13+1 νομοσχέδια: Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!

tsipras maksimouΚοινοβουλευτικό μαραθώνιο με ρυθμούς αγώνα ταχύτητας αναμένεται να καλύψει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήδη περιέγραψε τον άμεσο νομοθετικό «οδικό χάρτη» που απαντά στις προεκλογικές εξαγγελίες, «ξηλώνει» μέτρα βραχνά για χιλιάδες πολίτες και δεν ανατρέπει την δημοσιονομική ισορροπία.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική προαναγγελία, σήμερα ή την Πέμπτη το πρωί αναμένεται η κατάθεση δέσμης μέτρων που θα έχει την μορφή πολυνομοσχεδίου και θα περιλαμβάνει διατάξεις για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, την «απελευθέρωση» τραπεζικών λογαριασμών από δεσμεύσεις λόγω χρεών, τη διεύρυνση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία κ.ά. Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί πιθανότατα με την διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Παρασκευής ή την ερχόμενη Τρίτη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει προαναγγείλει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η στάση των υπόλοιπων κομμάτων. Εως τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για την επαναρύθμιση των εργασιακών. Όπως σημειώνει στο protothema.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή, πρόκειται για μέτρα που απαντούν στην προεκλογική λογική, αλλά δεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος. Υποστηρίζει, δε, ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να εκληφθεί από τους εταίρους ως «μονομερής ενέργεια». Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία στη μεθόριο των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να ξεπερνά τα διακριτά όρια, με ενέργειες που προκαλούν ανατροπή των οικονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού. Γι’ αυτό και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης φαίνεται ότι θα πάρουν μικρή παράταση, έως ότου ολοκληρωθεί η κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης για το επόμενο εξάμηνο είναι να φέρει μια σειρά νομοσχεδίων που θα αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση, περιορίζουν την εκτεταμένη σπατάλη, καταργούν τα προκλητικά προνόμια, αναδιοργανώνουν την δημόσια διοίκηση και πατάσσουν αποφασιστικά τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Ωστόσο, η πιστή εφαρμογή του κάθε ενδιάμεσου σταθμού θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Πιο αναλυτικά:

Το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται στην Βουλή τις επόμενες ώρες θα αφορά

– την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία με παράλληλη προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά οφειλής θα υπάγονται σε ρύθμιση εως 100 μηνιαίες δόσεις ενώ – σύμφωνα με την σχετική πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση – το ετήσιο σύνολο καταβολών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη και το 30% σε περίπτωση που γίνει ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Τα βεβαιωμένα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα «κουρευτούν» ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του οφειλόμενου ποσού. Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και με βάση πάντα την παλαιότερη πρόταση νόμου η απαγόρευση θα αφορά οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ. Για οφειλές (Δημόσιο – τράπεζες) άνω των 200.000 ευρώ απαγόρευση πλειστηριασμού α’ κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αντικειμενικής αξίας εως 350.000 ευρώ. Από το αποτέλεσμα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης ενδεχομένως να εξαρτηθεί αν και πόσο θα υπάρξει περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού. Θα προβλέπεται επίσης η απαγόρευση της πώλησης δανείων σε επενδυτικά σχήματα – «distress funds», η «απελευθέρωση» δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών για χρέη όπως και η κατάργηση διατάξεων που προέβλεπαν έως και φυλάκιση για μικρά χρέη.

Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο

– για τα εργασιακά και συγκριμένα θα προβλέπει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις τριετίες, την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων καθώς και το θεσμό της διαιτησίας.

Στην συνέχεια και σε βάθος 6μήνου θα ακολουθήσουν:

Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος 300 κιλοβάτ το μήνα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, καταγραφή απόρων και ένταξή τους σε πρόγραμμα στέγασης – σίτισης, κάρτα για δωρεάν χρήση ΜΜΜ από μακροχρόνια ανέργους κ.α. Πολυνομοσχέδιο για την σαρωτική μεταρρύθμιση του Δημοσίου. Στόχος ο επανασχεδιασμός των δομών των δημόσιων οργανισμών με συγχωνεύσεις ώστε να προσαρμοστούν στα δέκα υπουργεία καθώς και η καθολική ηλεκτρονική διασύνδεση προκειμένου να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση κοστίζει περι τα 4 δις ευρώ το χρόνο . Στο ίδιο «πνεύμα» θα κινηθεί το υπουργείο Εσωτερικών που θα φέρει νομοσχέδιο μετά από εκτεταμένη διαβούλευσης για την εκ βάθρων αλλαγή του «Καλλικράτη».

