Καμμένος (υπ. Άμυνας): Δεν θα γίνουν κοινές περιπολίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία στο Αιγαίο

Η συμφωνία για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επιτεύχθηκε γρήγορα, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, είπε ο υπουργός κ. Καμμένος
kammenos0«Δεν θα γίνουν κοινές περιπολίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία στο Αιγαίο. Ήταν προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην εκπομπή «στον ενικό», μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνική Άμυνας αναφέρθηκε, στην προσφυγική κρίση, στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των συνόρων στο Αιγαίο, στη δημιουργία hot spots, στην Ζώνη Σένγκεν κ.α.
Η συμφωνία για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επιτεύχθηκε γρήγορα, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, είπε ο υπουργός κ. Καμμένος.
Τα ελληνικά πλοία και αεροσκάφη θα επιχειρούν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και τα τουρκικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η δύναμη του ΝΑΤΟ θα επιχειρεί ανατολικά των ελληνικών νησιών προς τα τουρκικά παράλια όπου είναι η μέση θαλάσσια γραμμή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, ο Έλληνας αξιωματικός που βρίσκεται στη διοίκηση, στη δύναμη του ΝΑΤΟ, μπορεί να θέσει βέτο σε περίπτωση προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία αφορά τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην Μεσόγειο και βρίσκονται υπό εναλλακτική διοίκηση από όλα τα κράτη μέλη.
Η δύναμη αυτή θα περιπολεί και θα ενημερώνει την τουρκική ακτοφυλακή, και την Ελλάδα και την Frontex.
Επίσης, η δύναμη του ΝΑΤΟ θα ελέγχει το κατά πόσο η Τουρκία θα εφαρμόζει τη συμφωνία.
Ωστόσο, την ευθύνη της επιστροφής των πλοιαρίων θα έχει η τουρκική ακτοφυλακή υπό την επίβλεψη της δύναμης του ΝΑΤΟ, επισήμανε ο κ. Καμμένος.
Με αφορμή την πρόσφατη άρνηση της Τουρκίας να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, ο κ. Καμμένος είπε ότι «Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έκανε αίτημα για υπερπτήση και ανεφοδιασμό στη Ρόδο και έγινε δεκτό το πρώτο.
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν δέχτηκε τον ανεφοδιασμό στο Μπουντρούμ που πρότεινε η Άγκυρα και ακολούθησε άλλη πορεία.
Και εμείς όμως έχουμε αρνηθεί σε τουρκικά αεροσκάφη να πετάξουν δια μέσου του ελληνικού ενάεριου χώρου λόγω σχεδίων πτήσης».
Επιπλέον, ο κ. Καμμένος στο ερώτημα για τα ελληνο-τουρκικά ζητήματα απάντησε «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί και η Ελλάδα θα συνεχίσει να μην κάνει πίσω ούτε ένα πόντο», και ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης  δεν λύνει τα προβλήματα με την γείτονα χώρα.
Αναφερόμενος στις εναέριες παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ.  Καμμένος, υπογράμμισε ότι όποιο τουρκικό αεροσκάφος εισέρχεται χωρίς άδεια στον εναέριο χώρο θα αναχαιτίζεται και με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Άμυνας, υπογράμμισε ότι πάντα οι  ΑΝΕΛ ήταν και είναι υπέρ της βαθύτερης συμμαχίας με το ΝΑΤΟ και παράλληλα με τη Ρωσία, αλλά ξεκαθάρισε ότι τα ελληνικά σύνορα θα φυλάσσονται από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο λόγος που το ΝΑΤΟ, τόνισε ο κ. Καμμένος, έρχεται στο Αιγαίο είναι γιατί η τουρκική ακτοφυλακή αντί να σταματήσει τη ροή προσφύγων, συνόδευε τα πλοιάρια στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
«Συμφωνήσαμε να εναλλάσσονται στη διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ όλα τα μέλη της Συμμαχίας πλην Ελλάδας – Τουρκίας και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, υπεύθυνο είναι το ελληνικό κέντρο διάσωσης και εντός των τουρκικών, το τουρκικό», είπε.
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε αναμένεται να σταματήσει η συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την φύλαξη του Αιγαίου,
ο κ. Καμμένος σημείωσε «Η συμφωνία θα πάψει να υπάρχει όταν θα πάψει να υπάρχει προσφυγική ροή από τα παράλια της Τουρκίας».
Συνεχίζοντας ο κ. Καμμένος, τόνισε ότι η Τουρκία θέλει από το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, είναι να ενισχυθεί, δια της παρουσίας του, στα σύνορά της με τη Συρία.
Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης, είπε, ήταν να μετακινηθεί η Frontex από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια.
Στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχουν προσφυγικές ροές, υπάρχει η μέση θαλάσσια γραμμή και η Τουρκία την αναγνωρίζει, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Για εμάς τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο παραμένουν στο τουρκικό έδαφος και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σημείωσε.
«Θα ασκούμε έρευνα και διάσωση στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στα διεθνή ύδατα εντός της δικής μας περιοχής.
Καταθέτοντας στεφάνι στα Ίμια άσκησα την εθνική κυριαρχία της χώρας και θα το ξανακάνουμε.
Πολλές φορές αποπειράθηκε η τουρκική ακτοφυλακή να πάρει πρόσφυγες – μετανάστες από τα Ίμια και αποτράπηκε», είπε ο κ. Καμμένος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ, στη συμφωνία, αναγνωρίζει τα υφιστάμενα κέντρα έρευνας – διάσωσης δηλαδή σε ελληνικά χωρικά ύδατα χωριστά από τουρκικά.
Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων – μεταναστών καθώς και σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.
Ο κ. Καμμένος κλείνοντας το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των συνόρων, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε επιχειρήσεις στη Συρία, ακόμη και αν εμπλακεί το ΝΑΤΟ ή η Τουρκία.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις αδιευκρίνιστες συνθήκες της συντριβής του πολεμικού ελικοπτέρου Agusta Bell 212, που έπεσε πρόσφατα στη νήσο Κίναρο, με αποτέλεσμα τον χαμό τριών αξιωματικών.
«Την ώρα της συντριβής του ελικοπτέρου στην Κίναρο, δεν υπήρχε κανένα πολεμικό ξένο πλοίο στο Αιγαίο.
Υπήρχε η εικόνα του ελικοπτέρου από δύο ραντάρ μέχρι το σημείο της πρόσκρουσης.
Δεν υπάρχει δυνατότητα παρεμβολής στα ηλεκτρονικά όργανα του συγκεκριμένου ελικοπτέρου.
Αλλά να ολοκληρωθεί η έρευνα πρώτα για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τα αίτια της πτώσης.
Θα γίνει ενδελεχής έρευνα για το τι συνέβη και θα δώσω το πόρισμα στις οικογένειες των θυμάτων».

bankingnews.gr