσεις και προοπτικές στον τομέα σε διεθνές επίπεδο
Για τους καταναλωτές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τις ποικιλίες ελαιόλαδου και ελιάς που παράγονται στην Ελλάδα και προιόντα που βασίζονται σ΄αυτά όπως πάστες ελιάς, λαδόξιδα κ.λ.π..
Οι επιμέρους δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν:
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
με σκοπό την συνάντηση, ενημέρωση και πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς για τις εξελίξεις σχετικά με τάσεις ελαιοκομίας διεθνώς και του σύγχρονου μάρκετινγκ.
ΕΚΘΕΣΗ
προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιόλαδου
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Διοργάνωση του 3ου Διαγωνισμού ποιότητας & συσκευασίας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ΠανΕλαίον», σε συνεργασία με το Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Οναμασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) και το εργαστήριο γευσιγνωσίας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Παρουσίαση μεσογειακών εδεσμάτων με βάση τις ελιές και το ελαιόλαδο σε συνεργασία με διακεκριμένους chef.
Πρόγραμμα
Παρασκευή 17/4
18:30 Προσέλευση – Εγγραφές
19:00 Έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Πέτρο Βλαχογεωργακόπουλο.
19:10 Αντωνόπουλος Μιχαήλ, Αντιπρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας, υπεύθυνος διοργάνωσης
«Τι είναι και που στοχεύει το Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και ελιάς Καλαμάτας»
19:25 Χαιρετισμοί
19:45 Καραμίχας Τζανέτος, Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ, πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου (Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.), μέλος του Προεδρείου της COPA / COGECA
«Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελαιοκομίας και ο συνεργατισμός»
20:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Είδαν τα μάτια μας γιορτές» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου
(1ο βραβείο κοινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2001, 2ο κρατικό βραβείο ποιότητας ντοκιμαντέρ 2001, 1ο βραβείο διεθνούς φεστιβάλ περιβαλλοντικού κινηματογράφου Teramo)
Προσφορά της εταιρείας παραγωγής «Περίπλους» σε συνεργασία με το «Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας»
Σαββάτο 18/4
10:15 Προσέλευση – Εγγραφές
10:30 Κυριακόπουλος Ιωάννης, Διευθυντής Δ.Α.Ο.Κ. Μεσσηνίας
«Μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Υφιστάμενη κατάσταση. Δυνατότητες. Προοπτικές»
10:45 Κολυβάς Ιωάννης, Γεωπόνος, Μηχανικός, Γεν. Δ/ντής ΠΑΣΕΓΕΣ
«Ο συνεργατισμός στην Ελαιοκομία»
11:00 Παρασκευόπουλος Αντώνιος, Διευθυντής Δ.Α.Ο.Κ. Μεσσηνίας
«Καινοτομικές προσεγγίσεις και γεωργία ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια»
11:15 Γκέρτσης Θανάσης, Καθηγητής Perrotis College Θεσσαλονίκης
«Νέα συστήματα πυκνών φυτεύσεων ελιάς για μηχανική συγκομιδή»
11:30 Συζήτηση
12:00 Διάλειμμα για καφέ
12:15 Σταυριανός Στάθης, Γεωπόνος ΥΠΑΠΕ, Δ/νση αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, τμ. αγροτικής ανάπτυξης Ν. Φωκίδας
«Ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας. Οικονομική και κοινωνική συμβολή.»
12:30 Ζαχαριάδης Νίκος, Πρόεδρος ΑΣ Κριτσάς
«Ο Ελαιοκομικός τομέας στην Κρήτη»
12:45 Τερτιβανίδης Κωνσταντίνος, Διευθυντής Δ.Α.Ο.Κ. Χαλκιδικής
«Ελαιοκομικός τομέας στην βόρεια Ελλάδα με έμφαση στην ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής»
13:00 Συζήτηση
13:30 Διάλειμμα για μεσημέρι
17:30 Προσέλευση – Εγγραφές
17:45 Χατζηπαυλίδης Ιορδάνης, Επ. καθηγητής γενικής & γεωργικής μικροβιολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. – «Τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων είναι απόβλητα;»
18:00 Φριτζαλάς Σταύρος Μηχανολόγος. Γενικός διευθυντής GEA Westafalia Hellas S.A.
