2021: Μια ακόμη δύσκολη χρονιά

Γράφει ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Το 2020 μας αποχαιρέτησε δίνοντας τη σκυτάλη στον νέο χρόνο. Πανηγυρισμοί, φωταψίες και βεγγαλικά  έκαναν  τη νύχτα μέρα σε όλον τον κόσμο . Η ελπίδα ότι κάτι καλύτερο θα έρθει κυριάρχησε για λίγο και είναι απολύτως ανθρώπινο. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα μάς προσγειώνει απότομα. Ο κορονοϊός, οι πόλεμοι, η προσφυγιά και πολλά άλλα προβλήματα δεν έφυγαν.  Τα χαμόγελα δε θα ανθίσουν ούτε τώρα  στην πατρίδα μας σε μια χρονιά που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Η διαχείριση της πανδημίας και το αλαλούμ που επικρατεί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η κυβέρνηση προχωρά με ένα σχέδιο στο περίπου. Άνοιξε πριν από τις γιορτές ένα μικρό μέρος της αγοράς και πανικόβλητη τη δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς την ξανακλείνει. Αφού δημιούργησε  εφησυχασμό, στη συνέχεια μίλησε για πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο  εξακολουθεί να μην ενισχύει με το απαραίτητο προσωπικό και ας προειδοποιούν οι ειδικοί για τρίτο και  μεγαλύτερο κύμα τον Φεβρουάριο. Καλλιέργησε  προσδοκίες  ότι ο εμβολιασμός θα προχωρήσει γρήγορα,  οι οποίες αποδείχτηκαν φρούδες. Κανένας, επίσης , δε γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα γίνει με τις μεταλλάξεις του ιού και αυτό δημιουργεί μια επιπλέον ανασφάλεια στους πολίτες. Το σχέδιο με τον κωδικό <<Ελευθερία>> τις πρώτες μέρες μετατράπηκε σε πασαρέλα  στελεχών και υπουργών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Τέλος, το  θέαμα της παραλαβής και της μεταφοράς των εμβολίων με περιπολικά , σειρήνες, στρατηγούς, παρατρεχάμενος κλπ εκτός από γελοίο δείχνει και κάτι άλλο πιο σοβαρό: την όλο και συχνότερη παρουσία του στρατού και της αστυνομίας στη πολιτική και κοινωνική ζωή.

Ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε την πανδημία  για να δημιουργήσει ένα αυταρχικό κράτος, στο οποίο θα κυριαρχεί το δόγμα νόμος και τάξη. Ήδη η ΕΛ.ΑΣ  του κ. Χρυσοχοϊδη  έδωσε πετυχημένα δείγματα γραφής. Η πολιτική Όρμπαν προσαρμόζεται στις ελληνικές συνθήκες, αποκτά νομική κάλυψη και εφαρμόζεται σταδιακά.  Το λιγότερο κράτος, επίσης, επιδίωξη   του πρωθυπουργού από την εποχή που ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και απέλυσε εκπαιδευτικούς, θα ξεδιπλωθεί στους επόμενους μήνες. Η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση  και όλα τα τηλε-, που υπηρετούν αυτό το στόχο,  ήρθαν για να μείνουν και να χρησιμοποιηθούν  στο μέλλον.

Ετούτη τη χρονιά, ακόμη,θεωρείται  βέβαιο ότι η Τουρκία θα ξαναβγάλει ερευνητικά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Η παθητική και απαράδεκτη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης, η οποία υποχωρούσε συνεχώς και στήριζε  ελπίδες σε μια διπλωματία εκ των προτέρων καταδικασμένη, δε φαίνεται να αλλάζει. Μοιάζει ανίκανη να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας . Οι Τούρκοι γκρίζαραν και την περιοχή έξω από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου δημιουργώντας τετελεσμένα. Γνωρίζουν ότι απέναντι τους έχουν μια κυβέρνηση φοβική και αδύναμη και ξέρουν πως πολύ δύσκολα θα ξαναβρούν τέτοια ευκαιρία. Το 2021, πιθανώς, να αποδειχτεί η χρονιά μιας  νέας ταπείνωσης για τη χώρα και τον ελληνικό λαό, που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό θαλάσσιο ή εδαφικό.

Μπροστά σ‘ αυτήν την κατάσταση ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα και να δώσει την εντύπωση μιας νέας αρχής με τον επικείμενο ανασχηματισμό. Όμως οι αναδομήσεις, όπως έχει αποδειχθεί,  δε φέρνουν   κάτι  ουσιαστικό. Υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, όπως λ.χ.  να μην τσαλακώνεται το προφίλ του πρωθυπουργού. Όσα, ωστόσο,  αρνητικά συνέβησαν και ψηφίστηκαν είχαν την έγκριση του κ. Μητσοτάκη. Είναι, λοιπόν, αυταπάτη να πιστεύουν οι πολίτες πως θα γίνουν βελτιώσεις προς το καλύτερο, επειδή θ’ αλλάξουν τα πρόσωπα.

Συνελόντι ειπείν το 2021 θα είναι μια ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά για την κοινωνία, την οικονομία , τη χώρα. Οι φτωχοί , οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι  δεν έχουν να ελπίζουν τίποτα από μια  πολιτική  που  μοιράζει ψίχουλα στους πολλούς και ευνοεί τους λίγους. Η δύναμη και η ελπίδα βρίσκονται στα χέρια τους. Αν το καταλάβουν,  τότε το 2021 θα είναι χρονιά κόλασης για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του όραμα.


Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας