Η Γαλλία δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα οτιδήποτε σχετικό με πιθανή στρατιωτική επέμβαση κατά των τζιχαντιστών, υποστήριξε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, διότι η κυβερνητική πλειοψηφία και θα αντέξει και θα ενισχυθεί.
Εξήγησε πως η ενεργοποίηση του άρθρου 47 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχει να κάνει με το γενικότερο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για συνδρομή».
Τόνισε ότι λόγω των παραδοσιακών δεσμών και σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα πέραν των συμμαχιών της με την Ε.Ε. και το NATO, με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία και βεβαίως η Κύπρος, είναι «ίσως η μοναδική χώρα του NATO η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία», στη «συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο».
Συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών
Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε τον πολύ μεγάλο ρόλο που έχουν στον πόλεμο αυτό η ενημέρωση και οι πληροφορίες και ζήτησε και από την Ε.Ε. από την προηγούμενη σύνοδο υπουργών του NATO, τη συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών.
Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε την υπόθεση του Ισλαμικού Κράτους «την απόλυτη ασύμμετρη απειλή».
Όπως είπε, αυτό που έγινε στη Γαλλία, με τρεις από τους δράστες να είναι μόνιμοι κάτοικοι Γαλλίας και αυτοί που κατεγράφησαν στην Ελλάδα, δεν κατεγράφησαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., δείχνει ότι «υπάρχει πλέον ένα καινούργιο δόγμα που απαιτεί τη δημιουργία ενός δικτύου πληροφοριών».
Η Ελλάδα παράγων σταθερότητας
Ο υπουργός Άμυνας απερριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε ελληνικής εμπλοκής, στις ήδη διεξαγόμενες επιχειρήσεις από Ρωσία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία και στην εμπλοκή της Ρωσίας και ντόπιων στρατιωτικών δυνάμεων σε χερσαίες επιχειρήσεις.
«Η Ελλάδα είναι μέρος της γειτονιάς», επισήμανε και δεν μπορεί να λάβει μέρος σε τέτοιες επιχειρήσεις, «διότι θα χάσει τη δυνατότητα να είναι ο παράγων σταθερότητας που μπορεί να διεξαγάγει συνομιλίες και να οργανώσει μία διεθνή συμμαχία».
Υποστήριξε δε ότι πριν από το επεισόδιο η Ελλάδα είχε ζητήσει «να γίνει σύσκεψη και δυστυχώς κάποιοι από την ΕΥΠ επέλεξαν, αντί να έρθουν για να πουν την άποψή τους, να στείλουν έγγραφο στο NATO, στο οποίο λένε ότι δεν υπάρχουν τζιχαντιστές που περνούν και πως δεν έχουν τέτοιου είδους στοιχεία».
Ωστόσο τόνισε ότι στοιχεία υπάρχουν καθώς το Λιμενικό Σώμα «συνέλαβε στην Κω δύο εξ αυτών. Στα κινητά τους τηλέφωνα είχαν φωτογραφίες με τη σημαία του ISIS, με καλάσνικοφ και με θύματα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα σταθερότητας που μπορεί να δημιουργήσει ένα “τόξο” σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Εξαίροντας τις ικανότητες και το επίπεδο πληροφοριών των στελεχών της ΕΥΠ, ο Πάνος Καμμένος είπε πως «μακάρι οι υπουργοί να διάβαζαν και να εκμεταλλεύονταν προς όφελος της πατρίδας μας».
«Ο Ρουμπάτης θα έπρεπε να παραιτηθεί»
Εξέφρασε τη διαφωνία τους με «τη διοίκηση της ΕΥΠ και συγκεκριμένα με τον κ. Ρουμπάτη, διότι όταν βλέπουμε διαλόγους που υποκλάπηκαν από την ΕΥΠ να βγαίνουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και στα χέρια του κ. Πανούση έγγραφες συνομιλίες, θα έπρεπε ουσιαστικά αυτά να οδηγήσουν τον κ. Ρουμπάτη στην παραίτησή του.
»Από εκεί και πέρα, δεν γίνεται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε ξενοδοχείο στο Λουτράκι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη – και μιλάμε για τον κ. Πανούση – με τον διοικητή της ΕΥΠ».
Όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα, «με την εξαίρεση της κηρύξεως της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οπότε έχουν συγκεκριμένο σκοπό και αποστολή. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο».
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις, όμως, μπορούν να βοηθήσουν στο επίπεδο των πληροφοριών και γι’ αυτόν τον λόγο προετοιμάζεται σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών» είπε.
Όσον αφορά το γεγονός ότι ο Νίκος Νικολόπουλος δεν ψήφισε τα προαπαιτούμενα και δεν παραιτήθηκε από την έδρα του, ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛΛ. είπε ότι «ο κ. Νικολόπουλος δεν εξελέγη με σταυρό προτίμησης, εξελέγη με λίστα που τον διορίσαμε βουλευτή, γι’ αυτό οφείλει να παραδώσει την έδρα του».
Δεν χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση
Όταν ρωτήθηκε για τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών ή τη χρεία σχηματισμού οικουμενικές κυβέρνησης, υποστήριξε ότι «η πλειοψηφία των 153 βουλευτών και θα αντέξει και θα αυξηθεί. Δεν χρειάζεται ούτε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ούτε οικουμενική».
Μάλιστα δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα υπάρξουν βουλευτές οι οποίοι θα αντιληφθούν πως αυτή η κυβέρνηση επιτελεί εθνικό έργο και θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση».
Ειδικά για τις αντιδράσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε «οι βουλευτές της πλειοψηφίας μαζί με την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τους Ανεξάρτητους Έλληνες δώσαμε μία μεγάλη μάχη προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα».
«Μια ημέρα που θα φέρει την ανάπτυξη και την ελπίδα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν αποτελεί ένα μνημόνιο το οποίο θα ακολουθεί ένα άλλο μνημόνιο, αλλά μία τελική συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα μας από αυτή τη δίνη των πέντε ετών», κατέληξε.
efsyn.gr