«Τεχνολογία και ποιότητα Ελαιολάδου»
18:15 Καμβύσης Βασίλης, Χημικός
«Ποιότητα και καινοτομία στην παραγωγή Ελαιοκομικών προϊόντων: κινητήριες δυνάμεις ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα»
18:30 Δρυς Στέλιος, Γεωπόνος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FoodStandard
«Οργανώσεις παραγωγών Ελαιόλαδου και νέα προγραμματική περίοδος 2014 -2020. Η μεγάλη ευκαιρία για το Ελληνικό Ελαιόλαδο»
18:45 Συζήτηση
19:15 Διάλειμμα για καφέ
19:30 Χαρτζουλάκης Κώστας, Γεωπόνος, Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Χανίων
«Η ελαιοκομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρούσα κατάσταση και προοπτικές»
19:45 Coricelli Antonio, Τυποποιητής ελαιολάδου (Ιταλία)
«Οι τάσεις στην παγκόσμια αγορά του ελαολάδου»
20:00 Καραντώνης Παναγιώτης, Οικονομολόγος , διευθυντής του ΕΣΒΙΤΕ και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου (Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.)
«Ελληνικό Ελαιόλαδο : σε αναζήτηση εθνικής στρατηγικής»
20:15 Συζήτηση
Κυριακή 19/4
10:30 1o Workshop – «Ορθές ελαιοκομικές πρακτικές»
Τσορώνης Κωνσταντίνος, χημικός – ελαιολόγος, γευσιγνώστης ελαιολάδου
«Ορθές πρακτικές στη συγκομιδή, ελαιοποίηση, αποθήκευση και τυποποίηση για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου υψηλής αξίας»
Ποντίκης Θεόδωρος, Γεωπόνος, εκπρόσωπος συλλόγου γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας
«Θρέψη και φυτοπροστασία της ελιάς»
Τζάμος Ελευθέριος, Φυτοπαθολόγος – φυτίατρος, ομ. Καθηγητής φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
«Φυτοπαθολογικά προβλήματα της Ελιάς στη δυτική Ελλάδα»
Ερωτήσεις – Συζήτηση
12:00 2o Workshop – «Marketing και εξαγωγές ελαιοκομικών προιόντων»
Γιώργος Παναγόπουλος, Σύμβουλος καινοτομίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ
«Το Δίκτυο Enterprise Europe Network στην υπηρεσία των τοπικών επιχειρήσεων: Πως μία τοπική επιχείρηση στο χώρο των τροφίμων και του τουρισμού μπορεί να επωφεληθεί από διεθνικές συνεργασίες και ευρωπαϊκά προγράμματα»
Ιγνατιάδης Παναγιώτης, Σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ
«Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων: Πως μπορεί να επηρεάζει τη ανάπτυξη μίας επιχείρησης»
Βασιλόπουλος Γιώργος ΑΝΕΛΙΞΗ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,
«Συνεργατικά σχήματα – clusters στην προώθηση των εξαγωγών»
Ερωτήσεις – Συζήτηση
13.30 Εκδήλωση γαστρονομίας – μπουφέ
16:00 3o Workshop – «Δυνατότητες χρηματοδότησης για ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών»
Γιώργος Παναγόπουλος, Σύμβουλος καινοτομίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ
«Horizon 2020: Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για δράσεις έρευνας και καινοτομίας στο χώρο των τροφίμων, της αγροτικής παραγωγής και της βίο-οικονομίας.»
Ιγνατιάδης Παναγιώτης, Σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ
«Ευκαιρίες χρηματοδότησης από τη Στρατηγική Αδριατικής –Ιονίου 2014-2020. Πως μία τοπική επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας. Συνέργειες σε το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020»
Ερωτήσεις – Συζήτηση
17:30 Απονομή βραβείων του διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου «Πανέλαιον»
Δημόπουλος Βασίλειος, επιστημονικός υπεύθυνος εργαστηρίου γευσιγνωσίας ελαιολάδου
18:00 Στρογγυλό τραπέζι – «Τα προβλήματα και οι προοπτικές των Ελαιοκομικών ΠΟΠ προϊόντων»