Μείωση μετακλητών και συμβούλων

Παράλληλα, με νομοθετικές παρεμβάσεις ή υπουργικές αποφάσεις θα ληφθεί δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της σπατάλης και των «χρυσών», προκλητικών προνομίων: α) μείωση κατά τουλάχιστον 30% των συμβούλων και μετακλητών του πρωθυπουργού και των υπουργών β) πώληση 350 ΙΧ που διαθέτουν τα υπουργεία γ) πώληση των 2 υπουργικών BMW συνολικής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ δ) μείωση κατά 40% της αστυνομικής φρουράς πρωθυπουργού και υπουργών ε) πώληση ενός εκ των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών.

Τέλος στα βουλευτικά ΙΧ

Με εντολή του πρωθυπουργού, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής θα αναζητήσουν τρόπους περαιτέρω περιορισμού των προνομίων των βουλευτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη επεξεργάζονται πρόταση εντός του σχετικού Συνταγματικού πλαισίου για κατάργηση των βουλευτικών ΙΧ με ενδεχόμενη αύξηση του επιδόματος κίνησης. Αυτή τη στιγμή η Βουλή μισθώνει ΙΧ εως 1.800 κ.ε και 1.200 ευρώ το μήνα για βουλευτές επαρχίας και εως 1.400 κ.ε. και 750 ευρώ το μήνα για τους Αττικής. Με απόφαση του προηγούμενου Προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη τα παραπάνω μισθώματα θα πέσουν σε 960 ευρώ και 600 ευρώ αντίστοιχα από τον Μαϊο του 2015. Συνολικά, για το 2015 τα βουλευτικά ΙΧ θα επιβαρύνουν τα ταμεία με 3,2 εκτ. ευρώ. Παράλληλα, κάθε βουλευτής δικαιούται επίδομα εξόδων κίνησης που κυμαίνεται από 291 ευρώ εως 648 ευρώ (ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια. Συνολικά, 1,36 εκατ. ευρώ για το 2015). Πάντως, η κατάργηση των ΙΧ δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις αρκετών βουλευτών.

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ και επιστροφή απολυμένων

Εως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το σχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την επαναπρόσληψη των απολυμένων θα υπάρξουν συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια. Επίσης, εντός των επόμενων 40 ημερών τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας θα φέρουν νομοσχέδιο για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων (με κατάργηση των αντίστοιχων μνημονιακών διατάξεων), τον νέο τρόπο αξιολόγησής τους και επιλογής προϊσταμένων καθώς και την επαναπρόσληψη 3.926 απολυμένων υπαλλήλων. Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αναβάλλεται για το 2016. Ωστόσο η χορήγηση του «δώρου Χριστουγέννων» στους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ θα γίνει κανονικά στο τέλος του 2015.

Μάχη με την διαπλοκή

Αιχμή του ελληνικού δόρατος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το «σπάσιμο» της διαπλοκής. Υπο αυτά τα δεδομένα, σε πρώτη φάση αναμένεται νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών ώστε να ελεγχθούν τάχιστα και αποτελεσματικά οι λίστες: α)εμβασμάτων β) «μαύρου» χρήματος γ) «Λαγκάρντ» δ) Λιχνενστάιν. Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης αποκάλυψε ότι έχει στην διάθεσή του λίστα με 3.500 φορολογούμενους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή 7,5 δις ευρώ και μπορεί να αποδώσει άμεσα στα δημόσια ταμεία περι τα 2,5 δις ευρώ. Θα συσταθεί Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και στόχο 1 δις ευρώ έσοδα και του λαθρεμπορίου τσιγάρων με στόχο 800 χιλ. ευρώ έσοδα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προωθήσει φορολογικό πολυνομοσχέδιο για:

α) ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα με το βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Η θέσπιση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ αναβάλλεται για το 2016

β) περιουσιολόγιο με καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

γ)κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας πιθανότατα άνω των 300.000 ευρώ.

Αστυνομικός της «γειτονιάς», ιθαγένεια και σύμφωνο συμβίωσης

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης εντός των επόμενων μηνών να κατατεθεί νέο αντιρατσιστικό και νομοσχέδιο παροχής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς. Από το υπουργείο Παιδείας αναμένονται διατάξεις για το «κούρεμα» κατά 50% της τράπεζας θεμάτων και της κατάργησης των συμβουλίων ιδρυμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προωθήσει νόμο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ενώ τέλος ο υπουργός Δημόσιας Ταξης ετοιμάζει σχέδιο για νέο Σώμα – «αστυνομικός της γειτονιάς» – που θα επανδρωθεί από τους αστυνομικούς που θα αποδεσμευτούν από την φύλαξη υπουργών, βουλευτών και VIP.

