97 κυβερνητικές εκκρεμότητες μπλοκάρουν την επόμενη δόση

TROIKAΜί­α λί­στα με 97 κυ­βερ­νη­τι­κές εκ­κρε­μό­τη­τες που πρέ­πει –πά­ση θυ­σί­α– να ο­λο­κλη­ρω­θούν εν­τός του Ι­ου­νί­ου ώ­στε να μεί­νει «εν­τός στό­χων» το μνη­μό­νιο και να δι­α­σφα­λι­στεί η πρώ­τη δό­ση του 1 δισ. ευ­ρώ έ­χει σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες στο τρα­πέ­ζι του ο νέ­ος Υ­ΠΟΙΚ Γκί­κας Χαρ­δού­βε­λης. Α­φο­ρούν –κυ­ρί­ως– υ­πο­χρε­ώ­σεις άλ­λων υ­πουρ­γεί­ων και πολ­λές εξ αυ­τών «σύρ­θη­καν» το προ­η­γού­με­νο δί­μη­νο λό­γω ε­κλο­γών και α­να­σχη­μα­τι­σμού.

Πε­ρι­λαμ­βά­νουν, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, αλ­λά και τα –δη­μό­σια πλέ­ον– κεί­με­να των μνη­μο­νί­ων α­πό νο­μο­σχέ­δια που έ­χουν «παρ­κα­ρι­στεί» στη Βου­λή προς ψή­φι­ση (π.χ. μι­κρή ΔΕ­Η) ή πα­ρα­μέ­νουν σε.­.. δι­α­βού­λευ­ση (π.χ. Αι­για­λός) μέ­χρι τη δι­α­θε­σι­μό­τη­τα (που προ­κά­λε­σε χθες μίνι κυβερνητική κρίση), ε­φαρ­μο­στι­κές δι­α­τά­ξεις ή α­κό­μη και α­πλές συ­στά­σεις ε­πι­τρο­πών που εκ­κρε­μούν.

Ο χρό­νος ό­μως περ­νά και ο νέ­ος Υ­ΠΟΙΚ –που α­κό­μη ε­νη­με­ρώ­νε­ται με πυ­ρε­τώ­δεις ρυθ­μούς ε­νό­ψει και του E­u­r­o­g­r­o­up της προ­σε­χούς Πέμ­πτης– έ­χει πλέ­ον μό­νο 2 ε­βδο­μά­δες, με τον ά­τυ­πο ρό­λο του ως «συν­το­νι­στής» των μνη­μο­νια­κών δι­α­πραγ­μα­τεύ­σε­ων να φρον­τί­σει για την ο­λο­κλή­ρω­σή τους. Αν­τί­πα­λός του ό­μως δεν εί­ναι μό­νο ο χρό­νος αλ­λά και οι πρώ­τες κυ­βερ­νη­τι­κές «πα­ρα­φω­νί­ες».

Πέ­ραν του ζη­τή­μα­τος της δι­α­θε­σι­μό­τη­τας, αλ­λά και της πί­ε­σης πολ­λών κλά­δων (με πρώ­τες τις κα­θα­ρί­στρι­ες του Υ­ΠΟΙΚ που έ­χουν ζη­τή­σει συ­νάν­τη­ση μα­ζί του) για α­να­στρο­φή της πο­λι­τι­κής στο δη­μό­σιο την ο­ποί­α η τρό­ι­κα θε­ω­ρεί «ση­μα­το­δό­τη» για τη δέ­σμευ­ση της κυ­βέρ­νη­σης για με­ταρ­ρυθ­μί­σεις (σημ το ΔΝΤ έ­δω­σε το μήνυμα ή δραστικές αλλαγές στο δημόσιο ή μείωση μισθών – συντάξεων ), υπάρχουν και οι κεντρικές πιέσεις για φορολογική χαλάρωση: οι τόνοι ανεβαίνουν από τώρα (σημ: ΦΠΑ εστίασης 13%, κατάργηση – μείωση έκτακτης εισφοράς, μείωση φόρου στα καύσιμα) για αποφάσεις που θα ληφθούν ως «Πακέτο» με τον νέο Προϋπολογισμό στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η πίεση χρόνου είναι πολύ μεγάλη έως την επόμενη Πέμπτη που οι δανειστές περιμένουν στο Eurogroup (ΒΛΕΠΕ ) να είναι έτοιμα τουλάχιστο τα 6 προαπαιτούμενα Μαΐου αλλά και να υπάρξουν πλέον αποδείξεις ότι δεν αλλάζει ρότα η κυβέρνηση (σημ και με την επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Εσόδων με το περιθώριο για τα βιογραφικά να λήγει την Κυριακή). «Πολλά θα κριθούν από τη συνάντηση αυτή» αναφέρουν κοινοτικές πηγές εξηγώντας ότι η ανησυχία μετά τα «κρούσματα» του Γενικού Γραμματέα, της διαθεσιμότητας και των δηλώσεων για αλλαγής πολιτικής, είναι έντονη ανάμεσα στους δανειστές που περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής.

Η θέση του νέου ΥΠΟΙΚ φάνηκε κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής αλλά έγινε πιο φανερή προ ημερών σε μία από τις τελευταίες μελέτες που εξέδωσε από την προηγούμενη του θέση ως επικεφαλής του αντίστοιχου τμήματος της Eurobank: «Η ολοκλήρωση της πρώτης δέσμης προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων αποτελεί δείκτη για την συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» αναφέρεται. «Τα προαπαιτούμενα Μαΐου-Ιουνίου μήνυμα για τη συνέχιση ή ανακοπή των μεταρρυθμίσεων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα» επισημαίνεται επίσης.

Σε αυτή τη μελέτη ασκείται κριτική ακόμη και για προαπαιτούμενα που θεωρητικά έχουν θεσπιστεί. Για το νόμο περί Λιανικού Εμπορίου και αδειοδότησης επιχειρήσεων αναφέρεται ότι κρίσιμες διατάξεις αποσύρθηκαν και για «λόγους πολιτικού κόστους» αναφέροντας ως παράδειγμα τον μη διαχωρισμό εμπόρων – παραγωγών στις λαϊκές αγορές.

Για τις πιέσεις στην ανεξάρτητη γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «μόνο ως καλός οιωνός δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επισημαίνεται» σε αναφορά για τη δέσμευση ΥΠΟΙΚ και Υπ Απασχόλησης στην είσπραξη οφειλών, ενώ εκκρεμεί και ο νέος κώδικας δεοντολογίας μελών του υπουργικού συμβουλίου. Αναφέρεται επίσης στην – ανεκπλήρωτη ακόμη – υποχρέωση κατάθεσης λίστας με 43 φόρους υπερ τρίτων προς κατάργηση, αλλά και στην μείωση περιθωρίου κέρδους φαρμακείων, την παροχή υπηρεσιών υγείας σε μη ασφαλισμένους.

capital.gr