10 Χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου γιορτάζει φέτος 10 χρόνια παρουσίας, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, εκπαιδευτικών δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων. Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε εν όψει της έναρξης αυτή την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, η καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου και η καλλιτεχνική σύμβουλος Κλεώνη Φλέσσα παρουσίασαν τις δράσεις του Φεστιβάλ.

14 πόλεις, 110 ταινίες, 43 πανελλήνιες πρεμιέρες

«Φτάσαμε στη δέκατη χρονιά του διεθνούς φεστιβάλ του Πελοποννήσου», δήλωσε η  καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου. “Κάθε  χρόνο, τείνουμε να ανεβάζουμε τον πήχη.  Φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιείται όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε άλλες 13 πόλεις της Πελοποννήσου». Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Λεωνίδιο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Αμαλιάδα και Φιλιατρά.  «Συνολικά, θα προβληθούν πάνω από 110 ταινίες, με 43 πανελλήνιες πρεμιέρες, ενώ το Φεστιβάλ φιλοξενεί και μια παγκόσμια πρεμιέρα, την ταινία “Slaves of the Empire” του RajeshJames», τόνισε.«Το φεστιβάλ διοργανώνεται και υποστηρίζεται κατ’ αρχάς από το Υπουργείο Πολιτισμού το ΕΚΟΜΜΕΔ, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από το Δήμο Καλαμάτας, και, στις άλλες πόλεις συνεργαζόμαστε είτε με τους οικείους Δήμους (Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Ναυπλίου και Ήλιδας), είτε με κινηματογραφικές λέσχες ή πολιτιστικούς συλλόγους».

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ., με παρουσιαστή τον ηθοποιό Αλέκο Κολιόπουλο. Το πρόγραμμα της ημέρας ξεκινάει με τις ταινίες BelkîSibê, του Αλέξη Νταλούμη (17:00) και Μια Μεγάλη Οικογένεια, του Βασίλη Λουλέ (19:00), οι οποίοι θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για τις ταινίες τους.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “BeyondmyEyes”,μια παραγωγή του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας για την Κοινότητα Τυφλών της πόλης, καθώς και το ντοκιμαντέρ του Βάλτερ Ρούτμαν “Βερολίνο, συμφωνία μιας μεγαλούπολης”. Την προβολή, θα πλαισιώσει με  ζωντανή μουσική, ειδικά διασκευασμένη για την ταινία, ο  διακεκριμένος συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος, Μηνάς Αλεξιάδης.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος στο εκπαιδευτικό κομμάτι, αφού πέρα από την καθιερωμένη εκπαιδευτική ζώνη προβολών για μαθητές, θα εκπονηθούν 8 μαθητικά προγράμματα σε διάφορα σχολεία της Καλαμάτας.

Σημαντική καινοτομία είναι το ενισχυμένο πρόγραμμα για ΑΜΕΑ.”Ντοκιμαντέρ για Όλους”.  Στόχος του φεστιβάλ είναι να διασφαλίσει την καθολική προσβασιμότητα, με προγράμματα και δράσεις που περιλαμβάνουν ακουστικές περιγραφές, μεταγλωττίσεις και προβολές ντοκιμαντέρ με προσβάσιμο περιεχόμενο​. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ντοκιμαντέρ «ΒeyondmyEyes», το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αυτών των δράσεων.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, περιλαμβάνει ταινίες με ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης, μεταγλωττισμένες ταινίες για άτομα με νοητικήαναπηρία και εκπαιδευτικά προγράμματα για ΑμεΑ: «Σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κάναμε ακουστική περιγραφή σε ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί στο πλαίσια του φεστιβάλ και αφορά άτομα που έχουν πρόβλημα όρασης. Επίσης, μεταγλωττίζουμε ταινίες ώστε να μπορούν τα άτομα με μέτρια νοητική αναπηρία να μπορούν να παρακολουθήσουν», ανέφερε η κα Πετροπούλου.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ΑΜΕΑ, όπως περιβαλλοντικά προγράμματα. «Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται και βέβαια  είναι ακριβό, για το οποίο βέβαια μακάρι να έχουμε στο μέλλον μεγαλύτερη βοήθεια και από τον δήμο και από την περιφέρεια», τόνισε η κα Πετροπούλου.

Σεμινάρια

Η Κλεώνη Φλέσσα, καλλιτεχνική σύμβουλος του φεστιβάλ, αναφέρθηκε στις συνεργασίες με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. “Φέτος εγκαινιάζουμε το σεμινάριο ‘Δημιουργία Μικρών Ταινιών με Αξιοποίηση Τεχνητής Νοημοσύνης’“, επισήμανε, «που θα παρακολουθήσουν όχι μόνο φοιτητές των πανεπιστημίων της Καλών Τεχνών, αλλά και επαγγελματίες σκηνοθέτες οι οποίοι θέλουν να μπουν σε αυτό το χώρο – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, τουλάχιστον στο χώρο μας και σε κανένα φεστιβάλ ακόμα. Νομίζω ότι είμαστε οι πρώτοι που το ξεκινάμε αυτό. Το πιο σημαντικό επίσης για το σεμινάριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κι ότι  θα απλωθεί και στην Καλαμάτα, θα γίνει δηλαδή στο πειραματικό γυμνάσιο, που θα δείχνει πώς κατασκευάζουμε βιντεοπαιχνίδια».

