Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών στη χώρα μας ήταν η δημιουργία της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης. Η ταυτόχρονη όμως δημιουργία της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης έδειξε ότι η κεντρική εξουσία δεν θέλει να απεμπολήσει τον έλεγχο της διοικητικής απόφασης.
Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση για να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα θα πρέπει να θεμελιώσει την οικονομική και την πολιτική της «αυτονομία». Η περιφέρεια με τον νέο θεσμό διοίκησης πρέπει να πάρει αυτό που της ανήκει από τους φόρους.
Οι Αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις πρέπει να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά ως «κρατίδια» που θα παρέχουν φορολογικές και αναπτυξιακές διευκολύνσεις στον πολίτη και τον επενδυτή δίνοντας έτσι κίνητρα εγκατάστασης στον τόπο τους.
Η κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διαμορφώσει το δικό της αναπτυξιακό και αυτοδιοικητικό προφίλ και να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι καλό είναι να προηγούνται των εξελίξεων εκφράζοντας δημόσια την αποψή τους για επίκαιρα τοπικά θέματα. Έτσι θα είναι πιο χρήσιμοι στην κοινωνία από το να κάνουν τις «γλάστρες» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η διαμαρτυρία και η διεκδίκηση για να έχει προστιθέμενη αξία θα πρέπει να διαθέτει αναπτυξιακό ορίζοντα. Διαμαρτυρία και διεκδίκηση παντού και για όλα πρέπει να τελειώσει.
Όταν δεν έχεις επιχειρήματα καλό είναι να σωπαίνεις παρά να προσπαθείς με την μέθοδο της λασπολογίας ή τη μέθοδο της ανακρίβειας και του ψεύδους να προσπαθείς να πλήξεις τον αντίπαλο σου. Αυτό είναι εις βάρος της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος.
Η παράταξη οφείλει να δονείται από το σφυγμό της κοινωνίας και να διαθέτει την ικανότητα να κατανοεί, να ερμηνεύει και να εμπνέει την κοινωνία.
*Μαθηματικός – Υπ. Μεταπτυχιακού «Ηθική Φιλοσοφία». Υποψήφιος με την ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