Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή των Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων
«Bασικός μας άξονας από την αρχή και βασικό μας όραμα ήταν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας πράσινης περιφέρειας, μιας περιφέρειας της αειφορίας, μιας περιφέρειας που θα στηρίζεται κυρίως στην εξωστρέφεια και που μπορεί να ενεργοποιεί τις δικές της δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίζει τα προβλήματα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, όπου παρουσίασε το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2015 – 2019, συνοδευόμενος από τη Θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα Κωνσταντίνα Νικολάκου και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χαράλαμπο Σκούρο.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Δημήτριο Γάκη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε τη λειτουργία της συγκεκριμένης επιτροπής «γέφυρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τις περιφέρειες, καθότι συνθέτει το μεγάλο πολιτικό ζήτημα της χώρας».
Μοναδικός Αναπτυξιακός θεσμός οι αιρετές Περιφέρειες
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η κεντρική Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα και θα ασχολείται με αυτά τα κεντρικά θέματα πολιτικής, για πολλά χρόνια. Οι περιφέρειες απ’ την άλλη πλευρά αποτελούν αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο εργαλείο, τον μοναδικό θεσμό, που θα μπορεί να πάρει επάνω του το βάρος αλλά και το κύρος μίας εμπεριστατωμένης συμφιλιωτικής πολιτικής μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος για την ανάπτυξη «γιατί, δυστυχώς, αποδείχτηκε στην πράξη ότι οι πολιτικές της ανάπτυξης δεν στέκουν μέσα σε ιδεολογίες και ιδεοληψίες, στα ακραία τους όρια, αλλά αποτελούν ένα λόγο σύνεσης συνεννόησης και πολιτικής συμφωνίας».
Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι οι περιφέρειες θα είναι αυτές που θα οδηγήσουν την χώρα στην αναπτυξιακή της διάσταση, που είναι απολύτως αναγκαία, «γιατί χωρίς την δημιουργία του παραγωγικού ιστού και της παραγωγικής ικανότητας της χώρας, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία επιπλέον πολιτική είτε στο επίπεδο της κοινωνικής της διάστασης είτε στο επίπεδο της αμιγώς αναπτυξιακής της διάστασης».
Αναφερόμενος στην προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι ήταν μία περιφέρεια που επιχείρησε σε αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει διαφορετικές προϋποθέσεις, να δώσει πολιτικό περιεχόμενο στις δράσεις της, να δώσει πολιτικό στίγμα στο σχεδιασμό της και πάνω από όλα, βέβαια, να αναπτύξει συγκροτημένες συγκεκριμένες και μελετημένες στρατηγικές για όλα τα προβλήματα που την απασχολούσαν.
Ο Καλλικράτης έσωσε την ύπαρξη των αυτοδιοικητικών θεσμών
Σε ότι αφορά το θεσμική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή του καινούργιου θεσμού έσωσε την ύπαρξη των αυτοδιοικητικών θεσμών, καθότι τα οφέλη από την εφαρμογή αυτού του θεσμού, στον πρώτο χρόνο, ήταν ένα κέρδος για την εθνική οικονομία γύρω στα 4 δις ευρώ. Σε ετήσια βάση δε, η δημοσιονομική εξυπηρέτηση από τη λειτουργία του θεσμού ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ».
Σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την Πελοπόννησο
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όταν εμείς την παραλάβαμε, είχε μόνο και μόνο ένα εργαλείο χρηματοδοτικό για να δουλέψει, το γνωστό ΕΣΠΑ» συνέχισε ο κ. Τατούλης, «και η συγκυρία ήταν εξαιρετικά τραγική, η χώρα είχε μπει σε μία βαθιά ύφεση, σε μία βαθιά οικονομική κρίση, οι προηγούμενοι θεσμοί που είχαν την ευθύνη οργάνωση διοίκησης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ δεν είχαν την δυνατότητα και την ικανότητα να επωφεληθούν από αυτά τα εργαλεία. Με το σχέδιό μας, ωστόσο, την εργατικότητά μας και την εμπειρία μας πετύχαμε ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα».
