Τι αλλάζει στην εξωσωματική γονιμοποίηση – εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ

Αλλαγές φέρνει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με εγκύκλιο της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με στόχο να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

eksosomatikiΣυγκεκριμένα, σε περιπτώσεις προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που λαμβάνουν χώρα με σπέρμα δότη ο Οργανισμός ζητά από τις τράπεζες σπέρματος πιστοποιητικό τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στο επικαιροποιημένο έντυπο παραπομπής.

Μεταξύ των όσων προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις τράπεζες σπέρματος και πρέπει να περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι «με βάση τον νόμο 3305/2005 προκειμένου για διάθεση σπέρματος, ο δότης πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του, ενώ προκειμένου για διάθεση ωαρίων η δότρια πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας της.

Σε ότι αφορά τα τέκνα που προέρχονται από γαμέτες του ίδιου τρίτου δότη, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα δέκα, εκτός εάν πρόκειται για γέννηση νέου τέκνου από ζεύγος το οποίο έχει ήδη αποκτήσει τέκνο από γαμέτες του εν λόγω δότη».

Με βάση τα παραπάνω, οι Επιτροπές Εξωσωματικής του Οργανισμού καλύπτονται (όσον αφορά στην ηλικία του δότη και στον αριθμό των τέκνων) εάν οι τράπεζες σπέρματος βεβαιώνουν ότι ο δότης σπέρματος δεν έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του ή εάν τα τέκνα που προέρχονται από γαμέτες του ίδιου τρίτου δότη δεν υπερβαίνουν τα δέκα, εκτός εάν πρόκειται για γέννηση νέου τέκνου από ζεύγος το οποίο έχει ήδη αποκτήσει τέκνο από γαμέτες του εν λόγω δότη.

Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ κάνει γνωστό ότι εκδόθηκε απόφαση η οποία αφορά στην ίδρυση και λειτουργία των τραπεζών κρυοσυντήρησης.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής θα εκδώσει, με βάση το εν λόγω ΦΕΚ, άδειες λειτουργίας για τις τράπεζες κρυοσυντήρησης γεγονός που θα διευκολύνει τις Επιτροπές του Οργανισμού στην εξέταση των αντίστοιχων περιστατικών.

Διευκρινίζεται το γεγονός ότι τα δύο σπερμοδιαγράμματα που απαιτούνται στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους κατ’ ελάχιστο 75 ημέρες το ένα από το άλλο, ενώ το παλαιότερο εξ’ αυτών θα πρέπει να μην απέχει περισσότερο από ένα έτος από την ημερομηνία εξέτασης του περιστατικού από την Επιτροπή Εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Για το λόγο αυτό στον ιστότοπο του Οργανισμού και στο πεδίο «Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή/Νέα ειδικά έντυπα παραπομπής» έχει αναρτηθεί επικαιροποιημένο έντυπο παραπομπής που αφορά στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Έλενα Μπρέγιαννη

athina984.gr