Μεγάλες ευθύνες στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Καλαμάτας επιρρίπτει η Λαϊκή Συσπείρωση που στην ουσία βάζει πλάτη όπως ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή της να περάσει η άγρια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για το λόγο αυτό καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα του οικονομικού έτους του 2016 του Δήμου Καλαμάτας.
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» το τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να συνδέεται με την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων. Να μην περιορίζεται σε έργα βιτρίνας, αλλά να αναπτύσσεται σε έργα που βοηθούν τον κοινωνικό εξοπλισμό του δήμου, το περιβάλλον, την ανακούφιση των δημοτών από σημαντικά προβλήματα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:
«Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 δεν έχει καμία σχέση με τις σημερινές λαϊκές ανάγκες, είναι απολύτως ανεπαρκές ως προς την ικανοποίηση άμεσων προτεραιοτήτων, όπως σχολεία, πράσινο, ελεύθεροι χώροι.
Στην ουσία δεν αποτελεί Τ.Π., γιατί είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Αρκεί να θυμηθούμε ότι προ κρίσης τα Τ.Π. έφταναν το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, ενώ του 2014 προβλέπει έργα 4.2 εκατ. Ευρώ. Μιλάμε για πραγματικά ψίχουλα….
Το Τ.Π. είναι προσαρμοσμένο στην υποχρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, στις ανάγκες του ελληνικού κεφαλαίου για να ξεπεράσει όσο το δυνατό πιο ανώδυνα την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Είναι προσαρμοσμένο στις εντολές και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του κεφαλαίου, του κουαρτέτου και της ΕΕ.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες της ΔΑ, δεσπόζουν τα έργα βιτρίνας(κέντρο , κόμβοι κ.λ.π.). ενώ απουσιάζουν έργα υποδομής στον αθλητισμό( γήπεδα ποδοσφαίρου στη ανατολική πόλη, επιδιορθώσεις σοβαρές στη Τέντα, νέο γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ,) στο πολιτισμό (Ηλέκτρα), έργα για την αντισεισμική θωράκιση δημοσίων -δημοτικών κτηρίων, έργα αντιπυρικής προστασίας(έχουμε ελλιπή προσωπικό δεξαμενές άχρηστες, τεχνικά μέσα ελάχιστα για να συμβάλλουμε) αντιπλημμυρικής θωράκισης (στη πρώτη βροχή γινόμαστε Βενετία, στο κόμβο του ΤΕΙ δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα) η δημιουργία ελεύθερων χώρων σε γειτονιές της Καλαμάτας (π.χ παιδική χαρά δεν υπάρχει σχεδόν σε όλο το ύψος της Ακρίτα), έργα που να ανακουφίζουν την ζωή των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων κλπ.
Οι επιλογές της ΔΑ για το ΤΠ ταυτίζονται με την πολιτική των κυβερνήσεων που όλα αυτά τα χρόνια διαχειρίζονται την κρίση σε βάρος του λαού. Στο ΤΠ προβλέπονται έργα που υποδεικνύονται από αλλού, και κυρίως αυτά που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, δηλ. αυτά που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Όσον αφορά τις μελέτες και την εκτέλεση των έργων συνεχίζεται το φαγοπότι με τους εργολάβους.
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» το τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να συνδέεται με την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων. Να μην περιορίζεται σε έργα βιτρίνας, αλλά να αναπτύσσεται σε έργα που βοηθούν τον κοινωνικό εξοπλισμό του δήμου, το περιβάλλον, την ανακούφιση των δημοτών από σημαντικά προβλήματα. Να αναφέρεται σε έργα υποδομής, για αντισεισμική θωράκιση, έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, λαϊκής κατοικίας, συγκοινωνιών, αθλητισμού πολιτισμού (που να χρησιμοποιούνται δωρεάν από το λαό και τη νεολαία του Δήμου μας) και να προβλέπει την απαίτηση για άμεση εκτέλεσή αυτών των έργων από το κράτος.
Τέλος, απαιτούμε από την κυβέρνηση και καλούμε την ΔΑ να συμφωνήσει, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για το λαό του Δήμου.
Την επιστροφή όλου του ποσού που αυθαίρετα έχει παρακρατήσει, από το 1990 μέχρι σήμερα, από την τοπική διοίκηση και αντιστοιχεί στο δήμο μας (με βάση τον πληθυσμό του) ένα ποσό της τάξης των 70.000.000 ευρώ.
- Την επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε οι δήμοι να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους. (Σήμερα γίνεται το αντίθετο οι κυβερνήσεις και η υποτιθέμενη αριστερή συνεχίζει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στη ΤΔ με στόχο να την μηδενίσει και οι Δήμοι να τα βγάζουν πέρα με τέλη και φόρους).
- Κεντρικό σχεδιασμό από κρατικούς φορείς που θα σχεδιάζουν, θα κατασκευάζουν και θα διαχειρίζονται έργα σύμφωνα με τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
- Στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας με μόνιμο προσωπικό και πλήρη δικαιώματα, ώστε να μπορούν να κατασκευάζουν μικρότερα τεχνικά έργα στα όρια του Δήμου.
Αυτό το Τεχνικό πρόγραμμα βρίσκεται πολύ μακριά από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων του Δήμου μας.
Ο στραγγαλισμός των οικονομικών των Δήμων από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ περί οικονομικής αυτονομίας των Δήμων, που στα απλά ελληνικά σημαίνει «Ξεχάστε τις επιχορηγήσεις. Όποιος Δήμος θέλει να κάνει έργα, να βάζει νέους φόρους».
Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της Δ.Α. που στην ουσία βάζει πλάτη για να περάσει η άγρια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Δεν έχουν τίποτα να τους προσφέρουν οι Δημοτικές αρχές, διαχειριστές των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Τους καλούμε να συγκρουστούν με τις πολιτικές, που θέλουν να φορτώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, οδηγώντας τους στην πτώχευση.
Με βάση αυτά καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα 2016»