Έτοιμη η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση έργων στη νέα προγραμματική περίοδο
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτή τη στιγμή, έχει κερδίσει πολλά πράγματα στις υποδομές, πολλά πράγματα στη συγκρότηση μίας οργανωμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των νέων ζητημάτων που βάζει η καινούργια περίοδος, η οποία έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη περίοδο» ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Περιφερειακή αρχή είναι απολύτως προετοιμασμένη, αφού αντιμετώπισε τα θέματα των αιρεσιμοτήτων, για να λειτουργήσει το καινούργιο πρόγραμμα με μία σωρεία έργων έτοιμων, «και παρόλο που βρισκόμαστε στην αρχή, μπορώ να πω απερίφραστα ότι μπορούμε να υπερκαλύψουμε τις ανάγκες του καινούργιου προγράμματος».
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε επιτυχία της Περιφέρειας Πελοποννήσου το ότι επωφελήθηκε, λόγω της εξαιρετικής δεξιότητας που έδειξε, των δυνατοτήτων να εντάξει πολλά έργα και στα τομεακά προγράμματα. «Ήδη, από το ΕΠΠΕΡΑΑ εξασφαλίσαμε περίπου 100 εκατ., για να καλύψουμε τις ανάγκες της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών αποβλήτων αλλά και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, που είναι μία βαθύτατη πληγή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Καινοτόμο και πράσινο το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου
«Ο ΦΟΣΔΑ, ζήτησε η αρμοδιότητα να μεταφερθεί αλλού, επειδή δεν μπορούσε ο ίδιος ο φορέας να εξυπηρετήσει αυτή την απαραίτητη ανάγκη» δήλωσε ακολούθως ο Περιφερειάρχης για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσφέρθηκε να αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα.
«Μέσα σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώσαμε ένα διεθνή διαγωνισμό, καινοτόμο για τη χώρα. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως, ότι η ΑΕΠΟ στη διαχείριση, αλλά και στην προστασία την περιβαλλοντική για το μοντέλο της Πελοποννήσου, έχει επιπρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους που δεν προβλέπονται ούτε από την εθνική νομοθεσία ούτε από τις ευρωπαϊκές οδηγίες» τόνισε ο κ. Τατούλης, «απόδειξη αυτού είναι οι τρεις αποφάσεις του ΣτΕ και οι δύο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Σε αμφισβήτηση οι θεσμικές λειτουργίες από τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την εταιρεία
Αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει, γιατί η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα επίπεδα. «Οποιαδήποτε αντίληψη περί αλλαγής της συμβάσεως ή περί της συζήτησης μεταξύ Κυβέρνησης και αναδόχου εταιρίας είναι επικίνδυνη διαδικασία, είναι ένας επικίνδυνος δρόμος που βάζει τις θεσμικές λειτουργίες σε αμφισβήτηση αλλά και σε επικινδυνότητα. Μετά από μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν μπορεί να αλλάξει μια σύμβαση. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία των απαραίτητων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του έργου».
«Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα συνιστούν ένα μοντέλο που θεωρώ ότι θα πρέπει να άρει τις επιφυλάξεις κάποιων πολιτικών παραγόντων και πολιτικών απόψεων» υπογράμμισε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «εφόσον και η ενσωμάτωση συμπεριφορών ευθύνης μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί ένα σημαντικό μοντέλο αξιόπιστο, αξιοπρεπές αλλά και χρήσιμο για την αξιολόγηση, αλλά και ουσιαστικά για να συμβάλλει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Συγκριτικό πλεονέκτημα της Πελοποννήσου το οδικό της δίκτυο
Το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατάσταση, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι την επόμενη περίοδο θα καλυφθούν σχεδόν όλες οι ανάγκες του οδικού δικτύου, βελτιώνοντας πάρα πολύ τα θέματα οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας. «Μια από τις προσπάθειες που κάναμε είναι ότι στην καινούργια περίοδο έχουμε προβλέψει τέτοιο Κωδικό προκειμένου, να κάνουμε επενδύσεις επάνω στην ασφάλεια του οδικού συστήματος».
