Η ομάδα Prosvasis πάει Καλαμάτα

Ξεκινάει η χαρτογράφηση της Ελλάδας «Προσβάσιμοι δρόμοι –Άνθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία»
prosbasis
Στο πλαίσιο της συλλογής προσβάσιμων σημείων για ΑμεΑ αλλά και εμποδιζόμενα άτομα στην Ελλάδα, η ομάδα Prosvasis και η Intermedi@kt ξεκινούν τη χαρτογράφηση από την πόλη της Καλαμάτας.

Μέσω του έργου «Προσβάσιμοι δρόμοι –Άνθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία», η συλλογή βάσης προσβάσιμων σημείων, θα συνεχιστεί σε 6 ακόμα πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό να εμπλουτιστεί και να ανανεωθεί η διαδικτυακή πλατφόρμα www.prosvasis.co, αλλά και να δημιουργηθούν προσβάσιμοι προορισμοί με χρήση διαδικτυακών χαρτών.

Η ομάδα της prosvasis,  καλεί τους πολίτες να έρθουν να τη γνωρίσουν, να παίξουν μαζί της αλλά και να βοηθήσουν στις δράσεις που θα γίνουν στην πόλη μέσα στο  Φεβρουάριο  στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και ώρα 11 το πρωί.
Όλοι μαζί μπορούμε να μεγαλώσουμε τον κόσμο των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων διευρύνοντας τα όρια.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται τις γνώσεις τους με τους άλλους, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που επωφελούνται».

 Το πρόγραμμα για την χαρτογράφηση 6 πόλεων για Εμποδιζόμενα Άτομα πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

«Αξιόλογο βήμα  ανάπτυξης αειφόρου  προσβάσιμου τουρισμού ενισχύοντας το προφίλ της χώρας μας και κάνοντας την Ελλάδα να συστήνεται με το καλό της πρόσωπο στην διεθνή κοινότητα.

Τον Οκτώβριο του 2015 η Έφη Δασκαλοπούλου, μια εκ των εμπνευστών του εργαλείου Prosvasis.co οραματίστηκε και δημιούργησε το Έργο « Προσβάσιμοι δρόμοι –Άνθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία» που αποτελεί το εισιτήριο για να ξεκινήσει και επίσημα η χαρτογράφηση της Ελλάδας για εμποδιζόμενα άτομα και η ενημέρωση των φορέων/κατοίκων ΑμεΑ για τους χώρους προσβασιμότητας. Κερδίζοντας το στοίχημα της και πρωτοπορώντας  με την δημιουργία της πολυβραβευμένης διαδικτυακής πλατφόρμας Prosvasis.co  http://www.prosvasis.co/ μαζί με τον Νίκο Φαζάκη και την ομάδα της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης Intermedi@kt http://intermediakt.org/ βάζουν σε εφαρμογή το έργο.

Η ομάδα εντόπισε αυτό που δεν λειτουργεί και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα αλλάζοντας το σύστημα, εξαπλώνοντας τη λύση, αλλά και πείθοντας ολόκληρες κοινωνίες να κινηθούν προς μιαν άλλη κατεύθυνση. Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Έφη Δασκαλοπούλου με την MKO Intermediakt,τους δίνεται το εισιτήριο για το όραμα τους να δημιουργηθεί μια Ελλάδα  και ένας κόσμος για όλους.  Μέσω του εν λόγω έργου θα ξεκινήσει η χαρτογράφηση και η συλλογή βάσης προσβάσιμων σημείων σε 6 πόλεις της Ελλάδας. Όλα τα προσβάσιμα σημεία ανά πόλη που εξυπηρετούν την μετακίνηση των ΑμεΑ και Εμποδιζόμενων ατόμων. Αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των τους, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη προβολή των σημείων στα Εμποδιζόμενα άτομα. Κάνοντας προσπάθεια να δημιουργηθούν προσβάσιμοι προορισμοί με χρήση διαδικτυακών χαρτών.

Πιο συγκεκριμένα θα καταγραφούν:

  1. Εστιατόρια/καφέ, προσβάσιμα
  2. Ξενοδοχεία με δωμάτια ΑμεΑ
  3. Χώροι πολιτισμού προσβάσιμοι (Μουσεία)
  4. Θέσεις παρκαρίσματος για αυτοκίνητα ΑμεΑ
  5. Χώροι «περιπάτου» για ΑμεΑ (πεζόδρομοι)
  6. Χώροι κινηματογράφων/θεάτρων
  7. Σημεία πρόσβασης σε θάλασσες μέσω του συστήματος SEATRAC
  8. Σχολεία με προσβασιμότητα για παιδιά με κινητική αναπηρία
  9. Ειδικά σχολεία

Τα σημεία θα προβάλλονται στο εργαλείο www.prosvasis.co και αποτελεί μια online διαδικτυακή πλατφόρμα για ΑμεΑ που χαρτογραφεί τα σημεία πρόσβασης και προσπαθεί να δημιουργήσει προσβάσιμους προορισμούς.

Οι πρώτες πόλεις χαρτογράφησης:

  • Καλαμάτα
  • Καρδίτσα / Τρίκαλα
  • Κως
  • Θεσσαλονίκη
  • Κομοτηνή
  • Πάτρα

Η βάση που θα αποκτηθεί από το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει κίνητρο για να ξεκινήσει και επίσημα μια καμπάνια για να γίνουν επιτέλους ορατοί οι Άνθρωποι με αναπηρία συμπεριλαμβανομένου πολλών παιδιών με αναπηρία στην κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του έργου θα γίνει η αναβάθμιση του εργαλείου www.prosvasis.co με περισσότερες λειτουργίες  και  καλούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι να βάλουν σημεία στο εργαλείο. Έτσι με σεβασμό στην διαφορετικότητα και ζήλο να παρέχουμε βοήθεια στους συνανθρώπους μας για ένα καινούργιο αύριο που θα έχουμε δημιουργήσει εμείς γιατί, ο κόσμος μας αλλάζει με το παράδειγμα μας.

Η Ελλάδα έχει παρόμοια μεγάλο αριθμό σε εμποδιζόμενα άτομα με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που όμως είναι κλεισμένα στα σπίτια τους. Ακόμα και οι ίδιοι οι τουρίστες ΑμεΑ που επισκέπτονται την Χώρα μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη γνώση των σημείων Υποδομές υπάρχουν αλλά δεν είναι γνωστές στο κοινό που απευθύνονται.

Στόχος είναι αυτό το πρωτοποριακό έργο και παγκοσμίως καινοτόμο να συνεχίσει να γίνεται και έξω από Ελληνικά όρια για τη δημιουργία ενός προσβάσιμου πλανήτη ώστε να αναδειχθούν και να συλλεχθούν όλες οι προσβάσιμοι προορισμοί για τα Άτομα με αναπηρία. Έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα τη σημασία και τη σπουδαιότητα του έργου, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με τις γνώσεις και το ανθρώπινο δυναμικό των μελών μας στην προσπάθεια αυτή.

Μια προσπάθεια που οπωσδήποτε χρήζει σεβασμού και θα αφήσει αδιαμφισβήτητα το σημάδι της στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ συνανθρώπων μας.

Αύξηση τουρισμού Θα φέρει η κίνηση του συγκεκριμένου έργου αποτελώντας  έναν σημαντικό λίθο  για την ισχυροποίηση του τουρισμού στην Ελλάδα της κρίσης και ένα σπουδαίο βήμα για την προβολή της χώρας μας στον υπόλοιπο πλανήτη. Η φωνή των δημιουργών του έργου ευχόμαστε να φτάσει σε όλο το πλανήτη για την δημιουργία κοινωνιών που σέβονται τον Άνθρωπο, σε μια  Ελλάδα της κρίσης που στηρίζει ανθρώπους με οράματα  που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για όλο τον πλανήτη.»