Ν. Κεραμέως: Πουθενά στον Προϋπολογισμό δεν αποτυπώνονται οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας

keramaiosΗ Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 στην Ολομέλεια της Βουλής, επικέντρωσε την ομιλία της σε δύο πυλώνες:

Αφενός στα πεπραγμένα στον τομέα της οικονομίας του τελευταίου δεκαμήνου και αφετέρου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το έτος 2016. Οι δύο αυτοί πυλώνες συναρτώνται με όρους αιτίου-αιτιατού. Τους συνέχει η έλλειψη υπευθυνότητας, η αδυναμία της Κυβέρνησης να σχεδιάζει και να προνοεί, αλλά και η ανικανότητα αποτελεσματικής εκτέλεσης.

Αναλύοντας οκτώ λέξεις-κλειδιά, τέσσερις ανά πυλώνα, καταλήγει:

«Εμείς καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του 2016. Και τον καταψηφίζουμε γιατί απαξιώνετε με κάθε τρόπο την προσπάθεια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των Ελλήνων πολιτών να νοικοκυρέψουν τα του οίκου τους και δημιουργήσατε ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση άκοπα και ανέξοδα, γιατί πουθενά μέσα στο κείμενο του Προϋπολογισμού δεν αποτυπώνονται οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη, γιατί, η δαμόκλειος σπάθη του GREXIT παραμένει επιλογή των εταίρων μας, εξαιτίας των κακών χειρισμών και παλινωδιών της Κυβέρνησης.

Εμείς θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε κάθε τι το θετικό, το αναπτυξιακό, το προοδευτικό. Ο παρόν Προϋπολογισμός όμως δεν περιέχει τίποτε από τα παραπάνω.»

Ακολουθούν το πλήρες κείμενο και το βίντεο της ομιλίας:

Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο πρώτος Κρατικός Προϋπολογισμός, που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είναι πραγματικότητα. Και περιέχει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία και για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης αυτής στον τομέα της οικονομίας το τελευταίο δεκάμηνο αλλά και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2016.

Η σύντομη παρέμβαση μου θα στηριχθεί σε αυτούς τους δύο πυλώνες: αφενός λοιπόν στα πεπραγμένα και αφετέρου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το έτος 2016. Δυστυχώς, οι δύο αυτοί πυλώνες συναρτώνται με όρους αιτίου- αιτιατού. Τους συνέχει η έλλειψη υπευθυνότητας, η αδυναμία της Κυβέρνησης να σχεδιάζει και να προνοεί, αλλά και η ανικανότητα αποτελεσματικής εκτέλεσης.

Πρώτον, θα αναφερθώ στα πεπραγμένα, ειλικρινώς χωρίς διάθεση μεμψιμοιρίας και γενικολογίες, αναλύοντας τέσσερις λέξεις- κλειδιά με συγκεκριμένα στοιχεία:

1) Ύφεση: όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τον δικό σας προϋπολογισμό, η οικονομία ήδη από το 2ο τρίμηνο του 2015 έχει επιστρέψει στην ύφεση, και στην ύφεση θα συνεχίσει να «πορεύεται» και το 2016. Θυμίζω ότι η περυσινή ετήσια έκθεση του ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015. Η φετινή έκθεση του ΔΝΤ του Οκτωβρίου παρουσιάζει μία τελείως διαφορετική κατάσταση: εκτιμά ότι το 2015 το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει κατά 2,3%, και για το 2016 προβλέπεται ύφεση 1,3%.

2) Επιδείνωση οικονομικού κλίματος: σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του δικού σας προϋπολογισμού, το πρώτο δεκάμηνο της διακυβέρνησής σας, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε και οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκαν σημαντικά. Για να αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε 10 μονάδες βάσης, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε 13,3 μονάδες βάσης, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές υποχώρησε σχεδόν 25 μονάδες βάσης. Και όλα αυτά, ενώ στην Ευρωζώνη το οικονομικό κλίμα, εκεί δεν υποχώρησε αλλά αντιθέτως αυξήθηκε πάνω από το επίπεδο των 100 μονάδων βάσης.

3) Ληξιπρόθεσμες οφειλές: και δεν αναφέρομαι μόνο στα επίπεδα ρεκόρ των 82,3 δις ευρώ, στα οποία έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στο τέλος Οκτωβρίου. Δεν χρωστούν μόνο οι πολίτες στο κράτος. Δυστυχώς, το ίδιο το κράτος έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών. Σύμφωνα με την Εισηγητική σας Έκθεση, σε 9 μόλις μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 53%, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 100%, και από το Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015 στις γενικές κρατικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 267%. Όλα αυτά γίνανε επί δικής σας διακυβέρνησης.