Δημιουργούμε δίκτυο λιμενικών υποδομών για την αξιοποίηση του θαλάσσιου τουρισμού
«Η Πελοπόννησος είναι ένα νησί. Η μη αξιοποίηση των θαλάσσιων παράκτιων ζωνών της, ήταν ένα από τα σημαντικά προβλήματα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, «αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει λιμενικές υποδομές. Το λιμάνι του Γυθείου που είναι, σχεδόν, έτοιμο και θα παραδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016, θα είναι ένα σύγχρονο λιμάνι, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, τόσο του εμπορικού στόλου και των εμπορικών μεταφορών, όσο και της κρουαζιέρας. Από την άλλη πλευρά το λιμάνι του Άστρους και τα αλιευτικά μας καταφύγια αποτελούν, πλέον, ένα καινούργιο δίκτυο για να μπορέσουμε να παρέμβουμε στην αξιοποίηση του θαλάσσιου τουρισμού, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και πάρα πολύ τους χώρους των παραδοσιακών αλιευτικών καταφυγίων. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε επίσης το ΣΔΙΤ της μαρίνας του Ναυπλίου. Είναι και αυτό μια μεγάλη καινοτομία, η οποία θα δώσει καινούργιες χρηματοδοτικές δυνατότητες, προκειμένου να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των εξαιρετικών δυνατοτήτων που μας δίνει η παράκτια ζώνη της Πελοποννήσου».
Πόλος έλξης το αεροδρόμιο της Καλαμάτας
Για το θέμα των αεροδρομίων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε «ήδη, αυτή την στιγμή, νομίζω ότι όλοι είστε γνωστές για τη μεγάλη ανάπτυξη του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καλαμάτας. Είναι ένα αεροδρόμιο που σήμερα συνδέει την Πελοπόννησο με τακτικές πτήσεις των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών και είναι γνωστό ότι, από τα μέσα Φεβρουαρίου αρχίζουν οι πτήσεις της «British Airways» με την απευθείας σχέση και σύνδεση με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Αυτή τη στιγμή, οι πτήσεις πυκνώνουν συνεχώς, όπως και τα αιτήματα που υπάρχουν, και δημιουργούν πλέον ένα αδιαχώρητο στη λειτουργία εξυπηρέτησης του αεροδρόμιου της Καλαμάτας».
Πρώτο περιφερειακό αεροδρόμιο με ΣΔΙΤ το αεροδρόμιο της Τρίπολης
Στο στρατηγικό στόχο της προηγούμενης περιόδου, αλλά και της νέας, είναι η ανάπτυξη του αεροδρομίου της Τρίπολης, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης. «Έχουμε πάρει την έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και έχει μεταφερθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αρμοδιότητα, ώστε να είναι μικτό αεροδρόμιο και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Περιμένουμε την έκδοση της απόφασης, όπου η ευθύνη για τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου θα περιέλθει στην Περιφέρεια. Θα είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια θα αναλαμβάνει την ευθύνη για να αξιοποιήσει ένα αεροδρόμιο. Το λέω αυτό, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέσα στις μνημόνιακες υποχρεώσεις της χώρας, υπάρχει και αυτή η άποψη, ότι κανένα καινούργιο αεροδρόμιο δεν μπορεί, πλέον, να δημιουργηθεί στη χώρα».
«Μια απάντηση απέναντι σε οποιαδήποτε λογική ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων μιας και το δικό μας το μοντέλο είναι ένα μοντέλο που αυστηρά επιμένει η περιφερειακή αρχή στην Πελοπόννησο, μέσω των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δίνει καλύτερα αποτελέσματα, εξορθολογίζει τις ανισορροπίες στην εξέλιξη της ιδιωτικής οικονομίας και βάζει καινούργιους κανόνες και νόμους, οι οποίοι με αυστηρότητα θα πρέπει να τηρούνται από όλες τις συμμετέχουσες μεριές».
