Και ενώ την Τετάρτη συγκαλείται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) με θέμα την χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής έναντι των δανειστών λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το νέο βαρύ πακέτο των προαπαιτούμενων, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που θα αναλάβει το δύσκολο έργο των πολιτικών χειρισμών όσον αφορά το ασφαλιστικό μιας και εμφανίζεται έτοιμος να ζητήσει την έναρξη ενός «πολιτικού διαλόγου» με τα υπόλοιπα κόμματα.
Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος
Στο πλαίσιο αυτής της ανεμνόμενης πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού εντάσσεται και η χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιας και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι αυτός που θα βάλει υπό την σκέπη του τον εθνικό αυτόν διάλογο.
Πέρα, πάντως από τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας θολό παραμένει το τοπίο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσον αφορά τους χειρισμούς του κρίσιμου αυτού θέματος. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ με αντικείμενο την διαμόρφωση της τελικής πρότασης της κυβέρνησης, το κλίμα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι ιδιαιτέρως περίπλοκο καθώς υπάρχουν εμφανείς διαστάσεις απόψεων από το υπουργείο Εργασίας και τον Γ. Κατρούγκαλο και όλοι στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικές περιπέτειες και ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις. «Το ασφαλιστικό ρίχνει κυβερνήσεις», σημειώνει με νόημα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας και σημειώνει: «Θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον κοινωνικό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης μας και είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές. Η κυβέρνηση θα δώσει το στίγμα και την πολιτική κατεύθυνσή της μεταρρύθμισης».
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ «η σύνδεση του με την Ανάπτυξη και την Απασχόληση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την βιωσιμότητα του Συστήματος και την αποφυγή διαδοχικών περικοπών τα επόμενα χρόνια» σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.
Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση και προξενεί νέους πονοκεφάλους στον Αλέξη Τσίπρα είναι η σκληρή στάση που αναμένεται να κρατήσουν για μια ακόμη φορά οι δανειστές ζητώντας «εδώ και τώρα» μειώσεις, ακόμα και στις κατώτερες συντάξεις των 486 ευρώ. Και σα να μην φτάνει αυτό οι θεσμοί εμφανίζονται να διαφωνούν ακόμα και με την καταβολή σε όλους της λεγόμενης Εθνικής Σύνταξης που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι η καταβολή της θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά ή και περιουσιακά στοιχεία. Στο μοναδικό θέμα που σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις υπάρχει μια σχετική σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι ο αριθμός των ταμείων που θα προκύψει από την ενοποίηση.
koolnews.gr