70 χιλ. συνταξιούχοι στη μέγγενη του νέου ασφαλιστικού: Πόσα καλούνται να επιστρέψουν, ποια τα νέα πλαφόν

Αναδρομικό «κούρεμα» με διπλό πλαφόν έρχεται για 70.000 – 80.000 υψηλοσυνταξιούχους. Τα νέα ρετιρέ στο ασφαλιστικό σύστημα ορίζονται στα 1.767 ευρώ καθαρά για κάθε ατομική σύνταξη και στα 3.000 ευρώ καθαρά για το συνολικό εισόδημα από συντάξεις.

suntaxiΟ πήχης θα μείνει στο συγκεκριμένο ύψος τουλάχιστον μέχρι το 2019. Ολες οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα προσαρμοστούν ανάλογα, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού.

Το «μαχαίρι» μπαίνει σε όσους συνεχίζουν να παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ κύρια σύνταξη (μεικτά με κρατήσεις υγείας και ΑΚΑΓΕ), ακόμη και μετά από όλες τις μνημονιακές περικοπές από το 2010, όπως επίσης σε όσους βάζουν σήμερα στην τσέπη καθαρά πάνω από 3.000 ευρώ αθροιστικά (συντάξεις, μερίσματα κ.λπ.).

Στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν κυρίως πρώην διευθυντές του Δημοσίου, γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που έχουν διπλές και τριπλές συντάξεις, δικαστικοί, ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ σε υψηλές κατηγορίες, χήρες/χήροι και στελέχη ΔΕΚΟ και τραπεζών.

Μεγάλοι χαμένοι είναι και οι διπλοσυνταξιούχοι που εισπράττουν δύο ή περισσότερες κύριες για την ίδια αιτία (π.χ. δύο γήρατος από Δημόσιο και ΕΤΑΑ ή ΟΑΕΕ). Κι αυτό επειδή από 1/1/2017 με την ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, ο νέος Ενιαίος Φορέας θα συγχωνεύει τις συντάξεις που δίνονται για την ίδια αιτία από διαφορετικές πηγές και θα δίνει μία στο ίδιο ύψος.

Ετσι όσοι σήμερα γλιτώνουν το νέο πλαφόν, επειδή εισπράττουν χωριστά από δύο Ταμεία, θα υποστούν περικοπές, εφόσον η νέα ενιαία από το 2017 σύνταξη υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά. Από αυτό το γρανάζι διασώζονται όσοι λαμβάνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις από διαφορετική αιτία, όπως από μεταβίβαση λόγω χηρείας, καθώς ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να τις καταβάλλει χωριστά.

«Ο συνδυασμός της συγχώνευσης από τον ΕΦΚΑ συντάξεων ίδιας αιτίας και του νέου πλαφόν στα 2.000 ευρώ μεικτά ανεβάζει το πλήθος των χαμένων συνταξιούχων σε 70.000 – 80.000» εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Η εξίσωση
Για να εφαρμοστεί το νέο πλαφόν των 2.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της ατομικής σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων: επιδόματος τέκνων, συζύγου, επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, εξωιδρυματικού επιδόματος, ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ, προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ και αφαιρουμένων των μνημονιακών μειώσεων του 2011 και του 2012.

Επί του νέου ποσού μετά το «κούρεμα» υπολογίζονται εκ νέου η κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ, η ειδική εισφορά στους κάτω των 60 κι ακολούθως η κράτηση υπέρ υγείας, με αποτέλεσμα να προκύπτει καθαρό ποσό 1.767 ευρώ.

Η καθαρή προ φόρου νέα σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό που καταβαλλόταν πριν από τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

«Για άλλη μία φορά τα βάρη πηγαίνουν στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι είχαν πληρώσει υψηλές εισφορές, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο επίπεδο παροχών. Τώρα δέχονται μια νέα επίθεση στο εισόδημά τους, που έρχεται να προστεθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις προς το κράτος (Εφορία, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)»,σχολιάζει ο Γ. Κωνσταντινόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του συλλόγου ΕΝΑΣ.

Αφού υπολογιστεί το πλαφόν σε καθεμία ατομική σύνταξη έρχεται το δεύτερο «ψαλίδι» στο συνολικό εισόδημα. Αν ο συνταξιούχος δικαιούται δύο ή περισσότερες συντάξεις κύριες ή επικουρικές, από Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ, προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ, προσυνταξιοδοτικής παροχής ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ και λοιπών παροχών ΕΤΑΤ, το άθροισμα του καθαρού ποσού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας (επίδομα απόλυτης αναπηρίας και εξωιδρυματικό επίδομα).

50 ευρώ η ελάχιστη δόση
Η μείωση των συντάξεων -που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές και να «κουρέψει» στο εναπομείναν ποσό ό,τι περισσεύει από τα νέα όρια- μετρά αναδρομικά από τον Ιούνιο, αναφέρει το Έθνος.

Τα ποσά που έχουν πάρει «αχρεω­στήτως» οι συνταξιούχοι όλους αυτούς τους μήνες θα πρέπει να παρακρατη­θούν σε δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Κατά συνέπεια το «ψαλίδι» για τους επόμενους μήνες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού θα περιλαμβάνει και την περικοπή για το 6μηνο Ιούνιος – Νοέμβριος.

Πηγή: lykavitos.gr