Το Περιφερειακό Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων πυλώνας διάσωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
«Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ουσιαστικά θα βοηθήσει στη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και έκανε λόγο για ένα κυκλικό ταμείο, το οποίο θα ενισχύει κυκλικά, ανά τριετία και τετραετία και θα δίνει ρευστότητα, αλλά και εγγυήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Γιατί κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εάν δεν μπορέσουμε να σώσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τότε ο πόνος και ο οδυρμός στη χώρα μας θα είναι τεράστιος».
Το πιο δυναμικό brand η «Μυθική Πελοπόννησος»
Σε ότι αφορά τον τομέα του τουρισμού, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ότι η Πελοπόννησος πανελλαδικά πλέον έχει να παρουσιάσει μια καλή εμπειρία. «Παραλάβαμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανώνυμη τουριστικά, χωρίς να έχει καμία σχέση με τις τουριστικές αγορές, εννοώ συντεταγμένα χωρίς να έχει καμία σχέση με τις τουριστικές αγορές. Δημιουργήσαμε ένα brand, το brand name «Μυθική Πελοπόννησος». Είναι κάτι πλέον που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα σε όλον τον κόσμο. Για να το εξασφαλίσουμε αυτό στο επίπεδο της πολιτικής προώθησης του τουριστικού προϊόντος δημιουργήσαμε εξ αρχής κάτι που δεν το πίστευε κανένας.
Εντάξαμε το έργο προώθησης του τουρισμού μέσα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, παίρνοντας την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που δεν πίστευε κανένας, αλλά το πείσμα μας και η ολοκληρωμένη μας προσέγγιση ήταν αυτή που βοήθησε στο τελικό αποτέλεσμα. Σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μια διακριτή θέση κοντά στις άλλες μεγάλες δυνάμεις του τουρισμού στην χώρα, αποκτά καινούργιες αγορές και υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον».
Ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τον τομέα της ενέργειας
Στο θέμα της ενέργειας ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα επενδυτικά έργα για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ύψους 1.300.000.000 και όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αδυναμία της Δ.Ε.Η. να διευρύνει και να βελτιώσει τα δίκτυα μεταφοράς. Εδώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά χρηματοδοτικά μοντέλα».
«Ακούγεται μια πρόταση περί αλλαγής του καλλικρατικού νόμου» συνέχισε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις, αλλά θεωρώ ότι το κέρδος που έχουμε μέχρι τώρα από την λειτουργία του θεσμού είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε λογική που μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα».
Απαράδεκτη η προσπάθεια Υπουργών «απ’ το παράθυρο» να ξαναπάρουν πίσω προγράμματα των Περιφερειών
«Το πρόγραμμά μας είναι πολύτομεακό, είναι πολυταμειακό και «αγκαλιάζει» πλέον, πολλές πλευρές του γενικότερου, συνολικού πολιτικού ζητήματος. Είναι κάποια προγράμματα τα οποία έχουν εκχωρηθεί αλλά υπάρχει μια τάση των Υπουργών τελευταία, οι οποίοι θέλουν από το «παράθυρο» να ξαναπάρουν από τις Περιφέρειες την ευθύνη διοίκησης των προγραμμάτων. Είναι θέματα, όμως, τα οποία τα έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έχουμε αυτή τη στιγμή το κοινωνικό Πρόγραμμα, ένα παράδειγμα και μόνο θέλω να σας πω. Έρχεται η κυρία Υπουργός και ζητάει την ευθύνη για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει εγκριθεί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να την αναλάβει η ίδια. Το κοινωνικό πρόγραμμα το πήραμε μετά από πρωτοβουλία στον τότε Επίτροπο Κοινωνικής Πολιτικής, στον τότε Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το πήραμε βάζοντας για πρώτη φορά ως Περιφέρεια τον όρο «απειλή κατά της ζωής», ότι η οικονομική κρίση δεν είναι μια τυχαία κρίση που μπορεί να συμβεί ανά περίοδο σε όλες τις χώρες. Είναι μια κρίση η οποία απειλεί τη ζωή των Ελλήνων πολιτών και κατ’ αντιστοιχία των ευρωπαίων πολιτών.
