«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί υπόδειγμα για όλη τη χώρα στον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος κωνωποκτονίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια έγκρισης υλοποίησης του προγράμματος με τίτλο «Διαχείριση επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές. Δημιουργία και οργάνωση μηχανισμού επαγρύπνησης, ταχείας αντίδρασης και καταπολέμησης εντόμων διαβιβαστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ιδιαίτερα το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας που διαθέτει πλέον η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, αφού τα υλοποιεί εδώ και χρόνια σε σύγκριση με τις λοιπές περιφέρειες της χώρας που ξεκίνησαν φέτος αντίστοιχα προγράμματα.
«Το ΚΕΛΠΝΟ από εμάς λαμβάνει πλέον τεχνογνωσία στα ζητήματα αυτά, από εμάς λαμβάνει οικονομική βοήθεια, ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί τον κυριότερο σύμβουλο της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στα ίδια ζητήματα» συνέχισε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αρχικά δεν υπήρχε διαθέσιμο ούτε ένα ευρώ για τέτοιες δράσεις και ότι μετά τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενοι πόροι και δημιουργήθηκε σχετικός κωδικός για όλη τη χώρα.
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε επίσης «ακραίο πολιτικό παραλογισμό» τη στάση όσων «ήταν απόντες όταν πρωτοεκτελέσαμε το πρόγραμμα κωνωποκτονίας, το οποίο και αγνοούσαν και τώρα έρχονται να μας εγκαλέσουν ως «ειδήμονες».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στις καταγγελίες του Σύριζα και συγκεκριμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης ενάντια στην Περιφέρεια το 2012 σε σχέση με κρούσματα ελονοσίας και δήθεν κρούσματα του Δυτικού Νείλου, οι οποίες ήταν καταφανή ψέματα για να ενοχοποιήσουν την Περιφερειακή αρχή και οι οποίες κατέρρευσαν, χωρίς ποτέ οι καταγγέλλοντες να επανορθώσουν.
Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά τα έτη 2016 και 2017 και υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας εστιάζεται, αφενός, στην εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, αφετέρου, στο στοιχείο της ενημέρωσης και της αντιμετώπισης των αιτιών, «αφού η πρόληψη και η πληροφόρηση των πολιτών είναι το πιο σημαντικό ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση εκ νέου».