Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2018, παρουσία της επικεφαλής του Shell Ocean Discovery XPRIZE, Δρος Jyotika Virmani και του συνδέσμου του Δήμου Καλαμάτας με το σπουδαίο αυτό επιστημονικό πείραμα, Δημήτρη Βεργόπουλου, Δημοτικού Συμβούλου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε τη Δρα Virmani και ευχήθηκε «καλή επιτυχία στο μεγάλο πείραμα που κάνει την Καλαμάτα για άλλη μία φορά παγκόσμια γνωστή». Επίσης, απηύθυνε ευχαριστίες προς το Δημήτρη Βεργόπουλο, «ο οποίος μετέχει από πλευράς Δήμου, συνεργάζεται με το ‘Δημόκριτο’, μας πληροφορεί για τις εξελίξεις, βοηθάει, λύνει πρακτικά προβλήματα σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, σε σχέση με αυτό το μεγάλο πείραμα, το XPRIZE, με το οποίο επιδιώκεται η ακριβής χαρτογράφηση του βυθού της θάλασσας και το έπαθλο είναι 7 εκατομμύρια δολάρια». Ο Π. Νίκας τόνισε πως «πέραν από το επιστημονικό μέρος, για την πόλη μας είναι εξόχως σημαντικό το θέμα αυτό για τη διεθνή της προβολή. Ήδη καταγράφεται αυτό το πείραμα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η Δρ. Virmani επεσήμανε τα εξής: «Βρισκόμαστε στην Καλαμάτα για το μεγάλο επιστημονικό πείραμα του Shell Ocean Discovery XPRIZE, το οποίο αποσκοπεί στη λεπτομερή χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας. Έχει ένα πολύ μεγάλο βραβείο 7 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά. Θα βρισκόμαστε εδώ για δύο και πλέον μήνες και θα έρθουν επιστημονικές ομάδες από διάφορες χώρες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιαπωνία.
Ο σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας. Το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από ωκεανό και δεν έχουμε ένα χάρτη αυτού του πλανήτη. Πρόκειται για θέμα παγκόσμιας σημασίας. Θα μας βοηθήσει ώστε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία να γνωρίζουμε τι ακριβώς υπάρχει πάνω στον πλανήτη.
Είμαστε ενθουσιασμένοι διότι τελικά βρισκόμαστε στην Καλαμάτα μετά από απόρρητη προεργασία πολλών μηνών, με το «Δημόκριτο», το Singularity University και το Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να προετοιμάσουμε αυτό το μεγάλο εγχείρημα.
Οι άνθρωποι της Καλαμάτας είναι πολύ ζεστοί απέναντί μας και μας καλοδέχτηκαν και είμαστε ευγνώμονες για όλους τους εταίρους μας, όπως είναι το Λιμενικό Σώμα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Όλοι μας βοήθησαν πολύ.
Κατά τους επόμενους δύο μήνες, αναμένουμε περίπου 250 ανθρώπους στην Καλαμάτα από όλα τα μέρη του κόσμου. Έχουμε ανακοινώσει το εγχείρημα σε όλο τον κόσμο και έχει δημοσιευθεί στον παγκόσμιο Τύπο. Είμαστε ευτυχείς διότι βρισκόμαστε στην Καλαμάτα, μία πανέμορφη πόλη.
Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τους εταίρους που είχαμε, προκειμένου να προετοιμάσουμε αυτό το διαγωνισμό. Είναι ένας πολυσύνθετος διαγωνισμός, διότι υπάρχουν πάρα πολλά οχήματα (σ.σ. αέρος και υδάτων). Προσβλέπουμε σε ένα επιτυχή διαγωνισμό».
ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
Ο Δημήτρης Βεργόπουλος τόνισε τα εξής: «Θα ήθελα να τονίσω την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία αυτού του εγχειρήματος, το οποίο πραγματοποιείται στην Καλαμάτα. Αφορά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, έχει προετοιμαστεί περίπου ένα χρόνο με μεγάλη εμπιστευτικότητα και αυτό είναι μία κατάληξη που αναδεικνύει και επισημοποιεί τη συνεργασία που έχει υπάρξει τόσο με την οργανωτική επιτροπή, τη Διευθύντρια του XPRIZE, όσο και με το «Δημόκριτο» και το Singularity University. Επίσης, καταδεικνύει ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού παγκόσμιου εγχειρήματος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ολόκληρη την ανθρωπότητα, τη χαρτογράφηση του βυθού, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά. Θα μπει στην παγκόσμια καθημερινότητα με πρώτο σημείο ανάδειξης την περιοχή μας.
