Η ΕΕ φιλοδοξεί να οργανώσει τον συντονισμό και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας για τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως που διαθέτουν για την άμυνά τους τα 27 κράτη-μέλη (εκ των οποίων τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν επενδύσεις), μέσω της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας και Διαστήματος.
Η Ελλάδα στηρίζει αυτή τη διαδικασία, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν το εθνικό συμφέρον, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη στήριξη των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Κατά την ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του υποψήφιου Επιτρόπου Άμυνας και Διαστήματος και πρώην πρωθυπουργού της Λιθουανίας, κ. Andrews Kubilius, σε ερώτησή του ο Γιάννης Μανιάτης σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα και την κοινή αμυντική βιομηχανία, ζήτησε απαντήσεις σε θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα:
α) Δέσμευση για τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και όχι μόνο πολυεθνικών, στην παραγωγή και έρευνα αμυντικού εξοπλισμού και
β) Δέσμευση για διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όχι μόνο των μεγάλων, αλλά και των μικρότερων κρατών-μελών.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Γιάννης Μανιάτης εκ μέρους του κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δήλωσε:
“Πρέπει να αυξηθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για κοινές αμυντικές προμήθειες, και να διατεθούν επαρκή κονδύλια για την έρευνα και την ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων.
Τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις: επιθυμούμε τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για αμυντικά προϊόντα. Είναι επιτακτικό να επενδύσουμε ευρωπαϊκά: να αναπτύξουμε τις βιομηχανίες μας, να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.
Θεωρούμε θεμελιώδη τον ρόλο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: χρειάζονται ίση πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι αποδεκτό να πηγαίνουν όλα τα χρήματα σε περιορισμένο αριθμό χωρών και εξίσου περιορισμένο αριθμό μεγάλων εταιρειών.
Η ευρωπαϊκή κυριαρχία και αυτονομία εξαρτώνται επίσης από την παρουσία μας στο διάστημα. Η Ευρώπη είναι ήδη παγκόσμιος ηγέτης και πρέπει να διασφαλίσουμε επαρκή χρηματοδότηση με ιδιαίτερη έμφαση στην Οικονομία του Διαστήματος.”