Μέσα σε αυτή την λογική, κύριε Πρόεδρε, εγκρίθηκε η μεταφορά του προγράμματος σε εμάς. Εμείς έχουμε μια κύρια στόχευση: Να μειώσουμε τους πόρους που διατίθενται σε παρελκόμενους και να πάνε οι πόροι, κυρίως, στους ωφελούμενους. Έχουμε κάνει καταγραφή όλων των δομών μας, έχουμε κοστολογήσει στο 50% από την κοστολόγηση που κάνει σήμερα η πολιτική ηγεσία, και είναι ένα θέμα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με οριζόντιες πολιτικές. Η κάθε Περιφέρεια στα θέματα κοινωνικής πολιτικής έχει τα δικά της ζητήματα, τα δικά της προβλήματα. Εμείς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την μακροχρόνια εξυπηρέτηση μέσα στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου, την βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών μας για να άρουμε τα θέματα κοινωνικής συνοχής όσο μπορούμε περισσότερο και καλύτερα».
Απαραίτητη η διοικητική ενοποίηση της Πελοποννήσου
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επανέλαβε το γεγονός ότι η Πελοπόννησος, είναι ενιαία οικονομικά, ιστορικά, πολιτικά, γεωγραφικά, και ότι δεν μπορεί να είναι διασπασμένη σε δύο περιφέρειες. «Δεν μπορεί, π.χ., η Τροιζηνία να είναι στην Αττική. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση τα Κύθηρα να είναι στην Αττική. Δεν μπορεί ακόμα και τα μεγάλα νησιά Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες. Είναι ιστορικά σε ενιαίο χώρο και σε ενιαίο οικονομικό χώρο. Θα ήθελα ιδιαιτέρως να τονίσω αυτή την αναγκαιότητα στην ενοποίηση της Πελοποννήσου».
Επιμένουμε στην αναγκαιότητα υλοποίησης του συνόλου της Ολυμπίας Οδού
Σχετικά με την Ολυμπία Οδό ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι ο κατακερματισμός που έγινε ήταν λαθεμένος, του δρόμου Πάτρα- Πύργος και ασφαλώς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η προηγούμενη δέσμευση της απόφασης ότι το Καλό Νερό Τσακώνα, θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων απεντάχθηκε για τον καινούργιο χρόνο. Είναι, όμως, από τα σημαντικότερα θέματα τα οποία θέτουμε, γιατί η ολοκλήρωση αυτού του άξονα ενοποιεί οικονομικά και κοινωνικά όλη την Πελοπόννησο. «Επιμένουμε, λοιπόν, σε αυτή την πρωτοβουλία, επιμένουμε σε αυτή την αναγκαιότητα και τη στηρίζουμε. Αυτό το έργο είναι διευρωπαϊκό δίκτυο. Αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι το Καλό Νερό, μέχρι την Τσακώνα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθούν να επιστραφούν όλα τα χρήματα του άξονα Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα και το λέω αυτό για να έχουμε απόλυτη γνώση».
Αναγκαία η νομοθετική πρωτοβουλία των Περιφερειών
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο κλείσιμο της τοποθέτησής του τόνισε ότι «στην καινούργια συνταγματική αναθεώρηση ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να απασχολήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και την κεντρική πολιτική ζωή του τόπου, είναι ότι πλέον, οι περιφέρειες, ως περιφερειακός θεσμός με την δική του θεσμική ιδιότητα, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα και νομοθετικών πρωτοβουλιών».
Ο κ. Τατούλης πρότεινε τέλος στον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αποτελέσει την αφετηρία απ’ όπου η Επιτροπή θα ξεκινήσει τις επισκέψεις της σε κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να γνωρίσουν την κάθε περιοχή καλύτερα.