Έρχεται εξεταστική για το Μνημόνιο και επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εως το Πάσχα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή και η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα θα αφορά όλη την μνημονιακή περίοδο, από τον Μάιο του 2010 εως και πρόσφατα. Θα αναζητηθούν πιθανές πολιτικές ή και ποινικές ευθύνες για τους Γιώργο Παπανδρέου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Λουκά Παπαδήμο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα. Ειδική έρευνα θα υπάρξει και για τους όρους του PSI που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπροσθέτως, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ερευνηθούν όλα τα μεγάλα σκάνδαλα ακόμα και εκείνα που ήδη έχει εξετάσει η Βουλή. Πρόκειται για την υπόθεση των υποβρυχίων και αν απορρέουν ευθύνες για την σύμβαση παραλαβής τους το 2010 που υπογράφηκε από τους κ.κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου, τον συμβιβασμό Δημοσίου – Siemens κ.α. Τέλος, απόλυτη προτεραιότητα του επιτελείου Μεγάρου Μαξίμου – Βουλής αποτελεί η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Γνωρίζουν όμως ότι ο στόχος απαιτεί ουσιαστική τεκμηρίωση του ελληνικού φακέλου γι αυτό και θα επανασυσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί.

100 δόσεις για όλους ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση

Τo πρώτο μήνυμα ότι προχωρά «μονομερώς» στην εφαρμογή του κυβερνητικού της προγράμματος στέλνει σήμερα η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας -χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές- το νομοσχέδιο για τη νέα ρύθμιση για τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η νομοθετική πρωτοβουλία –η πρώτη της νέας κυβέρνησης- αναμένεται να φτάσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το βράδυ της Τρίτης άλλαξε το πρόγραμμα της παρουσίασης και αντί να γίνουν ανακοινώσεις μόνο για το φορολογικό σκέλος των ρυθμίσεων από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα, τελικώς θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου στις 12.00 στο υπουργείο Οικονομικών μαζί με τον αναπλητωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρη Στρατούλη.

Με τις νέες διατάξεις αναμένεται να διευρυνθεί το πλήθος των οφειλετών που δικαιούνται να υπαχθούν σε ρύθμιση, θα προβλέπονται μειώσεις οφειλών, θα “παγώνει” η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και θα κατοχυρώνονται ατομικά δικαιώματα των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης για τις νέες ρυθμίσεις χρεών θα προβλέπει:

1) έως 100 δόσεις για όλους, με κατάργηση των περιορισμών που προβλέπει η υφιστάμενη ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι:

α) θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και 6.000 μεγαλοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις της Τρόικα που επέβαλε την εξαίρεσή τους ως τώρα

β) καταργείται ο διαχωρισμός για ποσά πάνω από 15.000 ευρώ που ρυθμίζονταν σε μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις αντί 100, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

γ) καταργείται το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ, που ακύρωνε τις 100 δόσεις για όσους χρωστούσαν λιγότερα από 5000 ευρω σε εφορια και ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, με τη νέα ρύθμιση:

– θα ισχύουν εκπτώσεις και διαγραφές προσαυξήσεων για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση

– Θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις όλα τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 31η-12-2014.

– Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.

– Σε περίπτωση ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό των δόσεων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος.

– Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση θα προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή.

– Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, θα αναστέλλεται το σύνολο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να ληφθούν κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.

2) Κατάργηση του χαρακτηρισμού του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως «διαρκούς» και καθιέρωση της «αντικειμενικής και ανυπαίτιας αδυναμίας πληρωμής» ως νέου λόγου για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη.

3) Κατάργηση μιας σειράς ρυθμίσεων που προβλέπουν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία.

4) Απαγόρευση της διενέργειας φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, ώστε να προστατευθεί το οικιακό άσυλο.

5) Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Το ΣΔΟΕ θα επανακτήσει την αρμοδιότητα διενέργειας προληπτικών φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσει τη δυνατότητα είσπραξης των φόρων και προστίμων που βεβαιώνονται από τους ελέγχους.

6) Δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας. Σημειώνεται ότι από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως

Πηγή: protothema.gr