Είχαμε διάψευση που δεν συνηθίζει η πρεσβεία, αλλά και γεγονότα: το πρόγραμμα υλοποιείται ενώ ο Στάινμάϊερ έκανε συγκεκριμένες δηλώσεις.
Εχουμε ξεπεράσει δύσκολους κάβους, τους δυσκολότερους θα έλεγα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η χώρα δεν είναι μόνη στην Ευρώπη, τόνισε. Είναι παράδειγμα πως λειτουργεί η δημοκρατία, όπως φάνηκε με το δημοψήφισμα, ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το προσφυγικό αλλάζει την ατζέντα.
«Δεν με ανησυχούν τέτοια δημοσιεύματα».
Η συνεννόηση
Περνούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να κάνουμε διάλογο και να έχουμε συνεννόηση, τόσο για αυτό το θέμα, όσο και για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Εγώ δεν ζήτησα από κανένα να ψηφίσει κανένα νόμο. Όταν μαζευόμαστε σε ένα τραπέζι με τον ΠτΔ δεν το κάνουμε για να πείσουμε ο ένας τον άλλο να συγκυβερνήσουμε. Ζήτησα το αυτονόητο: να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε αν υπάρχει εθνική γραμμή πλεύσης.
Αποκλείω την οικουμενική ή μια συγκυβέρνηση γιατί δεν το χρειαζόμαστε. Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με τους 153 βουλευτές. Η συνάντηση με τους αρχηγούς δεν είχε τέτοιους στόχους. Προ διμήνου είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός αποφάσισε, είπε ο πρωθυπουργός.
«Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας». Δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να πιστεύει ότι θα ξυπνήσει μια μέρα και η κυβέρνηση θα έχει πέσει.
«Στο ορίζοντα της τετραετίας υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα. Το όραμά μου δεν είναι να διαχειριστώ την εξουσία αλλά να κάνω τομές», είπε.
Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό θα το βρούμε μπροστά, όπως και το ασφαλιστικό. Σε αυτά τα ζητήματα δεν αρκεί να λες έχω το 35%. Θα θελήσω να δημιουργήσω ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία, και γιατί όχι αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. «Αυτό όμως δεν συνιστά αδυναμία να κυβερνήσουμε. Δεν θα τους βγει σε καλό να το βλέπουν έτσι».
euro2day.gr