«Εμπόδια» απείρου κάλλους για τους ξένους αγοραστές ακινήτων – Η πολυδιαφημισμένη «χρυσή βίζα» δεν έχει αποτελέσει μέχρι και σήμερα ένα επιτυχημένο μοντέλο προσέλκυσης επενδυτών – Από την έναρξη του προγράμματος (το 2013) έως σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 983 άδειες, με τους Κινέζους αγοραστές να έχουν περάσει στην πρώτη θέση έναντι των Ρώσων
H ιστορία έχει ως εξής: Ξένος αγοραστής ακινήτου άνω των 250 χιλ. ευρώ αιτήθηκε την έκδοση βίζας όπως προβλέπουν οι διατάξεις του πολυδιαφημιζόμενου ευεργετικού νομοθετικού πλαισίου, μετά από αγοραπωλησία που πραγματοποίησε στην Πελοπόννησο. Το υπουργείο Εσωτερικών δέχθηκε το αίτημα, ωστόσο βίζα ο αγοραστής… δεν είδε γι’ αυτόν και την οικογένειά του, μέχρι που η αρμόδια υπάλληλος μετά από πιέσεις για απαντήσεις για τη μεγάλη καθυστέρηση, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του επενδυτή ότι απλά δε διαθέτει το ειδικό χαρτί που απαιτείται για την εκτύπωση της βίζας!
«Το γεγονός που συνέβη, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στην Πελοπόννησο, είναι μία μόνο πτυχή από τα προβλήματα που συναντούν οι ξένοι αγοραστές ακινήτων- υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις για τη Χρυσή Βίζα στη χώρα μας», επισημαίνει στο newmoney.gr ο κ. Θεμης Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού δικτύου της E- Real Estates. «Σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά τη δημοσίευση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που θα έφερνε φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό στην ελληνική οικονομία αλλά ταυτόχρονα και στην ελληνική κτηματαγορά- όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως και 70% σε σχέση με το παρελθόν- αγοραπωλησίες σε ξένους έχουν γίνει ελάχιστες, με τα επίσημα νούμερα να αναφέρουν ένα σύνολο στα πέριξ των 65 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή με έναν απλό υπολογισμό μιλάμε για αγορά 260 ακινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί, αριθμοί που προκύπτουν κάνοντας μια απλή διαίρεση του συνόλου της επένδυσης με την ελάχιστη αξία των 250.000 ευρώ που ζητά ο νόμος 4146/2013».
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Enterprise Greece, όπως αυτά παρουσιάστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, από την έναρξη του προγράμματος (το 2013) έως σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 983 άδειες, με τους Κινέζους αγοραστές να έχουν περάσει στην πρώτη θέση έναντι των Ρώσων: Συνολικά σε Κινέζους έχουν δοθεί 335 άδειες σε Ρώσους 315, ακολουθούν οι αραβικές χώρες με 151 άδειες, Αίγυπτιοι έχουν λάβει 53 άδειες, Ουκρανοί 52, Αμερικάνοι 21 και διάφορες άλλες χώρες συνολικά 56.
«Τα νούμερα αναφέρονται μάλλον χάρην… εντυπωσιασμού», επισημαίνει ο κ. Μπάκας. «Οι άδειες διαμονής αφορούν τις οικογένειες των επενδυτών βάση του νόμου 4146/2013, δηλαδή για κάθε ακίνητο άνω των 250.000 ευρώ, εκδώσαμε σαν κράτος 3,8 άδειες.
Με βάση τα μηνύματα που εισπράττουμε εμείς από την ίδια την αγορά, το γεγονός είναι ότι η πολυδιαφημισμένη «χρυσή βίζα» δεν έχει αποτελέσει μέχρι και σήμερα ένα επιτυχημένο μοντέλο προσέλκυσης επενδυτών. Τα νούμερα των αγοραπωλησιών από ξένους, υπηκόους τρίτων χωρών το 2015 είναι πτωτικά σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που πολλές προγραμματισμένες επισκέψεις ενδιαφερόμενων που αντιπροσωπεύονταν από δικηγορικά γραφεία της Κίνας και της Γερμανίας, ανέβαλαν το ταξίδι τους λόγω των πολιτικών εξελίξεων το Σεπτέμβριο μήνα.
protothema.gr