Γιατοσεμινάριο«CraftingTrueNarratives» που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια τουΦεστιβάλ, η κα Πετροπούλου ανέφερε πως απευθύνεται «σε φοιτητές των πανεπιστημίων με τα οποία συνεργαζόμαστε αλλά και σε ανθρώπους σινεφίλ ή έστω ερασιτέχνες κινηματογραφιστές. Έχουμε πάνω από 28 συμμετοχές από διαφορετικά μέρη, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και από Γαλλία – Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε άνοιγμα σε ευρύ κοινό και πραγματικά είχε αποτέλεσμα το οποίο βέβαια όχι μόνο ευχαριστεί εμάς, αλλά δεν δίνει και μία άλλη αίγλη στην Καλαμάτα, διότι αυτοί οι άνθρωποι όπως καταλαβαίνετε θα μοιραστούν αυτή την εμπειρία και προς τα έξω».

Τρεις εκθέσεις με θέμα την Πόλη

Παράλληλα το φεστιβάλ φέτος διοργανώνει και 3 εκθέσεις. Η πρώτη διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Σκιτσογράφων και την επιμελείται ο Γιάννης Αντωνόπουλος. Ο  τίτλος της έκθεση είναι Σκιτσοπόλεις και ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου. Παράλληλα, ο επιμελητής βρίσκεται στην Καλαμάτα ώστε να ξεναγήσει 3 δημοτικάσχολεία της Καλαμάτας. Η έκθεση φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και θα είναι επισκέψιμη έως και τις 5 Δεκεμβρίου.

Επίσης, «μία έκθεση φωτογραφίας η οποία ήδη έχει στηθεί στην πλατεία της Αριστομένους και κατά μήκος της μέχρι το Εργατικό Κέντρο, σε συνδιοργάνωση με την Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, πάλι με θέμα την πόλη.

Τέλος, το ερχόμενο Σάββατο, στο Στέκι μας, εδώ στην Κουτσομητοπούλου, μια τρίτη έκθεση που αφορά την πλατεία Εξαρχείων από μια  ομάδα με τεσσάρων κινηματικών φωτογράφων, οι οποίοι έχουν καταγράψει όλη την ιστορία της πλατείας Εξαρχείων, έτσι όπως μετατρέπεται τώρα αυτή λόγω του μετρό», ανέφερε η κα Πετροπούλου σχετικά.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας

Στο πλαίσιο και ως συνέχεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, διοργανώνεται και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας.«Είναι η δεύτερη χρονιά του, ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 22, αυτόνομα. Όμως, για λόγους οικονομικούς κυρίως, δεν μπορεί να σταθεί μόνο του, οπότε θα συνδιοργανώνεται από ‘δω και πέρα με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου» ανέφερε σχετικά με την συγχώνευση των δυο διοργανώσεων η κα Πετροπούλου.

Βραβεία

Στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, θα απονεμηθούν διάφορα βραβεία που αναγνωρίζουν την κινηματογραφική δημιουργία σε πολλές κατηγορίες:Βραβεία Κοινού για την καλύτερη ελληνική και διεθνή συμμετοχή, Βραβείο Ισότητας «Αλεξάνδρα Σκορδάκη», που τιμά ταινίες με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας, Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ, επιλεγμένο από διεθνή κριτική επιτροπή και τρία ειδικά βραβεία από φοιτητές πανεπιστημίων:Βραβείο Κοινωνικής Ευαισθησίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Βραβείο “Πόλεις του Κόσμου” (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Βραβείο Περιβάλλοντος (ΕΚΠΑ).

Στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους, βραβεία θα απονεμηθούν για την καλύτερη ελληνική και διεθνή ταινία, τη φωτογραφία, καθώς και για πρωτοεμφανιζόμενο/η σκηνοθέτη/ιδα.

Οι κριτικές επιτροπές αποτελούνται από διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου του κινηματογράφου, εξασφαλίζοντας την αντικειμενική αξιολόγηση των συμμετοχών

10 Χρόνια Φεστιβάλ – 10 Χρόνια Αγώνα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η καλλιτεχνική διευθύντρια ανέφερε πως η φετινή επετειακή αφίσα επιλέχθηκε μέσω διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν 22 γραφίστες και καλλιτέχνες. Η επιλογή της αφίσας της Αμαλίας Καρκούλια, που απεικονίζει ένα παιδάκι 10 ετών να κοιτάζει την πόλη με τα χέρια του σαν φακό, συμβολίζει την εξέλιξη του φεστιβάλ μέσα από τα χρόνια:«Υπάρχει μια ανοδική πορεία η οποία βέβαια γίνεται αντιληπτή από το κοινό και αυτό είναι κάτι που μας ευχαριστεί πάρα πολύ και μας δίνει βέβαια δύναμη να συνεχίσουμε», δήλωσε η Τζίνα Πετροπούλου.

«Ναι, σίγουρα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που φτάσαμε στα 10 χρόνια. Υπάρχει μεγάλη χαρά σε όλη αυτή τη διάρκεια και πολύς πόνος βέβαια – γιατί εντάξει, ένα φεστιβάλ δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Και βέβαια υπήρξανε κάποια άτομα τα οποία είναι συνεχώς παρόντα στη διαδικασία όλη αυτού του φεστιβάλ, τα οποία υπερευχαριστούμε, και είναι πάντα στον αγώνα»

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου υπόσχεται να αναδείξει τη σημασία του κινηματογράφου ως μέσου καλλιτεχνικής έκφρασης και κοινωνικής αλλαγής, εμπλουτίζοντας τη φεστιβαλική εμπειρία με εκπαιδευτικές δράσεις και ποικίλες εκδηλώσεις που αγγίζουν όλους τους πολίτες. Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί τα 10 χρόνια του φεστιβάλ και να μοιραστούμε αξέχαστες στιγμές γεμάτες τέχνη και πολιτισμό!