Σε ένα κομβικό σημείο για την πορεία του Ποταμιού στο πολιτικό προσκήνιο ο Σταύρος Θεοδωράκης άνοιξε τα χαρτιά και μίλησε στο Thestival.gr και στον δημοσιογράφο Τάσο Ασλανίδη για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και την επιρροή που αυτή μπορεί να έχει στους δικούς του ψηφοφόρους.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνει ότι θα χάσουν όσοι στοιχηματίσουν στο τέλος του πολιτικού του φορέα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμαχίας με τη Νέα Δημοκρατία. Καλεί, ωστόσο, τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει τον συντηρητικό χαρακτήρα της ΝΔ. Λέει “ναι” υπό όρους σε οικουμενική κυβέρνηση και προβλέπει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα αντέξει για πολύ. Ο κ. Θεοδωράκης εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα χειριζόταν το δικό του κόμμα την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική και αξιολογεί θετικά το έργο του Γιάννη Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το πολιτικό σας δημιούργημα έχει αρχίσει να «ξεφουσκώνει». Τι απαντάτε;
Έχουμε δύο χρόνια ζωής. Επιβιώσαμε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, με όλο το βαθύ σύστημα απέναντι μας. Χωρίς λεφτά, χωρίς κομματικό στρατό, χωρίς πάτρωνες. Και παραμένουμε σημείο αναφοράς για όλους τους πολίτες που θέλουν επιτέλους τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Ας μην στοιχηματίσουν λοιπόν και ας μην επενδύουν κάποιοι στο τέλος του Κινήματός μας, γιατί θα χάσουν.
Φοβάστε μήπως η εκλογή Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ συμπαρασύρει μερίδα των υποστηρικτών σας;
Προφανώς και θα υπάρξουν κάποιοι που θα πουν «ας πάμε τώρα στην ΝΔ για να φύγει ο Τσίπρας». Όμως μετά από λίγο καιρό πιστεύω ότι θα σκεφθούν ψύχραιμα. Η λύση δεν είναι η ανακύκλωση των παλιών κομμάτων. Η χώρα θέλει βαθιές τομές, όχι μόνο συνθήματα. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει το συντηρητικό του κόμμα.
Δηλώσατε έτοιμος να κουβεντιάσετε με τον κ. Μητσοτάκη. Μέχρι που μπορεί να σας οδηγήσει αυτή η κουβέντα;
Ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συναινέσεις. Συναινέσεις για να τα αλλάξουμε όλα και όχι απλώς για να λουστράρουμε το σύστημα. Πρέπει να κόψουμε τις σπατάλες από το κομματικό κράτος. Να δώσουμε ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας στους νέους. Να ανοίξουμε αγγλόφωνα τμήματα στα δημόσια πανεπιστήμια για όσους ξένους θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, να ανοίξουμε μη κρατικά πανεπιστήμια. Για όλα αυτά θέλουμε συμμάχους και στα δεξιά μας και στα αριστερά μας.
Ολοένα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν πολιτική συναίνεση. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχατε σε μια οικουμενική κυβέρνηση;
Για την κυβέρνηση συναίνεση σημαίνει «ψήφιζε και μη ερεύνα». Θέλουν μια ψεύτικη συναίνεση, δεν υπάρχει διάθεση για πραγματικό διάλογο. Εμείς, το έχουμε πει, θέλουμε μία κυβέρνηση που θα βασίζεται στις δυνάμεις της εργασίας και θα τις υπηρετεί, όχι μια κυβέρνηση που θα μοιράζει πόστα και θα διορίζει τους κολλητούς. Μια κυβέρνηση με επαΐοντες όχι με κομματικούς αξιωματικούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ.
Πόσος καιρός απομένει στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις υπάρχουσες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες;
Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές. Γιατί αν τις κάνει τώρα θα τις χάσει. Πάντως αν η κυβέρνηση συνεχίσει στο δρόμο του λαϊκισμού και του βολέματος των ανθρώπων της δεν θα αντέξει για πολύ.
Πώς θα διαχειριζόταν το ΠΟΤΑΜΙ την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική εάν ήταν κυβέρνηση;
Θα προσπαθούσε να αποσπάει το μεγαλύτερο τίμημα από τους επενδυτές και τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Εν ανάγκη θα προχωρούσε σε επαναδιαπραγμάτευση τμημάτων της συμφωνίας. Δεν θα κάναμε όμως το λάθος να συγκρουσθεί άνευ λόγου με έναν μεγάλο επενδυτή. Πόσο μάλλον όταν αυτός εκπροσωπεί κοινωνικούς εταίρους του Καναδά. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο. Ή δανεικά ή δουλειές; Δουλειές όμως με σεβασμό στους νόμους και στο περιβάλλον. Το Συμβούλιο Επικρατείας και όλα τα νόμιμα όργανα πρέπει να καιροφυλαχτούν αλλά θα επιμείνω η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι άλλο η τήρηση των νόμων και άλλο η μπανανία – Ελλάς όπου ο υπουργός αποφασίζει ανάλογα με τις ορέξεις του.
Πως αξιολογείτε την παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη στο αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι της χώρας; Θα θέλατε να τον δείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Με το Γιάννη Μπουτάρη είμαστε φίλοι πολλά χρόνια, προ πολιτικής και ως εκ τούτου δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Όλοι λένε όμως ότι πάει καλά. Έδωσε άλλη εικόνα στη Θεσσαλονίκη και οι πολίτες του το αναγνώρισαν. Άνθρωποι πετυχημένοι στις δουλειές τους και στην αυτοδιοίκηση μπορούν να αναζωογονήσουν το πολιτικό σύστημα. Ίσως και την κεντρική πολιτική σκηνή.
Πηγή: thestival.gr