Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγροκτήματος Φοίφα: “Γνωρίζω το σώμα μου, Γνωρίζω την τροφή μου, Γνωρίζω το αποτύπωμά μου, Γνωρίζω τον εαυτό μου.”

foifaEπισκεφτείτε έναν ιδιαίτερο χώρο, το πρώτο αστικό αγρόκτημα φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας. Μέσα απο τα εκπαιδευτικά προγρἀμματα του αγροκτήματός οι συμμετέχοντες καλούνται να αποκτήσουν σημαντικό περιβαλλοντικό γνωστικό υλικό, αλλά και να αναπτύξουν με βιωματικό τρόπο μια  ολιστική περιβαλλοντική οπτική και πρακτική, όπου ο άνθρωπος δεν νοείται σαν αποκομμένο κομμάτι στην φυσική διαδικασία, αλλά είναι ένας νοήμων ενεργός οργανισμός, σε πλήρη αλληλεξάρτηση με το φυσικό του περιβάλλον και ως εκ τούτου ένα με την φύση γύρω του.

Ο χώρος συναποτελείται από θεματικές γωνιές που δίνουν την αφορμή για εκπαιδευτικούς περιπάτους και εργαστήρια επιμόρφωσης για μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί  αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί  να ενημερωθεί για ζωτικά θέματα όπως:

  • η αειφορία στην καλλιέργεια.

  • η  Τράπεζα Σπόρων, ένα εργαλείο (αυτο)διαχείρισης της τροφής μας και προστασίας της βιοποικιλότητάς μας.

  • η σχέση των παιδιών  και των ενηλίκων με το σώμα  τους / το αποτύπωμά τους μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον και η αισθητηριακή ολοκλήρωση μέσα σε αυτό.

  • η επανάχρηση των «άχρηστων» υλικών, μέσα από την δημιουργία χρηστικών και εικαστικών κατασκευών.

  • η  εκμάθηση τεχνικών μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, μέσω δημιουργικής ανακύκλωσης, αλλά και μέσω της οικιακής αλλά και της  συνοικιακής  κομποστοποίησης.

“Το αγρόκτημά μας στοχεύουμε να αποτελέσει  ένα πρότυπο “σχολείο στη φύση”, ένα κοινό σημείο αναφοράς για  την σχολική  κοινότητα, αλλά και για όλους όσους αναζητούν μια βιώσιμη, φυσική καθημερινότητα.

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό έργο του έχει ξεκινήσει με μικρά βήματα από το 2012, ενώ υπάρχει πλέον ενδιαφέρον συμμετοχής από όλη την Ελλάδα.” Επισημαίνεται σε ανακοίνωση των υπεύθυνων του αγροκτήματος.

Σκοπός του αγροκτήματος

Το “Αγρόκτημα φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα» είναι ένας επισκέψιμο  αστικό αγρόκτημα-μη κερδοσκοπικός οργανισμός  με στόχο την διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας και την εκπαίδευση στην αει-καλλιέργεια. Το κύριο έργο του είναι η διατήρηση τράπεζας σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες και η δημιουργία ενός τοπικού δικτύου σποροφυλάκων και  όχι μόνο της περιοχής μας. Βασικό του αντικείμενο η εκπαίδευση πάνω στην αει-καλλιεργεία και την διατροφική αυτάρκεια, μέσα από ποικίλλα εκπαιδευτικά προγράμματα , αλλά και δράσεις διάδοσης του ευρύτερου καθημερινού “πολιτισμού της καλλιέργειας
Η έδρα μας είναι, ένα περιαστικό αγρόκτημα μέρος της έκτασης του πρώην Γεωργικού Σταθμού, το οποίο και επιβίωνει ,σε πείσμα των καιρών, ενα μικρό οικοσύστημα με πορτοκαλιές, μανταρινιές, ελιές, λεμονιές, πεύκα, καζουαρίνες, σεγκόιες, ακακίες , λεύκες, πλατάνους, ,με λαχανόκηπο από παραδοσιακές ποικιλλίες, με βοτανόκηπους με θεραπευτικά βότανα και άνθη, και μια θεματική γωνιά φυσικής κομποστοποίησης.  Για εμάς η καλλιέργεια στο αγρόκτημα είναι μια διαρκής διαδικασία πειραματισμού με βάση τις αρχές της φυσικής και της παραδοσιακής καλλιέργειας.  Επιμένουμε σε παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, πλήρως εναρμονισμένους με τις ανάγκες της γης σε κάθε περιοχή και τις απαραίτητες διαδικασίες προστασίας της τοπικής μας βιοποικιλλότητας και παράγουμε υψηλής διατρο
H ομάδα «Re:Think” είναι μια εκπαιδευτική και επιστημονική ομάδα εργασίας με στόχο την εκπαίδευση  στην αυτοδιαχείριση των απορριμάτων μας , μέσα από την δημιουργική επανάχρηση, την ανακύκλωση και την φυσική κομποστοποίηση. Το πιο σημαντικό επίτευγμα και στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία και η σταδιακή ανάπτυξη του πρώτου διαχειριζόμενου από τους πολίτες δικτύου συνοικιακής κομποστοποιησης στην Ελλάδα, το οποιο και υλοποιείται εδώ και 4 χρόνια σε συνεργασία με τονΔήμο Καλαμάτας , όπου οι χρήστες του Δικτύου γίνονται παραγωγοί  κομπόστ και αυτοδιαχειρίζονται ομαδικά τα οργανικά τους απορρίμματα.

Η ομάδα Re:Think συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το Αγρόκτημα Φοίφα και εξελίσσουν το έργο τους  μέσα από αλλεπάλληλες συνεργασίες με επιστημονικούς συνεργάτες, φορείς,  σχολεία,  συλλόγους  και ευρύτερα συνειδητοποιημένους πολίτες
Με γνώση και σεβασμό του παρελθόντος προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον “πολιτισμό της καλλιέργειας” .
Τα πρόγράμματα απευθύνονται σε σχολεία αλλά και άτυπες ομάδες ατόμων ή συλλογικούς φορείς, ενώ μεμονωμένες ξεναγήσεις οργανώνονται μετά από ραντεβού.
Μπορείτε να δείτε εδώ φωτό από τα μέχρι υπάρχοντα εργαστήρια στο facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.519807374827506.1073741839.190324864442427&type=3