Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας από 17 έως 19 Απριλίου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite. Συνδιοργανωτής του φεστιβάλ είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
με εισηγητές από τις ελαιοπαραγωγικές μεσογειακές χώρες και σκοπό την συνάντηση, ενημέρωση και πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του ελαιόλαδου και της ελιάς σχετικά με τις τάσεις της ελαιοκομίας διεθνώς και του σύγχρονου μάρκετινγκ. Επίσης θα υπάρξουν θεματικά workshops με θέματα όπως η περιβαλλοντική διάσταση της ελαιοκαλλιέργειας, τα αρωματικά φυτά κ.λπ.
ΕΚΘΕΣΗ
προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιόλαδου
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Διοργάνωση του 3ου Διαγωνισμού ποιότητας & συσκευασίας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ΠανΕλαιον», σε συνεργασία με το Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) και το εργαστήριο γευσιγνωσίας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Παρουσίαση μεσογειακών εδεσμάτων με βάση τις ελιές και το ελαιόλαδο σε συνεργασία με διακεκριμένους chef.
Το Φεστιβάλ ελαιόλαδου και ελιάς έχει πανελλήνιο χαρακτήρα και αποσκοπεί:
Να φέρει σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό τομέα (ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, εμπόρους, γεωτεχνικούς, ερευνητικούς φορείς, δημόσιους φορείς) με τις σύγχρονες τάσεις της ελαιοκομίας διεθνώς.
Να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργασιών.
Να προβάλλει τα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης της περιοχής όπως το ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας και την ΠΟΠ ελιά Καλαμών.
Πέρα από τον κύριο σκοπό, τα οφέλη της διοργάνωσης για την περιφερειακή οικονομία και κοινωνία πολλαπλασιάζονται, εάν λάβουμε υπόψη τη δυναμική που αναπτύσσεται από την καθιέρωση του Φεστιβάλ ως ετήσιας διεθνούς εκδήλωσης στην πόλη της Καλαμάτας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
10:00 Προσέλευση – Εγγραφές-Διανομή εντύπων – Καφές
10:30 Έναρξη εκδήλωσης – Χαιρετισμοί από εκπροσώπους τοπικών αρχών
Εναρκτήρια ομιλία για του σκοπούς και τους στόχους από τον πρόεδρο
κ. περιφερειαρχη, κυρία Νικολάκου, Δ. Μανιάτη
11:00 Δημόπουλος Βασίλης, Γεωπόνος, καθηγητής ΑΤΕΙ,
Εισαγωγή στη γευσιγνωσία ελαιολάδουT
11:15 Νικολάκου Ντίνα, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής Περιφέρειας – «Η στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον πρωτογενή τομέα της Ελαιοκομίας»
11:30 Μαρία Μαργέτη, MSc Γεωπόνος, Προϊστάμενη Τμήματος Ελέγχων Επιχειρήσεων Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος ΕΦΕΤ – Νικόλαος Νιφόρας, Κτηνίατρος Msc Προϊστάμενος Τμήματος Αξιολόγησης – Εγκρίσεων Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος ΕΦΕΤ – «Ελεγκτικοί μηχανισμοί και ασφάλεια τροφίμων : Ο ρόλος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων(ΕΦΕΤ)»
11:45 Σωτήρης Λαμπρόπουλος, Γεωπόνος – «Νέα προσέγγιση για την προώθηση της περιβαλλοντικής ποιότητας ελαιολάδου»
12:00 Απόστολος Βανταράκης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών – “Οι καινοτόμες τεχνολογίες στον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων”.
12:15 Πάνος Παναγόπουλος, Γεωπόνος-Οικονομολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης, «Το περιορισμένο μέγεθος των Ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων,
12:30 Κανάκης Ηλίας τυποποιητής προώθηση τυποποίηση και εμπορία Ελαιόλαδου».
Coffee Break
13:00 Δρ. Κλεάνθης Ισραηλίδης, Διευθυντής ΙΤΕΓΕΠ, «Παρουσίαση Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και του Ινστιτούτου Κρασιού και αμπελουργικών προϊόντων»
13:15 Βασιλόπουλος Κώστας, Μηχανικός, στέλεχος της Δ/νση Ανάπτυξης Μεσσηνίας «Προβλήματα στην αδειδότηση ελαιουργικών και τυποποιητικών μονάδων. Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης και επαναχρησιμοποίησης των υποπροϊόντων»
13:30 Γυφτέα Τζένη, Διευθύνων Σύμβουλος «Αγροβιμ» , Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης – «Η τυποποίηση ΠΟΠ ελιάς και ελαιολάδου. Προβλήματα και λύσεις».
13:45 ———————-, Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων TΕΙ Καλαμάτας «Ποιότητα και καινοτομία στην παραγωγή Ελαιοκομικών προϊόντων: κινητήριες δυνάμεις ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα»
14:00 Στέλιος Ροζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στον αγρο-διατροφικό χώρο».
14:15 Chef Costa Navarino η Σκούλικας Κυριάκος η Μπουφέας Πέτρος, Χημικός Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Μεσσηνιακού Ελαιόλαδου ποικιλία Κορωνεικη.
14.00 Απονομή Βραβείων Γευσιγνωσίας
14.50 Μπουφές
16:00 Τέλος εκδήλωσης
Το πρόγραμμα υπόκειται σε απρόβλεπτες αλλαγές
Πληροφορίες : Αντωνόπουλος Μιχάλης, Γραμματεία Επιμελητηρίου mikim4@otenet.gr, 6944144295