Ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία κατέθεσαν εχθές (22.10.2015), με πρωτοβουλία του Οικολόγου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά, 59 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων των εμπορικών συμφωνιών TTIP, CETA & TiSA. Το θέμα έχει απασχολήσει ξανά το κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο σε ειδική κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών.
Υπενθυμίζουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Ιούλιο (8.7.2015) ενώ πρόσφατα (5.10.2015) η ΗΠΑ με άλλες 10 χώρες του Ειρηνικού υπέγραψαν την αντίστοιχη συμφωνία TPP.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα δικαιώματα παντός τύπου (δημοκρατικά, εργασιακά, περιβαλλοντικά, ψηφιακά κλπ.), την ποιότητα ζωής, την υγεία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες από τις συμφωνίες αυτές. Η ερώτηση αυτή είναι η Τρίτη κατά σειρά που έχουν θέσει οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι.
Χθες στη Βουλή ο Γιώργος Δημαράς τοποθετήθηκε σχετικά με τη στάση των κυριότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για αυτές τις συνθήκες:
«Κύριοι συνάδελφοι, έχετε υπερβεί εσείς τον φιλελευθερισμό, είσαστε στον νεοφιλελευθερισμό και εσείς και όλο το «λαϊκό» ευρωπαϊκό κόμμα, το δεξιό ευρωπαϊκό κόμμα. Παράδειγμα, οι θέσεις σας για την προωθούμενη διατλαντική συμφωνία εμπορίου, τη λεγόμενη «ΤΤΙΡ». Έχετε πάρει θέση -και αυτό είναι και το κριτήριο αν είστε απλώς φιλελεύθεροι ή είστε νεοφιλελεύθεροι- υπέρ της συμφωνίας «ΤΤΙΡ» στο Ευρωκοινοβούλιο, μία συμφωνία που καταστρέφει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγροτιά και οδηγεί στην ασυδοσία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, χωρίς φραγμούς ακόμη και για τα μεταλλαγμένα, που προκύπτουν δηλαδή και ζητήματα υγείας στη διατροφή. Το ότι θα κάνουμε μερικές ιδιωτικοποιήσεις στα πλαίσια της συμφωνίας δεν μας φέρνει κοντά ιδεολογικά σε εσάς. Η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η πολιτική μας δεν ταυτίζεται ούτε με τον άκρατο κρατισμό ούτε με την ασυδοσία της αγοράς».
Ακολουθεί η ερώτηση των 59 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2015
Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εξωτερικών
Θέμα: «Ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Εμπορική Σχέση (TTIP) και τις αντίστοιχες συμφωνίες (CETA, TiSA) που διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή»
H Διατλαντική Εμπορική Εταιρική Σχέση (TTIP) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ καθώς και οι αντίστοιχη με τον Καναδά (CETA) και η αντίστοιχη που διαπραγματεύονται 23 χώρες για τον τομέα των υπηρεσιών (TiSA) έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής και κινητοποιήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τον περασμένο Μάιο συζητήθηκαν και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις για το καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας στο οποίο διεξάγονται και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα κοινωνικά, εργασιακά, περιβαλλοντικά δικαιώματα και για την κατάλυση του εθνικού δικαίου προς όφελος των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Στο μεταξύ το περασμένο καλοκαίρι (8.7.2015) υιοθετήθηκε η έκθεση Lange από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που αφορούσε την πορεία των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εμπορική Εταιρική Σχέση (TTIP). Η προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 10.6.2015 είχε αναβληθεί από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Martin Soultz υπό το φόβο να καταψηφισθεί. O ίδιος την έφερε για ψήφιση κατά την κορύφωση της Ελληνικής κρίσης με έναν αμφιλεγόμενο διαδικαστικά τρόπο.
Μετά την υπερψήφιση της έκθεσης ξεκίνησε ο 10ος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΗΠΑ για την υπογραφή της TTIP. Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης που γίνεται με απόλυτα αδιαφανή τρόπο περιέχει πολλούς κινδύνους για την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών, καθώς μεταξύ άλλων απορυθμίζει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα αγροτικά προϊόντα (εισαγωγή μεταλλαγμένων, προϊόντα ΠΟΠ), τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον και εισάγει έναν μηχανισμό διαμεσολάβησης μεταξύ μεγαλο-επενδυτών και κρατών που υπερβαίνει την εθνική νομοθεσία και επιτρέπει στους πρώτους να εγείρουν αίτημα αποζημίωσης από επιμέρους κράτη.
Με αφορμή την εβδομάδα δράσης (10-17 Οκτωβρίου) ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (TTIP – CETA -TISA).
Με αφορμή την κατάθεση αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (7.10.2015) για τη διενέργεια δημοψηφίσματος Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) με τις διαδικασίες που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Με αφορμή την υπογραφή της αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και χωρών της Άπω Ανατολής (TPP).
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ και Καναδά για τις συμφωνίες ΤΤΙΡ & CETA & TiSA και ποίο είναι το χρονοδιάγραμμα τους;
- Προτίθεται να φέρει το θέμα σε συζήτηση στη Βουλή ώστε να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα;
- Παραμένει ίδια η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τις εν λόγω συμφωνίες;
- Tι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων, την διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος;