Η κάθετη μείωση του τζίρου, οι δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις και οι υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία προβάλλουν ως … όνειρο ζωής τη μισθωτή εργασία για το 29,7% των εργοδοτών.
Στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων η Ελλάδα έχει γίνει… πρωτοπόρος σε πολλά, πάντα υπάρχει όμως πρόσφορο έδαφος για να διευρύνει τους τομείς στους οποίους μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.
Η νέα πρωτοτυπία αποτελεί πιθανόν παγκόσμιο φαινόμενο. Κάτι που είναι μάλλον αδύνατο να φαντάστηκε ότι θα συμβεί ποτέ εκείνος που εμπνεύστηκε την περίφημη φράση «αμερικανικό όνειρο». Ανήμποροι να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους σε ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας και φορολογικής ασφυξίας, τρεις στους δέκα εργοδότες ή έμποροι στη χώρα προτιμούν να γίνουν εργαζόμενοι! Το απίθανο εύρημα προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου για το 2015 που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης και η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών.
Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που διεξήχθη στους εμπόρους και με το ερώτημα αν προτίθενται να αλλάξουν επάγγελμα, οι μεγάλοι του χώρου με εταιρείες που έχουν τη μορφή Α.Ε. και ΕΠΕ απάντησαν θετικά και έδειξαν να προτιμούν σε συνολικό ποσοστό 29,7% μια θέση μισθωτού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή ένας στους τρεις δεν έχει κανένα πρόβλημα να κλείσει την επιχείρησή του και να δουλέψει σε άλλη ως εργαζόμενος
Μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μικρών εργοδοτών που δίνει ανάλογη απάντηση. Συγκεκριμένα από τους ιδιοκτήτες με εταιρείες που έχουν τη μορφή Ο.Ε., Ε.Ε. και ΑτΕ το 50,5% προτίθεται να δουλέψει ως μισθωτός του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Με πιο απλά λόγια, ένας στους δύο μικρούς προτίθεται από επιχειρηματίας να εργαστεί ως υπάλληλος. Πέραν αυτής της επιλογής, όμως, το 46,9% των μεγάλων του χώρου αλλά και το 29,9% των μικρών επιθυμούν να κατευθυνθούν σε κάποιο άλλο ελεύθερο επάγγελμα.
Προβλέψεις για κέρδη και λουκέτα
Μεγάλοι και μικροί του εμπορίου, σύμφωνα με άλλο εύρημα της έρευνας δυσκολεύονται να κάνουν προβλέψεις για το 2016. Τέσσερις στις δέκα «Α.Ε.» και «ΕΠΕ» και μία στις τρεις μικρές δυσκολεύονται να σχεδιάσουν για το 2016, ενώ περισσότερες από τέσσερις στις δέκα «Ο.Ε., Ε.Ε.» και «ΑτΕ» προβλέπουν μείωση πωλήσεων και κερδών.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για επενδύσεις, η πλειοψηφία των Α.Ε. και ΕΠΕ προβλέπει στασιμότητα το 2016, ενώ μία στις τρεις Ο.Ε., Ε.Ε. και ΑτΕ προβλέπει μείωση των επενδύσεων.
Σε σχέση με την απασχόληση, επικρατέστερη τάση είναι η στασιμότητα για το 2016, η οποία όμως συνοδεύεται και από μεγάλη αβεβαιότητα.
Από τα ενθαρρυντικά μηνύματα της έκθεσης είναι η διαχρονική μείωση του ποσοστού των εμπόρων που δηλώνουν ότι θα βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους. Για το 2015 το 5,9% των Α.Ε. και ΕΠΕ απάντησε θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όταν το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%. Οι μικροί επιχειρηματίες που λένε ότι θα κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου αντιπροσωπεύουν το 16,5% του συνόλου, ενώ το 2014 ήταν το 17,6%.
koolnews.gr