Τι προτείνει η Λαϊκή Ενότητα για το ασφαλιστικό

Την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος σε συνδυασμός με τη διαγραφή του χρέους και την έξοδο από την Ευρωζώνη, προκειμένου «να ανοίξει ένας δρόμος στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικότερα του επαγγελματικού και αγροτικού κόσμου» πρότειναν στελέχη της ΛΑΕ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε  το κόμμα με αφορμή το ασφαλιστικό.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιτέθηκε στη κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «οι ασφαλιστικές προτάσεις της κυβέρνησης και τα φορολογικά μέτρα δίνουν τη χαριστική βολή στην κοινωνία», ενώ ζήτησε την απόσυρση του πακέτου μέτρων για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο «παρά τη λεηλασία που έχει υποστεί δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κατάρρευσης και μη χορήγησης συντάξεων στο άμεσο μέλλον».

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, τα μέτρα που προβλέπονται στο ασφαλιστικό οδηγούν σε συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης, «στην εξολόθρευση και στην ανεργία όλους τους επαγγελματικούς- επιστημονικούς κλάδους, τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους», αλλά και στην εξαφάνιση των μικρομεσαίων αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός εξαπέλυσε πυρά και εναντίον της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων κατηγορώντας τους ότι «εμπαίζουν και εξαπατούν βάναυσα τον ελληνικό λαό, όταν τάχα παίρνουν αποστάσεις από τα κυβερνητικά μέτρα και ταυτόχρονα θέλουν να εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο».

«Δεν αποδεχόμαστε το τρομοκρατικό κλίμα»

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν αποδέχεται το τρομοκρατικό κλίμα σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων γιατί «δεν υπάρχει -παρά τα πλήγματα που έχει δεχτεί η κοινωνική ασφάλιση- θέμα κατάρρευσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στρατούλης, μόνο η κινητή περιουσία και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο τέλος του 2015 ανέρχονταν σε 20,2 δισεκατομμύρια ευρώ και επιπλέον υπάρχουν τα εκατοντάδες ακίνητα και οι τρέχουσες εισφορές.

Κατά τον κ. Στρατούλη τα δύο ζητήματα- κλειδιά για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων είναι η εξασφάλιση και αύξηση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης μέσα από σειρά μέτρων, όπως η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αύξηση των μισθών, ο δραστικός περιορισμός των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας και η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, με απαραίτητη προϋπόθεση να ανακοπούν οι μνημονιακές πολιτικές και να αντικατασταθούν από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, που θα επιφέρει και τη μείωση της ανεργίας.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται από το νέο πακέτο μέτρων. Ο Μάκης Νικολάου, από το συντονιστικό των αγροτικών μπλόκων της Πελοποννήσου, επισήμανε ότι «ήδη 300.000 αγρότες δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους και αυτά τα μέτρα για εμάς τους αγρότες είναι η τελειωτική καταστροφή». Η Μαριάννα Τσίχλη, από το κίνημα των δικηγόρων, έκανε λόγο για μια «επιχειρούμενη στρατηγική αναδιάρθρωση, μια συνολική αλλαγή στους όρους άσκησης των επαγγελμάτων όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, που στόχο έχει τη μείωση του ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα». Ο Γιάννος Γιαννόπουλος, από το κίνημα των μηχανικών, υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια στο ασφαλιστικό «για τους περισσότερους από εμάς είναι ένας αγώνας παραμονής στην Ελλάδα». Τέλος, η Δέσποινα Σπανού, υπεύθυνη Εργατικής Πολιτικής της ΛΑΕ, κάλεσε τον κόσμο σε κινητοποιήσεις.

Η Λαϊκή Ενότητα εξέδωσε ανακοίνωση παρουσιάζοντας τις θέσεις της για την κοινωνική ασφάλιση.

efsyn.gr