Στ. Θεοδωράκης: «Να αξιοποιηθούν τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε μαζί με αντιπροσωπεία του Ποταμιού τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών στο γήπεδο Χόκεϊ του Ελληνικού και είχε εκτενή συζήτηση με τους δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου.

theothorakis2Ο επικεφαλής του Ποταμιού είδε από κοντά τις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενηθούν γύρω στα 700 άτομα, ενώ ενημερώθηκε από τους Δημάρχους για τις προσπάθειες που κάνουν για να εξασφαλισθούν όσο πιο ανθρώπινες υποδομές γίνεται για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Αμέσως μετά σε δηλώσεις του τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν «τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ανά τη χώρα ως δομές φιλοξενίας για τους μετανάστες».

Χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «Στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς είπα στον κ. Τσίπρα ότι και στην Αττική αλλά και σ΄ άλλες περιοχές, υπάρχουν πολλά στρατόπεδα που έχουν εγκαταλειφθεί. Θα έπρεπε κατά την άποψή μας, αυτά τα στρατόπεδα που έχουν υποδομές να μετατραπούν σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας των μεταναστών. Το έθεσαν και οι άλλοι αρχηγοί. Ο κ. Τσίπρας μας άφησε με την εντύπωση ότι θα γίνει μια τέτοια κίνηση. Αντί γι΄ αυτό βλέπουμε ότι επιστρέφουμε σε παλιές και μάλλον αποτυχημένες συνταγές».

Σχολιάζοντας την αδυναμία της κυβέρνησης να εκπονήσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος σχολίασε ότι «Από την άνοιξη είχαμε πει στην κυβέρνηση ότι η λύση είναι μια: να ορίσει ο πρωθυπουργός έναν άνθρωπο, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να συνεργάζεται με τους Δήμους, τις ΜΚΟ, το λιμενικό, την αστυνομία, την ΕΕ. Έναν εθνικό διαπραγματευτή για τη μετανάστευση. Δεν το έκανε και επιμένει να μην το κάνει. Προσπαθεί ο κ. Μουζάλας να κάνει μερικά πράγματα, προσπαθούν και τα άλλα υπουργεία να κάνουν άλλα πράγματα. Αυτές όμως είναι αποσπασματικές πρόχειρες πολιτικές».

Στην επίσκεψη τον συνόδευαν ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, καθώς η Ολυμπία Αναστασοπούλου, Συντονίστρια του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ποταμιού.

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Ήρθαμε εδώ μαζί με τους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να δείξουν την αλληλεγγύη των Ελλήνων, απέναντι στους μετανάστες, τους δήμαρχος των περιοχών που έχουν αναλάβει το μεγάλο βάρος να αναμορφώσουν τις εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν για κάποιο διάστημα τους μετανάστες. Ελπίζουμε η κυβέρνηση στο μεταξύ να βρει κάποιες λύσεις γι΄ αυτούς τους ανθρώπους. Ο χώρος εδώ έχει δοθεί μόνο για τρεις μήνες. Θα πρέπει να σας αποκαλύψω κάτι. Στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς είπα στον κ. Τσίπρα ότι στη χώρα, και στην Αττική αλλά και σ΄ άλλες περιοχές, υπάρχουν πολλά στρατόπεδα που έχουν εγκαταλειφθεί. Θα έπρεπε κατά την άποψή μας, αυτά τα στρατόπεδα που έχουν υποδομές να μετατραπούν σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας των μεταναστών. Το έθεσαν και οι άλλοι αρχηγοί. Ο κ. Τσίπρας μας άφησε με την εντύπωση ότι θα γίνει μια τέτοια κίνηση. Αντί λοιπόν να γίνει αυτή η κίνηση βλέπουμε ότι επιστρέφουμε σε παλιές και μάλλον αποτυχημένες συνταγές. Εμείς θα επιμείνουμε. Θα πρέπει τα στρατόπεδα ανά τη χώρα να χρησιμοποιηθούν ως δομές φιλοξενίας για τους μετανάστες και βέβαια θα πρέπει η κυβέρνηση να αποκτήσει ένα σχέδιο σε σχέση με τις ροές που συνεχίζονται, απέναντι στην Τουρκία. Έχουν δοθεί πολλά λεφτά, και οι Τούρκοι μέχρι στιγμής έχουν δώσει μόνο υποσχέσεις. Πρέπει ο ροές να κοπούν. Το Ποτάμι υπερασπίζεται και την ύπαρξη ενός σώματος από την Frontex που θα ελέγχει τα σύνορα και που θα ελαφρύνει λίγο το βάρος από τις λιμενικές μας αρχές. Είναι άσχημο που η κυβέρνηση μετά από τόσους μήνες δεν έχει εκπονήσει το παραμικρό σχέδιο. Από την άνοιξη είχαμε πει στην κυβέρνηση ότι η λύση είναι μια: να ορίσει ο πρωθυπουργός έναν άνθρωπο, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να συνεργάζεται με τους Δήμους, τις ΜΚΟ, το λιμενικό, την αστυνομία, την ΕΕ. Έναν εθνικό διαπραγματευτή για τη μετανάστευση. Δεν το έκανε και επιμένει να μην το κάνει. Προσπαθεί ο κ. Μουζάλας να κάνει μερικά πράγματα, προσπαθούν τα άλλα υπουργεία να κάνουν άλλα πράγματα. Αυτές είναι αποσπασματικές πρόχειρες πολιτικές. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, εμείς το δώσαμε από το Απρίλιο. Έστω και τώρα πρέπει να το κάνει».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, δήλωσε:

«Συναισθανόμενοι την κρισιμότητα και την εθνική διάσταση του προβλήματος, και την ανθρωπιστική του πλευρά, εμείς οι δήμαρχοι βάζουμε πλάτη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο χρειάζεται επιτέλους, όπως ζητήσαμε και εμείς οι δήμαρχοι από τον Υπουργό, να εκπονήσει άμεσα και να ξεκινήσει να υλοποιεί ένα συγκροτημένο, εθνικό σχέδιο, στο οποίο όλοι θα συμμετάσχουμε, αλλά το οποίο εδώ και μήνες περιμένουμε και δεν το έχουμε δει».

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη: