Το παράδειγμα της Ιρλανδίας πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση μας προτρέπει ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος σε ανάρτησή του στο facebοok.
Συγκεκριμένα ο κ. Μάνος στην ανάρτησή του αναφέρει:
“Πριν από 15 χρόνια έγραψα ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να μιμηθεί την οικονομική πολιτική της Ιρλανδίας. Ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης οργίστηκε και αναφώνησε “Ε, δεν θα γίνουμε και Ιρλανδία!”
Χθες διάβασα στους Financial Times ότι ο φίλος του πρωθυπουργού κ. Angel Gurría (του ΟΟΣΑ) χαρακτήρισε την Ιρλανδία “the comeback kid of Europe’s crisis-hit economies”. Η πρόβλεψη είναι ότι το 2016, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ιρλανδία θα σημειώσει τους μεγαλύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης (6,9% το 2015!).
Ανοιχτή ευέλικτη οικονομία, χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων, ευέλικτη αγορά εργασίας, καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και εξαγωγικός προσανατολισμός. Εφάρμοσαν τις, γερμανικής έμπνευσης, επιταγές των δανειστών χωρίς κλάψες αλλά κοντά σε αυτές επέβαλλαν και εφάρμοσαν, ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ έμπνευσης, πολιτικές. Το αποτέλεσμα, τεράστια επιτυχία.
Δυστυχώς δεν γίναμε Ιρλανδία. Ακολουθήσαμε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε τον ανόητο “τρίτο δρόμο” που μας εξασφάλισε την χρεωκοπία.
Η κυβέρνηση των ατέλειωτων ψεμάτων καταρρέει. Διαπιστώνω όμως με θλίψη ότι η κοινή γνώμη δεν έχει διδαχθεί από το πρόσφατο παρελθόν. Συμμερίζεται ακόμη και σήμερα την άποψη Σημίτη “Ε, δεν θα γίνουμε και Ιρλανδία!”. Ξεχνά ότι την κυβέρνηση Σημίτη διαδέχτηκε η κυβέρνηση Καραμανλή που και αυτή δεν ήθελε να γίνουμε Ιρλανδία. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε τρισχειρότερος δεν εξαγνίζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δεν θα υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, αν δεν είχαν προηγηθεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Ελπίζω ότι, στο τέλος, η κοινή γνώμη θα απαιτήσει από τις πολιτικές δυνάμεις που φιλοδοξούν να διαδεχθούν τον ΣΥΡΙΖΑ τη σαφή διατύπωση ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ έμπνευσης πολιτικής παράλληλα με τις πολιτικές του μνημονίου. Πολιτικής στηριγμένης στην αφτιασίδωτη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και στην ΑΛΗΘΕΙΑ. Μπορεί να μη γίνουμε Ιρλανδία αλλά πρέπει να της μοιάσουμε.”