4) Ανακεφαλαιοποίηση: σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν αποτέλεσμα των νέων δεδομένων της οικονομίας, όπως διαμορφώθηκαν το 2015. Για να αποφευχθεί το «κούρεμα» καταθέσεων, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και την ανεξέλεγκτη φυγή καταθέσεων, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια ανακεφαλαιοποίηση- «αναγκαίο κακό». Η αξία των μετοχών του Δημοσίου μειώθηκε κατά 98%. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση χωρίς όριο τιμής και δέχθηκε να συμμετάσχουν μόνο ξένοι επενδυτές. Συνεπώς, ακόμα και σε ενδεχόμενη αύξηση των τιμών στο μέλλον, το κράτος δεν θα κερδίσει τίποτα απ’ όσα έχασε, ενώ οι ξένοι ελέγχουν πια τις τράπεζες με μόλις 5 δις ευρώ. Πρόκειται για ανακεφαλαιοποίηση που συρρικνώνει την ελληνική ιδιωτική και δημόσια συμμετοχή, απαξιώνει τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εκμηδενίζει την αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ.

Και έρχομαι στον δεύτερο πυλώνα της εισήγησής μου, στις προοπτικές που δίνονται στην ελληνική οικονομία, όπως αποτυπώνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλύοντας και εδώ τέσσερις λέξεις- κλειδιά:

1) Κοινωνικός προϋπολογισμός: σε ταμειακή βάση, υπολογίζεται υπερ-τετραπλασιασμός των ελλειμμάτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Στον τομέα του κοινωνικού κράτους, οι συνολικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους είναι ύψους σχεδόν 2 δις ευρώ. Το ψαλίδισμα του ασφαλιστικού συστήματος μόνο για το έτος 2016 ανέρχεται στα 1,85 δις ευρώ. Και, βέβαια, ούτε λόγος για τον περιορισμό της δαπάνης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε μόλις 100 εκατ. ευρώ, έναντι των 200 εκατ. που υποσχεθήκατε για κάθε έτος και των 2 δις που είχατε υποσχεθεί στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

2) Πρόσθετα μέτρα & πρόσθετες δαπάνες: Είναι σαφές ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας το 2016 θα είναι ακόμη χειρότερη από αυτήν που περιγράφετε. Και αυτό γιατί στα μέτρα που αποτυπώνονται στο 3ο Μνημόνιο, υπάρχει μια σειρά από νέα μέτρα, τα οποία ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί ή δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί. Και στο σκέλος των δαπανών υπάρχουν νέες δαπάνες, οι οποίες ακόμη δεν έχουν καταγραφεί.
Και μιας και μιλάω για δαπάνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που καταθέτω στα πρακτικά, υπάρχει πολύ πρόσφατο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που καταδεικνύει το μέγεθος της διαφθοράς όσον αφορά τις μετακινήσεις κρατικών αυτοκινήτων το έτος 2015. Κραυγαλέες περιπτώσεις υποτιθέμενης μεταφοράς ακόμη και ατόμων που είχαν αποβιώσει, περίπτωση κρατικού αυτοκινήτου που διένυσε 627 χλμ σε 40 λεπτά και άλλες πολλές περιπτώσεις. Κύριοι της Κυβέρνησης, βάλτε πρώτα τάξη στις υπηρεσίες, σταματήστε την κατασπατάληση του χρήματος εκεί, προτού να καταφεύγετε στις περαιτέρω περικοπές συντάξεων και στην αύξηση των φόρων. Για το θέμα αυτό κατέθεσα σήμερα ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς.

3) Δημοσιονομικοί στόχοι: Και εδώ δυστυχώς είναι το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα της οικονομικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Για να επιτευχθεί ο στόχος για το 2016 χρειάζεται να ληφθούν κολοσσιαία μέτρα 5,7 δις ευρώ, από τα οποία τα 3,2 δις ευρώ είναι νέοι φόροι και 2,5 δις ευρώ πρόσθετες περικοπές δαπανών, κυρίως περικοπές συντάξεων. Με τόσους νέους φόρους και περικοπές δαπανών θα έπρεπε να επιτύχουμε πολλαπλάσια πλεονάσματα.

4) Δημόσιο χρέος: το δημόσιο χρέος αυξάνεται κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2016, σε σχέση με το 2014. Και εδώ η σύγκριση έρχεται από την αμείλικτη δύναμη των αριθμών: την περίοδο 2011-2014 το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά περίπου 40 δις ευρώ και οι τόκοι κατά 10 δις ευρώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του 2016. Και τον καταψηφίζουμε γιατί απαξιώνετε με κάθε τρόπο την προσπάθεια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των Ελλήνων πολιτών να νοικοκυρέψουν τα του οίκου τους και δημιουργήσατε ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση άκοπα και ανέξοδα, γιατί πουθενά μέσα στο κείμενο του Προϋπολογισμού δεν αποτυπώνονται οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και επιστροφή στην ανάπτυξη, γιατί, η δαμόκλειος σπάθη του GREXIT παραμένει επιλογή των εταίρων μας, εξαιτίας των κακών χειρισμών και παλινωδιών της Κυβέρνησης.

Εμείς θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε κάθε τι το θετικό, το αναπτυξιακό, το προοδευτικό. Ο παρών Προϋπολογισμός όμως δεν περιέχει τίποτε από τα παραπάνω.

Σας ευχαριστώ.