Γερμανικές οφειλές – Το άσβεστο αίτημα οικονομικής και ηθικής δικαίωσης

drimis1Του Δημήτρη Α. Δριμή*

Ο  Ελληνικός λαός, την περίοδο 1941-1944, έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα εναντίον της τριπλής Γερμανικής, Ιταλικής και Βουλγαρικής κατοχής. Κατέβαλε βαρύ τίμημα γι` αυτό, υφιστάμενος, μεταξύ άλλων, εγκλήματα που ονομάστηκαν «αντίποινα». Ο εθελοντικός και καθολικός αγώνας του Ελληνικού λαού, ένοπλος ή άοπλος, καθόρισε εξελίξεις.

Η ελληνική αντίσταση:

Ματαίωσε κάθε προσπάθεια «ενεργητικής» συνεργασίας με τους κατακτητές, που θα είχε ως αποτέλεσμα την υπαγωγή της χώρας μας στο στρατόπεδο των ηττημένων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Έδωσε με επιτυχία τη μάχη της επιβίωσης του ελληνικού λαού. Ανέπτυξε δράσεις αλληλεγγύης. Ανάγκασε τους Γερμανούς να περιορίσουν τις λεηλασίες και να επιτρέψουν σε πλοία του Ερυθρού Σταυρού να φέρνουν τρόφιμα στην  Ελλάδα.

Κράτησε όρθιο το φρόνημα του λαού μας και δεν επέτρεψε «τη συντριβή της έμψυχης δύναμης», που επεδίωκαν οι ναζί με την πείνα, την εξαθλίωση, τα αντίποινα, την εγκληματική βία. Καλλιέργησε τον πατριωτισμό, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λαϊκή συμμετοχή.

Με την ανατίναξη των γραφείων της δοσιλογικής ΕΣΠΟ ακύρωσε κάθε προσπάθεια προσέλκυσης Ελλήνων εθελοντών, για τη δημιουργία της «Ελληνικής Λεγεώνας» που θα πολεμούσε στο πλευρό της Βέρμαχτ στο Ανατολικό Μέτωπο.

Απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση, ματαίωσε την προσάρτηση της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης στη φασιστική Βουλγαρία, αποσόβησε το διαμελισμό της χώρας από τους «Τσάμηδες» και τους «Κουτσοβλάχους», ακύρωσε τις προσπάθειες αφελληνισμού των Επτανήσων και της Δωδεκαννήσου.

Δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα – πολιτική, θεσμική, οικονομική, κοινωνική πολιτιστική – στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας.

Βοήθησε ουσιαστικά το συμμαχικό αγώνα με χιλιάδες μάχες κατά των κατακτητών, εκατοντάδες σαμποτάζ, όπως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, και συνεχείς παρενοχλήσεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και σημαντικές απώλειες στη γερμανική στρατιωτική μηχανή.

Καθήλωσε μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, που έλειψαν από τα κύρια μέτωπα του πολέμου ενώ συνετέλεσε στην επιτυχή απόβαση στη Σικελία, με την παραπλάνηση των εχθρών ως προς την περιοχή της απόβασης.

Οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις υποβάθμισαν την Εθνική μας Αντίσταση. (Εξαίρεση αποτελούν οι κυβερνήσεις Α. Παπανδρέου που το 1982 αναγνώρισαν την Εαμική Αντίσταση και το 1995 με ρηματική διακοίνωση έθεσαν το θέμα των οφειλών στη Γερμανική κυβέρνηση.) Δεν πρόβαλαν τη συμβολή της χώρας μας στο διεθνή αντιφασιστικό αγώνα. Αρνήθηκαν, ουσιαστικά, να αξιοποιήσουν την ιστορική εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης. Η υποβάθμιση και η άρνηση αυτή, σε συνδυασμό με την ξένη εξάρτηση και τη διεθνή κατάσταση επέτρεψαν στη Γερμανία να αποφύγει μέχρι σήμερα την καταβολή του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων. Επέτρεψαν να επιχειρηθεί η διαστρέβλωση της ιστορικής μνήμης, ώστε να μην αποδοθούν οι οφειλόμενες αποζημιώσεις και τα αναγκαστικά δάνεια που δόθηκαν στους κατακτητές.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους και ο λαός μας βιώνει συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος. Πολλές φορές ο προσανατολισμός χάνεται, η εικόνα της ταυτότητάς μας θολώνει, η ηττοπάθεια κυριαρχεί. Η επαφή με την ιστορία μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό, να συμβάλλει στην ανάκτηση του συλλογικού προσανατολισμού, να εξοπλίσει με επιχειρήματα, να συμβάλλει στην αναγέννηση της χώρας. Η εθνική αντίσταση είναι «κεφάλαιο» για τη χώρα, πεδίο αυτογνωσίας για τους πολίτες, στοιχείο της ταυτότητάς μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σαρκώνει σήμερα τις ελπίδες ανάτασης του λαού μας. Ως αυριανή κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει τις οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας. Να εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό την οφειλή του κατοχικού δανείου, που πλήρωσε με το αίμα του ο ελληνικός λαός και να αποτιμήσει τις καταστροφές του πολέμου (χάθηκε το σύνολο των υποδομών), που υπήρξαν και αιτία δανείων της χώρας μας από το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη αναδείξει το θέμα των οφειλών ως μείζονος σημασίας εθνικό θέμα και έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εγγράψει στον προϋπολογισμό της χώρας τις απαιτήσεις του ανεξόφλητου Κατοχικού δανείου.

Το αίτημα της ηθικής και οικονομικής δικαίωσης ενώνει τον Ελληνικό λαό.

*Εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ι.Α. 1940-1974, τ. δημάρχος Αετού