Όσα έγιναν στη συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου

Του Παναγιώτη Κουφαλάκου και Βαγγέλη Λαμπρόπουλου

koufalakos lampropoulosΓια άλλη μια φορά στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του εργατικού κέντρου Καλαμάτας, αποδείχτηκε ότι κοινός και μόνος εχθρός των δυνάμεων ΔΑΚΕ –ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ, είναι το ΠΑΜΕ. Ήταν χαρακτηριστικό, ότι όλες οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων αυτών των παρατάξεων, αφορούσαν επίθεση στο ΠΑΜΕ χωρίς να αφιερώσουν ούτε μια λέξη για τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό της Διοίκησης του ΕΚ, που ήταν το θέμα της συνέλευσης.

Δεν μας κάνει εντύπωση! Όπως στις 14 Αυγούστου όλοι μαζί στη βουλή ψήφιζαν το 3ο και χειρότερο μνημόνιο και μόνο το ΠΑΜΕ καλούσε σε αγωνιστική δράση για να αποτραπεί το έγκλημα, έτσι και τώρα. Η παράταξη της Κυβέρνησης – και αυτών που έφυγαν γιατί ήταν «αριστεροί» (βλέπε ΛΑΕ) – μαζί με την παράταξη της προηγούμενης κυβέρνησης , αφού συμφωνήσαν σε όλα, επέλεξαν να επιτεθούν στο ΠΑΜΕ, γιατί μόνο αυτό τους χαλάει τη σούπα.

Επιβεβαιώθηκε, αυτό που λέμε σε όλους τους τόνους καθημερινά, ότι δηλαδή στο εργατικό κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές, η μία που λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάτσουν σπίτι τους, να σκύψουν το κεφάλι και να δεχθούν αυτή τη βάρβαρη πολιτική, προκειμένου «να είμαστε ανταγωνιστικοί για να έρθει η ανάπτυξη» και «γιατί η χώρα είναι υπερχρεωμένη», και η άλλη που λέει να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, να διεκδικήσουμε τώρα τις σύγχρονες ανάγκες μας, να μη δεχτούμε να ζούμε σα δούλοι τον 21ο αιώνα και να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

Μάλιστα είχαν το θράσος μετά απ’ αυτό να μας καλούν σε ενότητα! Δεν συναινούμε, στην «ενότητα»  του να πάμε όλοι μαζί και να ρίξουμε το λαό στη θάλασσα. Αντίθετα παλεύουμε ώστε να ξεπεραστούν αυτές οι ηγεσίες, η εργατική τάξη τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να οικοδομήσουν τη δική τους ενότητα σε αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του ώστε να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του. Καλούμε το λαό, ανεξάρτητα από ορισμένες επιφυλάξεις, ενστάσεις, διαφοροποιήσεις, ανεξάρτητα του τι ψήφισε, να συμπορευτεί με το ταξικό εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα. Να κάνουμε πράξη το όλοι μαζί απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Να διεκδικήσουμε όλα όσα έχουμε ανάγκη τον 21ο αιώνα, να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία, για δουλειά με δικαιώματα, παιδεία υγεία, που να υπηρετούν τις ανάγκες μας και όχι της ανάγκες της κερδοφορίας.

ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ  καταψήφισαν την πρότασή μας για 48-ωρη απεργία αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει τον αντιασφαλιστικό νόμο στη βουλή.  Μας είπαν να περιμένουμε και να υιοθετήσουμε το κάλεσμα της ΓΣΕΕ, όταν δεήσει και το βγάλει!!! Να υιοθετήσουμε δηλαδή την πρόταση αυτών που η κριτική τους είναι ότι δεν τους πήρε τη γνώμη η κυβέρνηση για το πώς θα μας σφάξει! Και αν δεν υπήρχαν οι δεκάδες ομοσπονδίες και τα εκατοντάδες σωματεία που οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων και καλούν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, δεν θα είχαν καλέσει ούτε σε μια μέρα απεργίας. Ως ΠΑΜΕ, θεωρούμε ότι στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει η κυβέρνηση με την εργοδοσία και τους εταίρους τους μία είναι η λύση. Οργάνωση της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος, σε κατεύθυνση που θα διεκδικεί ότι πραγματικά έχουμε ανάγκη σήμερα, εμείς και οι οικογένειες μας. Ένα κίνημα που δεν θα είναι λογιστής της εργοδοσίας, να μετράει πόσα μπορεί να μας δώσει ή ακόμα χειρότερα μέχρι πόσα πρέπει να χάσουμε για να είναι «βιώσιμη» η κατάσταση.

Στην προσπάθεια αυτή οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες αποτελούν εμπόδιο. Μόνη λύση είναι, οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, να ανοίξει η κουβέντα, να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Το εργατικό κίνημα πρέπει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος, να πετάξει τα βαρίδια που φρενάρουν τις διεκδικήσεις μας, που μας πάνε στους «κοινωνικούς διαλόγους», που μας φέρνουν τον Κατρούγκαλο…

Καλούμε όλους τους τίμιους συνδικαλιστές, όλους τους εκλεγμένους που σέβονται την αποστολή τους, να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση του καθενός και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Να συμβάλουν στο να ανοίξει η κουβέντα, να γίνουν γενικές συνελεύσεις, να πάρουν απόφαση για 48-ωρη απεργία, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα στη βουλή.