Παιχνίδια ανασχηματισμού αμέσως μετά το ασφαλιστικό

Σενάρια ανασχηματισμού στην κυβέρνηση με το βλέμμα στην ψήφιση του ασφαλιστικού και στους υποψήφιους …διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

upourgiko sumboulio0«Εορταστικά» σενάρια ανασχηματισμού διακινούνται σε κυβερνητικούς κύκλους ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ρίχνει το βάρος του στις επαφές με τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συναντήσεων σε μία προσπάθεια να «ακούσει» τα παράπονα των βουλευτών αλλά και να αποτρέψει τυχόν διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία για το ασφαλιστικό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν την ψηφοφορία του ασφαλιστικού ως την «μητέρα των μαχών» και τον κρίσιμο «κάβο» που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση προκειμένου να έχει μπροστά της ορίζοντα τετραετίας. Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου τραβάει και το χαρτί του ανασχηματισμού δίνοντας …υποσχετική κυβερνητικής αξιοποίησης σε βουλευτές που θα στηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης, σε μία ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης των όποιων αντιδράσεων μπορούν να αποτυπωθούν στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό αλλά και για τα κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που πήραν παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν στο TheTOC.gr ότι ο Πρωθυπουργός από την εκκίνηση την νέας κοινοβουλευτικής περιόδου είχε σημειώσει ότι με την πάροδο του εξάμηνου θα κριθεί το έργο των μελών της κυβέρνησης.

Η περίοδος αυτή συμπίπτει με την ολοκλήρωση της ψήφισης του ασφαλιστικού και την πρώτη αξιολόγηση του νέου Μνημονίου, οπότε το διάστημα από τα τέλη του Γενάρη έως και τον Φεβρουάριο είναι κρίσιμο για την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος εάν όλα πάνε καλά για την κυβέρνηση με την ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων.

Η επανεμφάνιση της ομάδας των 53+ με την πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε και τις αιχμές στελεχών όπως της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για το εύρος των συμβιβασμών που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της αριστεράς, αλλά και οι προειδοποιητικές βολές βουλευτών για τα «κόκκινα δάνεια» που «έριξαν» οι κ.κ. Κασιμάτη, Συρμαλένιος και Καματερός έχουν προβληματίσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Παράλληλα οι βουλευτές στις συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό εκτός των παραπόνων για την έλλειψη επικοινωνίας με τους υπουργούς καταγράφουν και τις έντονες πιέσεις που δέχονται από τους ψηφοφόρους τους.

Τα σενάρια του ανασχηματισμού που διακινούνται από κυβερνητικές πηγές έχουν ως στόχο την ενσωμάτωση των διαφωνούντων βουλευτών. Δεν αποκλείεται η αξιοποίηση της κ. Κασιμάτη η οποία προέρχεται από τον χώρο το ΠΑΣΟΚ, σε παραγωγικό υπουργείο,ακόμα και η υπουργοποίηση του κ. Συρμαλένιου που εκλέγεται στις Κυκλάδες αλλά και της Άννας Βαγενά η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνεί με περικοπές στις συντάξεις. . Αλλά ένας ανασχηματισμός θα δώσει την διπλή δυνατότητα στον Πρωθυπουργό- πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό- να αναδιατάξει τα κυβερνητικά στελέχη απομακρύνοντας όσους αξιολογηθούν κάτω από την βάση και να φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στο επίκεντρο της …αξιολόγησης των υπουργών έχουν τεθεί η κ. Σία Αντωνοπούλουλόγω των προσλήψεων συγγενικών της προσώπων, ο Νίκος Φίληςγια τις δηλώσεις περί γενοκτονίας αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού κ.Μπαλτάς για τις δηλώσεις του σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος προς το κέντρο θα στείλει ένα μήνυμα …συνεννόησης τόσο προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό όσο και προς τους ευρωσοσιαλιστές που σκέφτονται να καλέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητή στις διαδικασίες του PES, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα θα προετοιμάσει το έδαφος για την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών και μελών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου προσεγγίζει στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Τσιόκας προκειμένου να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα ενώ οι κρούσεις σε πρώην βουλευτές και υπουργούς του ΚΙΔΗΣΟ έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο με πρωτοβουλία των κ.κ. Φλαμπουράρη, Παππά και Σπίρτζη. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής διατηρεί ισχυρούς δεσμούς που προέρχονται από το Παπανδρεϊκό στρατόπεδο. Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη η ψήφιση του ασφαλιστικού θα δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και να ξεκινήσει την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης καλύπτοντας το κενό που άφησε η απουσία του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.

πηγή