O πρώτος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με τίτλο «Η δική μου πόλη», πραγματοποιήθηκε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών WROHellas πραγματοποίησε τον Περιφερειακό Διαγωνισμό στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα.
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη της καλύτερης κατασκευής, που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Πανελλήνιο διαγωνισμό. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις ομάδες από τη Μεσσηνία (δυο από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και μία από το 21ο Δημοτικό Καλαμάτας), και άλλες επτά από την υπόλοιπη Περιφέρεια.
Οι ομάδες παρουσίασαν τις δημιουργίες τους και εξήγησαν στους κριτές τον τρόπο κατασκευής καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους. Οι κατασκευές αναπαριστούσαν είτε μηχανισμούς, τοπία και δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας είτε αποτελούσαν προτάσεις για μελλοντικές δημιουργίες μέσα από τα μάτια και την σκέψη μικρών παιδιών. Αποτελούνταν από Lego, σε συνδυασμό με μοτέρ και αισθητήρες από το πακέτο ρομποτικής Lego WeDo, ενώ χρησιμοποιήθηκε το περιβάλλον του Scratch για τον προγραμματισμό και την λειτουργία των κατασκευών.
Στην πρώτη θέση της Περιφέρειας Πελλοπονήσου αναδείχθηκε η ομάδα “RobotMasters”, από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Οι “RobotMasters” αποτελούνταν από τους Γιαννακόπουλο Γεώργιο, Μπουγά Δημήτριο, Νταγιόπουλο Γεώργιο, Ξηρόγιαννη Κωνσταντίνο, Πάστρα Αναστάσιο και Τσούκλερη Γεώργιο, ενώ υπεύθυνος εκπαιδευτικός ήταν ο Βασιλαδιώτης Χαράλαμπος. Οι “RobotMasters” αποφάσισαν να ασχοληθούν με ένα διάσημο μεσσηνιακό προϊόν, το ελαιόλαδο. Οι μαθητές της Στ’ τάξης δημοτικού κατασκεύασαν με Lego Wedo μια αναπαράσταση της συγκομιδής της ελιάς μέχρι την παραγωγή του λαδιού στο ελαιοτριβείο και την εμφιάλωσή του. Το project απαιτούσε ένα μεγάλο κατασκευαστικό κομμάτι με αυτοματισμούς (μέσω δύο αισθητήρων) και δύο μοτέρ αλλά επίσης και ένα προγραμματιστικό περιβάλλον με το δωρεάν ανοιχτό λογισμικό Scratch. Η κατασκευή λειτουργεί με έναν αισθητήρα απόστασης, από το πακέτο Wedo της Lego, ο οποίος αρχίζει να κινεί ένα μοτέρ που ραβδίζει μια ελιά για να πέσει ο καρπός της. Έπειτα, ένα αμαξίδιο φορτωμένο με τον καρπό της ελιάς, κατευθύνεται προς το ελαιοτριβείο όπου με μία ώθηση ενεργοποιείται το δεύτερο μοτέρ από τον αισθητήρα κλίσης, που περιλαμβάνεται στο ίδιο πακέτο, και έτσι αρχίζει και παράγεται το λάδι και ενεργοποιείται το εργοστάσιο για την εμφιάλωση του λαδιού στα μπουκάλια. Το έργο αυτό ελέγχεται αποκλειστικά από το πρόγραμμα Scratch και διασυνδέεται με υπολογιστή μέσω hub του πακέτου Wedo.
Την δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα “Kalamata Robots”, προερχόμενη επίσης από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Οι “Kalamata Robots” αποτελούνταν από τους Ανδριανού Αγγελίνα, Γιαννακοπούλου Μελίνα, Κουκούτση Χρυσάννα, Λαδά Ευαγγελία, Νικολαϊδη Αιμιλία και Περιβολάρη Φώτη, ενώ υπεύθυνος εκπαιδευτικός ήταν ο Χριστάκης Γιώργος. Οι “Kalamata Robots” αποφάσισαν να περάσουν ένα κοινωνικό μήνυμα μέσω της κατασκευής τους. Δημιούργησαν λοιπόν έναν ανελκυστήρα, ο οποίος προοριζόταν για Α.Μ.Ε.Α και μέσω μηχανισμών και αισθητήρων απέκλειαν την χρήση αυτού από οποιοδήποτε άλλο άτομο.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε το 9ο Δημοτικό Σχολείο της Τρίπολης. Η νικήτρια ομάδα συνεχίζει το “ταξίδι” της, καθώς πρόκειται να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες στην Αθήνα, όπου θα τεθεί αντιμέτωπη με τις νικήτριες ομάδες και των άλλων περιφερειών, για την ανάδειξη των τριών πρώτων ομάδων στην Ελλάδα.