Ψηφίστηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Βουλής, οι τροποποιήσεις στον Κανονισμό Λειτουργίας της.

kozompoli1Η ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής έχει διαπιστωθεί και εκφραστεί επανειλημμένα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ανέφερε η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγήτρια των προτεινόμενων αλλαγών, Παναγιώτα Κοζομπόλη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, στις 5.11.2015 και χθες, 9.11.2015, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τις τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας της.

Με τις τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής επιτυγχάνονται:

  • η εξοικονόμηση δαπανών, με τη μείωση του προσωπικού της Βουλής από τομείς που δεν παράγουν κοινοβουλευτικό έργο
  • η εύρυθμη διεξαγωγή του κοινοβουλευτικού έργου, με την εξοικονόμηση χώρων εντός του βουλευτηρίου.
  • η τακτοποίηση εκκρεμών εργασιακών ζητημάτων απασχολουμένων στη Βουλή και
  • η ενίσχυση της διαφάνειας, με την ενοποίηση όλων των ειδικών κανονισμών σε ενιαίο κείμενο.

Ειδικότερα:

Καταργούνται σταδιακά, (ώστε να μη γίνουν μαζικές απολύσεις), άνω των 40 θέσεων μετακλητών υπαλλήλων της Βουλής, στα γραφεία, ιδίως πρώην προέδρων της Βουλής, πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων κοινοβουλευτικών ομάδων. Επίσης ορίζεται ρητώς, ότι με την πάροδο δύο βουλευτικών περιόδων μετά τη λήξη της θητείας τους, στα γραφεία των πρώην προέδρων της Βουλής και πρώην πρωθυπουργών μπορεί να διορίζεται μόνο ένας κοινοβουλευτικός υπάλληλος.

Προβλέπεται η μετεγκατάσταση των πρώην προέδρων της Βουλής και πρώην πρωθυπουργών, εφόσον δεν έχουν εκλεγεί βουλευτές, από το Βουλευτήριο, σε άλλα κτίρια της Βουλής.

Συμπληρώνεται  η παρ. 11 του άρθρου 85, του Β΄ μέρους του κανονισμού, και ρυθμίζονται ζητήματα αναγνώρισης προϋπηρεσίας εκτός Βουλής, σε δημόσιους φορείς και κάτω προϋποθέσεις σε ιδιωτικούς φορείς, κατ’ αντιστοιχία προς τα οριζόμενα στο ν. 4024/2011, που ρυθμίζει συνταξιοδοτικά θέματα του δημοσίου.

Όπως επίσης ρυθμίζονται και  γενικά συνταξιοδοτικά ζητήματα, σύμφωνα με τον ν. 4024/2011. Οι ενδεχόμενες αλλαγές με τον αναμενόμενο  νόμο για το ασφαλιστικό, θα αντιστοιχηθούν και στον κανονισμό της Βουλής.

Ορίζεται ότι μέχρι την 1-3-2016, όλοι οι ειδικοί κανονισμοί οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής και όλες οι σχετικές διάσπαρτες διατάξεις, εντάσσονται στο κανονισμό της Βουλής. Η Ενοποίηση όλων των ειδικών κανονισμών σε ενιαίο κείμενο, καθιστά αυτό προσιτό όχι μόνο για τους βουλευτές αλλά για όλους του πολίτες, και ενισχύει την διαφάνεια.

Να σημειωθεί ότι οι τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια αποτελούν την έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμισης της λειτουργίας της Βουλής, που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016. Αυτή η μεταρρύθμιση έρχεται επιπρόσθετα της μείωσης των δαπανών της Βουλής που στοχεύει σε μια ετήσια δαπάνη 139 εκατομ. Ευρώ από 220 που ήταν στο παρελθόν.