Βολές κατά Θ. Πετράκου
«Η οριστική απόφαση στην Ε.Ε. για την εφαρμογή έκτακτων εμπορικών μέτρων ενίσχυσης της Τυνησίας, θα ληφθεί από την αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στις 25 Ιανουαρίου 2016 και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Φεβρουαρίου του 2016. Σημειώνεται ότι, η Επιτροπή Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποφασίζει αλλά υποβάλει γνωμοδότηση προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου». Αναφέρεται στην επίσημη απάντηση του Υπουργού στην ερώτηση των βουλευτών Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωσταντινέας σχετικά με την αύξηση της ετήσιας ποσόστωσης αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία κατά 35.000 τόνους, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα έτη 2016 και 2017.
Οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψαν να εκτοξεύσουν τα βέλη τους κατά του πρώην συντρόφου τους Θανάση Πετράκου (χωρίς να τον κατονομάζουν) με αφορμή της δηλώσεις του για την εισαγωγή 35.000 τόμων αδασμολόγητου τυνησιακού ελαιολάδου προς τις αγορές της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην δήλωσή τους επισημαίνουν ότι:
«Καλό θα ήταν αυτοί που εκτοξεύουν «πυροτεχνήματα» να είναι επαρκώς ενημερωμένοι και να μη δημιουργούν κλίμα πανικού στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας για μικροπολιτικούς σκοπούς, δίνοντας τροφή σε κερδοσκόπους, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η κατάρρευση της τιμής του ελληνικού ελαιολάδου, στην «καρδιά» της ελαιοκομικής περιόδου. Άραγε ποια συμφέροντα εξυπηρετούν τέτοιου είδους εμπρηστικές δηλώσεις;»
Αναλυτικά η δήλωση των βουλευτών Μεσσηνίας:
«Οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοζομπόλη και Π. Κωνσταντινέα, από την πρώτη στιγμή της γνωστοποίησης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την αύξηση της ετήσιας ποσόστωσης αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία κατά 35.000 τόνους, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα έτη 2016 και 2017, ασχολήθηκαν με το ζήτημα και κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από την επίσημη απάντηση του Υπουργού στην ερώτηση των βουλευτών στις 27 Οκτωβρίου2015, αλλά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου, γνωστοποιείται η θέση της Ελλάδας αλλά και οι διεκδικήσεις και προτάσεις της. Επισημαίνουμε ότι:
- η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε όταν την ευθύνη είχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση
- η οριστική απόφαση στην Ε.Ε. για την εφαρμογή έκτακτων εμπορικών μέτρων ενίσχυσης της Τυνησίας, θα ληφθεί από την αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στις 25 Ιανουαρίου 2016 και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Φεβρουαρίου του 2016. Σημειώνεται ότι, η Επιτροπή Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποφασίζει αλλά υποβάλει γνωμοδότηση προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου
- η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς για τις συνέπειες του μέτρου, σε όλες τις μέχρι σήμερα διαδικασίες συζήτησης επί της πρότασης και μάλιστα καταψήφισε την κατάργηση των μηνιαίων ορίων στην εισαγωγή των 56.700 τόνων Τυνησιακού ελαιολάδου, που ήδη προβλέπονται
- κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 16 Νοεμβρίου 2015, παρότι δεν ελήφθη ουδεμία σχετική απόφαση, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα της προσεκτικής μελέτης των επιπτώσεων παραχωρήσεων στους Ευρωπαίους παραγωγούς
- δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Καλό θα ήταν αυτοί που εκτοξεύουν «πυροτεχνήματα» να είναι επαρκώς ενημερωμένοι και να μη δημιουργούν κλίμα πανικού στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας για μικροπολιτικούς σκοπούς, δίνοντας τροφή σε κερδοσκόπους, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η κατάρρευση της τιμής του ελληνικού ελαιολάδου, στην «καρδιά» της ελαιοκομικής περιόδου.
Άραγε ποια συμφέροντα εξυπηρετούν τέτοιου είδους εμπρηστικές δηλώσεις; Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αλλά η ζημιά γίνεται. Εκτός αν οι φωνασκούντες εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».