Τροπολογία ΚΚΕ για άρση του αξιόποινου στις αγροτικές κινητοποιήσεις

kke0Τροπολογία- προσθήκη κατάθεσαν στο σχέδιο νόμου «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Δικαιοσύνης οι βουλευτές του ΚΚΕ Γκιόκας Ιωάννης, Βαρδαλής Αθανάσιος, Μανωλάκου Διαμάντω, Μωραΐτης Νίκος, Λαμπρούλης Γιώργος, Παφίλης Αθανάσιος και  Συντυχάκης Μανώλης για την άρση του αξιόποινου στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Ακολουθεί η τροπολογία:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το άρθρο 25 του ν. 2721/1999, εξαλείφθηκε το αξιόποινο ορισμένων αδικημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 290, 291 και 292 Π.Κ. και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 του ν.2696/1999, που φέρονταν να έχουν τελεστεί μέχρι τον Μάρτιο του 1997 από αγρότες, κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι αγώνες των αγροτών με διάφορες μορφές συνεχίζονται και σήμερα, επειδή οξύνονται τα προβλήματα της φτωχής και με μεσαία εισοδήματα αγροτιάς, ιδιαίτερα  μάλιστα, όπως και για τα  φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης, τα τελευταία χρόνια που εκδηλώθηκε έντονα η καπιταλιστική κρίση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες αυτοί αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις και καταδίκες, με αποτέλεσμα,  εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες,, είτε να  έχουν καταδικαστεί είτε να οδηγούνται κατηγορούμενοι  στα δικαστήρια.

Και τούτο,  παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αγροτών να ζήσουν με ένα αξιοπρεπές εισόδημα, να μην ξεκληριστούν από  τη γη τους, αλλά να συνεχίσουν να την καλλιεργούν.

Προκειμένου να μπει ένα τέρμα στις συνεχιζόμενες μαζικές ποινικές διώξεις  και, σε πολλές περιπτώσεις, στις καταδίκες εκατοντάδων μικρομεσαίων αγροτών και άλλων εργαζομένων που κινητοποιούνται για την ικανοποίηση δικαίων αιτημάτων τους καθώς και όσων συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτύρονται για την επιβολή δυσβάσταχτων διοδίων επανακαταθέτουμε την πιο κάτω τροπολογία-προσθήκη, με την οποία εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 290, 291, 292, 295, 330 και 334 παρ. 1 και 3 και 431 Π.Κ., καθώς και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 και 12α του Ν. 2696/1999 όπως ισχύει, που φέρεται  να έχουν τελεστεί μέχρι την κατάθεση της παρούσας διάταξης εκ μέρους των αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις.»

ΑΡΘΡΟ

Εξάλειψη του αξιοποίνου των φερομένων ως αδικημάτων κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις

  1. Εξαλείφεται το αξιόποινο των αδικημάτων των άρθρων 290, 291, 292, 295, 330 και 334 παρ. 1 και 3 και 431 Π.Κ., των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 και 12α του Ν. 2696/1999 όπως ισχύει, καθώς και των συναφών και συρρεόντων με τα πιο πάνω αδικημάτων και σχετιζομένων με αυτά, τα οποία φέρεται να έχουν τελεστεί μέχρι την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή της παρούσας διάταξης εκ μέρους αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως και από ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτηγών και ΤΑΞΙ), καθώς και από συμμετέχοντες  σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεών τους για την ικανοποίηση αιτημάτων τους.
  2. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, με διάταξή του, τη θέτει στο αρχείο.
  3. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, ή ύστερα από αίτηση του κατηγορουμένου, διαπιστώνει την εξάλειψη του αξιοποίνου και υποβάλλει πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο για την παύση της ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση δε που η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου ή του δικαστηρίου, το συμβούλιο ή το δικαστήριο αντίστοιχα, παύει οριστικά την ποινική δίωξη, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή αίτηση του κατηγορουμένου. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.
  4. Σε περίπτωση που για την αποδιδόμενη πράξη έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, την εξάλειψη του αξιοποίνου διαπιστώνει το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, μετά από αίτηση του εισαγγελέα ή του καταδικασθέντα. Η σχετική αίτηση κατατίθεται στη γραμματεία του αρμοδίου δικαστηρίου και εισάγεται προς συζήτηση στη συντομότερη δυνατή δικάσιμο. Στη συζήτηση κλητεύεται να παραστεί και ο καταδικασθείς, ο οποίος δύναται να εκπροσωπηθεί από πληρεξούσιο δικηγόρο. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.
  5. Ποινές στερητικές της ελευθερίας που έχουν επιβληθεί αμετάκλητα για τα αδικήματα της παρ. 1, καθώς και για τα συνεκδικασθέντα συρρέοντα ή συναφή ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο σχετιζόμενα προς αυτά και δεν έχουν για οποιονδήποτε λόγο εκτιθεί, παραγράφονται. Την παραγραφή διαπιστώνει το δικαστήριο που έχει εκδόσει την αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντα, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά αναλόγως των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου και συγχρόνως διατάσσεται η διαγραφή των ποινών από το ποινικό μητρώο.