Γιατί βρίσκεται στον… «αέρα» ο Γιάννης Πλακιωτάκης;

plakiotakisΣτον… «αέρα» ενδέχεται να βρεθεί η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να ορίσει τον γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη αντιπρόεδρο του κόμματος, ώστε αυτός να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κίνηση του κ. Μεϊμαράκη να επιλέξει τον κ. Πλακιωτάκη και να τον ορίσει αντιπρόεδρο της Ν.Δ. δύναται να αμφισβητηθεί με νομικά επιχειρήματα και να δώσει λαβή για πολιτική αξιοποίηση από τους αντιπάλους του ενώ δεν αποκλείεται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Βήμα», να τεθεί το θέμα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 1, όπως ορίζεται από το καταστατικό της ΝΔ, «Πρόεδρος του Κόμματος είναι αυτός που εκλέγεται νόμιμα, με τον τρόπο που ορίζεται στο παρόν άρθρο.».Στο άρθρο 9, παρ. 2,υποπαρ. 8: «Μπορεί να ορίζει έναν ή περισσότερους Αντιπροέδρους του Κόμματος, στους οποίους μπορεί να αναθέτει την προσωρινή αναπλήρωσή του όταν κωλύεται, την εποπτεία και τον συντονισμό ειδικότερων τομέων ευθύνης που καθορίζει ο ίδιος, καθώς και κάθε άλλη, κατά την κρίση του, αρμοδιότητα.».

Στη συνέχεια το άρθρο 10, παρ. 19 ορίζει ρητά ότι: «Ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή του νέου Προέδρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος. Επί περισσότερων Αντιπροέδρων, τηρείται η τάξη ορισμού τους ή, επί ταυτόχρονου ορισμού, η αρχαιότητά τους σε κοινοβουλευτική θητεία. Εάν δεν υπάρχουν ή κωλύονται οι Αντιπρόεδροι, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, οπότε εφαρμόζεται η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της § 9 του παρόντος άρθρου.».

Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, πρόεδρος του κόμματος με πλήρεις αρμοδιότητες, είναι ο εκλεγμένος κατά τις διατάξεις του Καταστατικού και όταν αυτός παραιτηθεί, τότε οφείλει, κατ’ αρχήν, να παραμείνει πρόεδρος και έχει όλες τις εξουσίες του Προέδρου, άρα και την εξουσία να ορίζει Αντιπρόεδρο.

Τη βραδιά του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, πριν παραιτηθεί, όρισε με απόφασή του ως αντιπρόεδρο τον κ. Μεϊμαράκη, όπως ορίζει το άρθρο 9, παρ. 2, υποπαραγρ. 8 του καταστατικού. Στη συνέχεια παραιτήθηκε, όπως είναι γνωστό, ο κ. Σαμαράς και κατ’ εφαρμογήν του δεύτερου εδαφίου της παρ. 19 του άρθρου 10 του Καταστατικού και ο αντιπρόεδρος ασκεί έκτοτε, προσωρινά, τα καθήκοντα του Προέδρου.

Άρα, η ανάλυση που γίνεται από κεντρικά στελέχη της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης ήταν έως την στιγμή της παραίτησής του προεδρεύων αντιπρόεδρος του κόμματος και όχι πρόεδρος της ΝΔ, έχοντας όμως όσες αρμοδιότητες συνάδουν ερμηνευτικά με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος Αντιπροέδρου.

Σημαντικό όμως είναι το στοιχείο ότι ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Ενικός», τόνισε με έμφαση ότι είναι πρόεδρος εκλεγμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Η ερμηνεία όμως που κάνουν διάφορα στελέχη της ΝΔ συνδυάζοντας τις διατάξεις, είναι ότι ο προεδρεύων αντιπρόεδρος, άρα ο κ. Μεϊμαράκης, δεν μπορεί να ορίσει περαιτέρω άλλους αντιπροέδρους διότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Και αυτό διότι εξουσία να ορίζει αντιπροέδρους έχει ο εκλεγμένος, όπως λένε, πρόεδρος και όχι ο εκτελών προσωρινά χρέη προέδρου, αντιπρόεδρος. Μάλιστα επισημαίνουν ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν είχε νόημα η έννοια της προσωρινότητας που αναφέρεται ρητά στο καταστατικό, το οποίο θα παραβιαζόταν με ορισμό αντιπροέδρου από αντιπρόεδρο.

Επίσης, σημειώνουν ότι στην ουσία θα καταργούνταν και η άλλη ρητή καταστατική διάταξη (τέταρτο εδάφιο της παρ. 19 του άρθρου 10) που ορίζει τα περί προσωρινούς άσκησης καθηκόντων προέδρου, σε περίπτωση ελλείψεως Αντιπροέδρου, από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Και αυτό διότι, εάν ο αντιπρόεδρος μπορούσε να διορίζει αντιπρόεδρο του αντιπροέδρου, η ανωτέρω διάταξη θα ήταν, όπως υπογραμμίζουν περιττή, και δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξής της.

karfitsa.gr