Επίσης, θα έχει οικονομική διάσταση το εγχείρημα αυτό για την πόλη μας, διότι 250 άνθρωποι από την πανεπιστημιακή κοινότητα, από όλο τον κόσμο, θα βρεθούν στην Καλαμάτα. Θα πραγματοποιηθούν πολλές σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις με τα σχολεία, θα κινηθούν οι άνθρωποι αυτοί στην πόλη, θα δείξουν την πόλη μας σε όλο τον κόσμο και οπωσδήποτε αυτό θα έχει ένα σημαντικό οικονομικό αντίκρυσμα». Ο κ. Βεργόπουλος ευχαρίστησε όλους τους φορείς και εθελοντές που βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο μεγάλο αυτό εγχείρημα.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Δρ. Virmani ανέφερε πως επελέγη η Καλαμάτα διότι «τα οχήματα των ομάδων θα πρέπει να κατέβουν σε βάθος 4.000 μέτρων, επομένως χρειαζόμαστε βαθιά νερά κοντά στην ακτή». Άλλοι λόγοι είναι το γεγονός ότι η περιοχή μας έχει λίγες καταιγίδες και διαθέτει τη δυνατότητα υποστήριξης του εγχειρήματος για τις ομάδες που συμμετέχουν (ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομείο, εξοπλισμός, καταστήματα ειδών θαλάσσης). «Υπάρχουν πολύ λίγες τοποθεσίες στον κόσμο, οι οποίες εκπληρούσαν τα κριτήρια τα οποία είχαμε θέσει, περιλαμβανομένης της εύκολης πρόσβασης. Η Καλαμάτα ήταν ένας πολύ καλός τόπος για τις ανάγκες μας», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη πως δεν έχουν υπάρξει πολλοί διαγωνισμοί XPRIZE και αυτός είναι ο πρώτος στην Ευρώπη.
Η χαρτογράφηση θα καλύψει την περιοχή με το όνομα που περιγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «Καλυψώ», την περιοχή δηλαδή εκείνη νοτιοδυτικά της Καλαμάτας με τα πολύ μεγάλα βάθη στη Μεσόγειο. Η περιοχή διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι ομάδες έχουν 24 ώρες για να τη χαρτογραφήσουν με διακριτικό όριο πέντε μέτρα ή και λιγότερο. Όσο πιο ακριβής είναι η χαρτογράφηση τόσο περισσότερους βαθμούς συγκεντρώνουν οι μετέχουσες ομάδες.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΙΩΡΟΦΟ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ 1ο…
Η Δρ. Virmani, για να δώσει μία ιδέα για το πόσο μεγάλη πρόκληση συνιστά αυτός ο διαγωνισμός, είπε ότι εάν δει κανείς το Google Maps, ο πυθμένας του βυθού απεικονίζεται με διακριτικό όριο ενός χιλιομέτρου. Ο διαγωνισμός έχει διακριτικό όριο τα 5 μέτρα.Υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για να χαρτογραφηθεί ο πυθμένας της θάλασσας με διακριτικό όριο 100 μέτρα μέχρι το 2030. Με τη σημερινή τεχνολογία, αυτό θα έπαιρνε 300 έως 600 χρόνια.
Τα οφέλη από τη λεπτομερή χαρτογράφηση; Ο ωκεανός είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση. Με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας θα έχουμε εντελώς νέα αντίληψη του τι υπάρχει στο βυθό. Ο ωκεανός καλύπτει τα 2/3 της Γης και είναι σα να μένει κανείς σε τριώροφο και να γνωρίζει τι υπάρχει μόνο στον πρώτο όροφο. Ενδέχεται δε να βρεθούν νέα φάρμακα, νέα υλικά, νέα είδη. Είναι ένας νέος πλανήτης, σύμφωνα με την επικεφαλής του εγχειρήματος.
Η Δρ. Virmani είπε, τέλος, ότι ο χάρτης που θα δημιουργηθεί, θα δημοσιοποιηθεί και ο «Δημόκριτος» θα τον χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη τηλεσκοπίου νετρίνων.