Ζυμώσεις και έντονο παρασκήνιο, εκτυλίσσεται γύρω από την υπόθεση φορολόγησης της μικροζυθοποιϊας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι νέα τροπολογία θα κατατεθεί το βράδυ, κατόπιν συνεννόησης των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να βρεθεί η “χρυσή τομή” και να αρθούν οι διαφωνίες που υπάρχουν από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η διάταξη για την αύξηση του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις μικρές ζυθοποιίες αποσύρθηκε κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μετά την αρνητική τοποθέτηση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Στο θέμα επανήλθε σήμερα η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, λέγοντας οτι η αύξηση του ΕΦΚ στις μικρές ζυθοποιίες δεν είναι προαπαιτούμενο, ωστόσο εάν το άρθρο επανέλθει τροποποιημένο τότε οι ΑΝΕΛ μπορεί να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να το ψηφίσουν τελικά.
Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχε το Liberal.gr με βασικούς εκπροσώπους των μικροζυθοποιών, δεν υπήρχε γνώση ή ενημέρωση επί του θέματος, ενώ σημειώθηκε ότι μέχρι και χθες είχαν σαφείς διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει επαναφορά της διάταξης. Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζουν οι συγκεκριμένες πηγές δεν υπάρχει διαβούλευση, ενώ κάθε τύπου επιπλέον φορολόγησης θα σημάνει το τέλος της ελληνικής μικροζυθοποϊας.
Τι προέβλεπε η σχετική διάταξη που απορρίφθηκε
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο ο μειωμένος συντελεστής για τις μικροζυθοποιίες αυξάνεται:
α) από το 50% στο 55% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 15.000-50.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,
β) από το 50% στο 60% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 50.000-100.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,
γ) από το 50% στο 75% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία των οποίων η παραγωγή κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο μειωμένος συντελεστής για τις μικρές ζυθοποιίες προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία με την κίνηση της αυτή ήθελε να τονώσει την τοπική και την μικρή παραγωγή καθώς στην Ευρώπη – και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα – όπου παρατηρούνται μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά φαινόμενα. Στην Ευρώπη πάνω από 8 στις 10 μπύρες που πωλούνται είναι πολυεθνικών ενώ στην Ελλάδα τα σήματα που διαχειρίζονται πολυεθνικές ξεπερνούν το 86%. Πρόκειται κυρίως για τους ομίλους Heineken και Carlsberg με την τελευταία να προσθέτει πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο της πέρα από την Μύθος και την ΦΙΞ. Αντίθετα η ποιοτική ελληνική μικροζυθοποιία η οποία πλήττεται από την εφαρμογή του νόμου περιορίζεται στο 0,35% της αγοράς.
Την ίδια ώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού με σημερινή ανακοίνωση ενημερώνει ότι μέσα στο Νοέμβριο θα δημοσιευθεί η απόφαση της για τη ζυθοποιία, και αποδίδει την πολυετή διαδικασία στην πολυπλοκότητα της υπόθεσης, στο γεγονός ότι με απόφαση του Εφετείου από το 2009 ως το 2012 είχε αφαιρεθεί από την Επιτροπή η δυνατότητα να ασχοληθεί με την υπόθεση και στην έλλειψη προσωπικού.
Η απόφαση αφορά την καταγγελία της Μύθος Ζυθοποιία Α.Ε. κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε. και την αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά ζύθου.