Ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα», ενώ αύριο Σάββατο θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει και για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Ανδρέας Ξανθός: Έχουμε πολιτικό σχέδιο για την υγεία και πέραν του μνημονίου
«Έχουμε πολιτικό σχέδιο για την υγεία και πέραν του μνημονίου» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, εισηγούμενος το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα στην Ολομέλεια της Βουλής και τόνισε ότι αυτό το νομοθέτημα ισορροπεί ανάμεσα τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία και στη ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι, «πρόκειται για νομοσχέδιο κοινωνικής ανακούφισης και μέτρων κοινωνικής μεροληψίας υπέρ των πιο αδύναμων» και πρόσθεσε ότι «στην κρίση πρέπει να ενισχύσεις τις κοινωνικές παρεμβάσεις».
Κατηγόρησε, τέλος, την αντιπολίτευση ότι «δεν έχει τίποτα παραπάνω να πει από τον βερμπαλισμό περί διάλυσης του κράτους, αναξιοκρατίας και ξενοφοβικής ρητορείας, παίζοντας με τα συντηρητικά χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας σε κρίση».
Βολές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Στην εισήγηση τους, πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την Βουλή για επικοινωνιακούς λόγους και ότι αν ο πρωθυπουργός ήθελε να ενημερώσει για το μεταναστευτικό θα μπορούσε να ζητήσει προ-ημερησίας διάταξης συζήτηση και όχι να το κάνει σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί Τετάρτη και Πέμπτη και οι ημερομηνίες αυτές άλλαξαν επειδή δεν θα ήταν στην Αθήνα ο κ. Τσίπας.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί βροχή υπουργικών τροπολογιών, 15 στον αριθμό, που αφορούν κυρίως θέματα υγείας και παιδείας, ωστόσο υπάρχουν και άλλες άσχετες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όπως αυτή που αλλάζει παράρτημα της σύμβασης για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Λεύκτρο – Σπάρτη.
Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι με το άρθρο 61 του νομοσχεδίου, όπου θεσπίζονται «διαμεσολαβητές υγείας» δεν υπάρχει κανένα κριτήριο αξιολόγησης και αξιοκρατίας αφού την πρώτη και την τελευταία λέξη θα την έχει ο υπουργός Υγείας.
Στην παρέμβαση του ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι επειδή σφυροκοπείται ανηλεώς ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του από το σύνολο της κοινωνίας έρχεται να κάνει την επικοινωνιακή του αντεπίθεση ότι δήθεν με τις άδειες για τα κανάλια θα καταπολεμήσει τη διαπλοκή και ότι δήθεν θα κάνει κοινωνική πολιτική με το παράλληλο πρόγραμμα.
Παράλληλα, άσκησε κριτική ότι η φιλολαϊκή πολιτική δεν μπορεί να εξαντληθεί στα 100 εκ του παράλληλου προγράμματος και ότι «ούτε η κοινωνική πολίτικη ξεκινάει επι γεμιστών Φωτίου, ούτε η πολιτική για την υγεία επί Ξανθού».
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Έυη Xριστοφιλοπούλου τόνισε ότι δεν πρόκειται για παράλληλο πρόγραμμα αλλά «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», για νομοσχέδιο που ρυθμίζει ρουσφέτια, που κατατέθηκε χωρίς διαβούλευση και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι έφερε κάποιες από τις ρυθμίσεις με ΠΝΠ, για την οποία κάποτε έλεγε ότι αυτή η νομοθέτηση είναι χούντα.
«Να σε κάψω Γιάννη να σ’αλείψω λάδι» η πολιτική της κυβέρνησης την ώρα που τροχίζει τον λαιμητόμο του νέου ασφαλιστικού νόμου, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.
Από το Ποτάμι, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας έκανε λόγο για ταπείνωση της χώρας αναφορικά με τον τρόπο που αποσύρθηκε το ανέτοιμο και προβληματικό νομοσχέδιο τα Χριστούγεννα και τώρα έρχεται ξανά στη Βουλή και τόνισε ότι «παίζει ναείναι το πιο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη βουλή γιατί στηνπραγματικότητα είναι κενό».
Από τους ΑΝΕΛ, ο Θανάσης Παπαχρηστόπουλος υπογράμμισε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει σύμπνοια όλων των κομμάτων για αυτό το πρόγραμμα», ενώ από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο «για νέες ρουσφετολογικές προσλήψεις μέσω του παράλληλου προγράμματος».
athina984.gr